Friko Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 A Sławkowy cast był chyba przy okazji testów rezonansów jak dobrze pamiętam, czytałem, ale pod takie przynęty, o których mówimy, Sławek chyba też go nie użytkował.. tak, to ten. Ale ze sławkowego została urżnięte ze 30cm od dołu (blank skrócony z 7'0 do 6'0) co zmieniło nieco charakter kija, więc trudno go porównywać do pełnowymiarowego IP845. Wyszedł to dosyć zaskakujący patyk który radził sobie już z przynętami o masie 6 gram (oczywiście aerodynamicznie odpowiednimi) i pewnie dobijał użytkowo gdzieć do 30 gram. CB70H będzie się lokował jednak nieco wyżej, myślę że jakies 10-40gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Dolna granica CW mnie nie interesuje zbytnio, wabiki co najmniej 10g w górę, w przewadze 20-30g, no i te blachy. Nie ciężkie, ale mocno pracujące.. Musiałbym wpaść do Was, ukraść IP Fatso, a CB Tobie i sobie porzucać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Jak mocno pracujące to obstawiałbym crankbaita jednak. Te blanki w sumie nie różnią się od siebie aż tak bardzo - główna różnica jest w szczytówce jak pisałem. Grubsza szczytówka crankbaita przyda się do mocno mieszających wodę przynęt. EDIT: szanse miałeś dwa dni temu na spotkaniu rodbuildingowym w FC. Był Fatso, byłem ja - jakbyś przyjechal i dał cynk to byśmy wzięli swoje kije Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Dzięki Friko za opinię! EDIT: Jakbym nie pracował w sobotę, to nawet na zaproszenie bym nie czekał PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Grześku, a to będzie cast czy spin? Bo jak cast mogę Ci podesłać spacing ze swojego badyla - może skorzystasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2011 Ani cast, ani spinn. Szpyrala Twój zdaje się jest el clasico. To tylko suche założenie, ale na 100% nie pod korbę.Ciąg dalszy na PW lub w nowym wątku (Ugięcie blanku, a zbrojenie spiralne ?), bo siejemy offtop dzięki za zainteresowanie!Chyba, że Moderator aprobuje tu, to proszę bardzo, priv poszedł. PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazdzior Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2011 Witajcie noszę się z zamiarem kupna kija na blanku Batsona. Wędzisko miałoby służyć do łowienia szczupaków z łodzi. Przynęty jakie byłyby obsługiwane tym kijem to głównie gumy do 10-12cm na max 25g główkach (przeważnie 14g) i obrotówki typu Mepps Black furry 4 i Mepps Lusox 3 oraz woblery typu Salmo Perch 8DR i SDR, Slider 7S.Udało mi się znaleźć kilka blanków o parametrach, które wydają się być zbliżone to moich potrzeb. Niemniej jednak są to tylko cyfry znalezione w internecie i potrzebowałbym ewentualnej opinii na ich temat:XP845 2,13 10-28gIP845 2,13 10-28gXCW70MHM 2,18 7-28gXMB844-TC 2,13 7-28gXMB874.5 2,20 10-32gISB844 2,13 10-28gSB844 2,13 10-28gIMB785 1,98 10-42gIMB844 2,13 7-28gIMB845 2,13 10-60gMB844 2,13 7-28gMB845 2,13 10-60gCB70MH 2,13 10-28gCB70H 2,13 10-35g Tak jak wspomniałem kij ma służyć głownie do łapania szczupaków gumami z opadu ale jeśli dałoby radę to pogodzić to chciałbym też zabierać go na sandacze na Zalew Zegrzyński. Z góry dziękuję za odpowiedziPozdrawiam Gazdzior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 A to ma być kij spinningowy czy castingowy? Tak czy siak moim zdaniem wszystkie modele mag-bassów i spin-bassów które podałeś będą zbyt mocne do wymienionych przez Ciebie przynęt. Mag bassa do tego zakresu to bym w ogóle raczej odpuścił, a ze spinn-bassów też nie mocniej niż 14-15lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Z pozostałości po redakcyjnej czystce , pozwolę sobie zasugerować XP845. Mam tegoż, ale z RX7 i bardzo zacny z niego, uniwersalny i mocny szczupakowiec. XP będzie lżejszy, zapewne też nieco szybszy i być może ciut finezyjniejszy. CB ... mam 66MH pod multika i by się nadał, choć bardziej na zębate, niż psie pyski. Jeżeli CB70MH jest podobny, to uwagi jak na wstępie tego zdania. Co do XCW70MHM, nie wiem, ale niedawno w łapce swej, szlachetnej , trzymałem jekiegoś XSW i był bardzo przyjemny (przynajmniej na sucho ). Więcej wrażeń nie pamiętam, poza tym, że giął się sympatycznie, nie wykazując nadmiernej sztywności. Jeżeli wszystkie z tej serii sa takie, to też można rozważyć. Pzdr,Fatso Te poppingi i XSW (XCW nie wiem) pod kątem stałej szpuli. Po prostu dlatego, że moje obycie z multikiem osobliwie skromne jest i nie wiem, jak multi z blankami o różnych akcjach współgra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gazdzior Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Dzięki Panowie za odpowiedzi. Kij będzie spinningowy. Udało mi się odwiedzić dziś pracownię Fishing Center. Pan Irek doradził mi jeszcze inny blank, niż wyżej wymienione, a mianowicie XMB843. Kij pod gumy jak dla mnie wydaje się fantastyczny. Postanowiłem zaufać fachowemu doradztwu Pana Ireneusza i za ok 5 tygodni odbieram to cudeńko PozdrawiamGazdzior Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacavip Opublikowano 26 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2011 nie zapomnij że za te 5 tygodni odbieramy 2 takie cudeńka szkoda że nie mogą być gotowe jutro na wersminie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmr1 Opublikowano 12 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2011 Batson IP843F Witam, Koledzy używał / używa ktoś może tego blanku zbrojonego pod cast?Interesuje mnie jakiej wagi przynęty obsłuży? Czy podoła małym jerkom ok 20 - 22 gr. Wirówki 3 ewentualnie 4. Czy ten kij ma jednym słowem zapas mocy.Ewentualnie proszę o info o akcji kija, czy też sposobie ładowania przynęty. Jeżeli powielam wątek, bo było już takie pytanie, proszę Admina o usunięcie a ewentualne odpowiedzi kierujcie na priv.Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Witam, Koledzy używał / używa ktoś może tego blanku zbrojonego pod cast?Interesuje mnie jakiej wagi przynęty obsłuży? Czy podoła małym jerkom ok 20 - 22 gr. Wirówki 3 ewentualnie 4. Czy ten kij ma jednym słowem zapas mocy.Ewentualnie proszę o info o akcji kija, czy też sposobie ładowania przynęty. Jeżeli powielam wątek, bo było już takie pytanie, proszę Admina o usunięcie a ewentualne odpowiedzi kierujcie na priv.Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Wszystkie Batsony maja zapas mocy Wedka da sobie rade, jerkami nie bedziesz mogl rzucac energicznie, obrotowka 4 bedzie juz wyginala szczytowke dosc gleboko. Nie lepiej zakupic model ciut mocniejszy? Bujo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bassy Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 rozumiem że posiadasz ten blank? Do zastosowań pod casta polecam serię CB, był to mój pierwszy kij z pracowni i mam go nadal b.fajnie się nim wyrzuca. Tylko pod gumy troche nie domaga ale do szczupakowego prowadzenia też spoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smaczek Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Witam:)Posiadam kij uzbrojony na tym właśnie blanku. Pod casta. W zamyśle miał- no i jest- być to kij na sandacze na stojącą wodę. Jego uniwersalność bardzo mnie zaskoczyła i używam go przez większość sezonu do połowu w rzece, jeziorach i zbiornikach zaporowych. Daje rade gumą na jigach 30 g, Sliderkom 7-ką. Pod obrotówkami nr 4 już dość mocno się ugina, ale tragedii nie ma. Wszystkim, którzy mieli mojego kijaszka w ręku bardzo się on podobał. Jest wystarczająco czuły. Podczas rzutu zaczyna się odpowiednio ładować tak gdzieś około 10 g, gaśnie około 30-tu.Reasumując, gorąco polecam, bo relacja cena/jakość praktycznie nie do pobicia.Jeszcze jakieś pytania??Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kmr1 Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Koledzy, bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje. Można polegać na braci wędkarskiej z Jerkbait.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek60 Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 batson MB785 Forecast Witam. Czy ktoś mógłby mi opisać Batson MB785 Forecast do 1,1/2oz w jednym kawałku. Jestem początkujący w kastingu i symbol ten poza ciężarem wyżutu mi nic nie mówi. Bardzo proszę o parę słów; waga, dł. akcja, czy nada się na mętnookie{duża główka z gumą, kogut}. Z góry wielkie dzięki. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Nie będę się mądrował, bo nie łowiłem nim ani go nie zbroiłem, ale interesowałem się też tym blankiem. Jak wpiszesz w wyszukiwarkę hasła kluczowe, to masz co poczytać. http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=19306&am p;start=0& PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek60 Opublikowano 13 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2011 Dzięki. Pozdrawiam Sławek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
datoos Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 RAINSHADOW BATSON ENTERPRISES IMB 784F RX-7 1,98 m 10-28 g Witam Chciałbym zapytać czy może ktoś użytkuje, bądź użytkował kijek RAINSHADOWBatson EnterprisesIMB 784F RX-71,98 m 10-28 g. 1-dno skład Ten akurat z pracowni F.C. Pytam ponieważ znajomy zaproponował mi sprzedaż tego kijka, a nie jestem w temacie batsonków mocny. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adasio Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 Mam zrobioną jerkówkę na tym blanku, to sztywny kołek, nie patrz wogóle na c.w. podane przez producenta. Machałem z tego kija 100 gramowymi jerkami i wcale nie trzeszczał. Zero finezji, jest to po prostu mocarny kij do ciężkiej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 jako że jesteś ze Śląska - do koguta się nada (25-35gram) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2011 100 gram? Wow, to ryzykant z Ciebie Adasiu, jak bym poprzestał gdzieś na 60 powiem szczerze. Twój patyk nie był jakoś modyfikowany (np. ciety z góry)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Coś Ty taki strachliwy Ja MB845 macham Fatso 14 i daje radę Fakt, że opisany troche ciężej jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek60 Opublikowano 16 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2011 Witam. Dzięki wielkie za dotychczasowe opinie.Mam na razie jednego kija Tim Dragon 2,30 14-35g z Okumą VS. Przy główce 30lub 35g+ guma 7-10cm, kij ładuje się moim skromnym zdaniem za głęboko, boje się żeby nie strzelił. Planuję też kupno paru jerków do około 60g , dlatego przymierzam się do MB785. Pozdrawiam.Sławek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi