Skocz do zawartości

Blanki Batson Enterprises

saalar

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

Odświeże temat.

Konkretnie chodzi mnie o CB66MH lubCB70H pod wahadła (klasyka - czyli alga, gnom i mors) od rozmiaru 1 czyli ok 12-14gram do rozmiaru 3 czyli 28-30gram. Ten dłuższy raczej straciłby te 13cm od dołu, bo celuje w kijek ok 2m.Łowisko to głównie  rzeka Warta, czasem jakas zaporówka, lub starorzecze.

Zbrojenie pod casta ;) .

PS może ma ktoś wędkę na tym blanku i wklei dla mnie ugiecia pod powiedzmy 0,5kg   1kg   i    1,5kg

Zacytuję się: "

CB66MH - miałem i bardzo sobie chwaliłem, choć niestety nie miał okazji wykazać się pod jakąś znaczniejszą rybą. Bardzo wydajny i przyjemny rzutowo. Nie pamiętam niestety, jaki miał użyteczny CW, choć trochę w górę można było pójść (nie za dużo), natomiast robił na mnie wrażenie doskonałego casta szczupaczego (zresztą dokladnie do tego go zrobiłem). Wydaje się lekki i delikatny - lekki jest, ale moc jest z nim, choć zdaje się bywają mocniejsze (a na pewno sztywniejsze) blanki 20lb."

Pzdr,

Fatso

• 2 tygodnie później...
Gość White--fish

Batson CB66MH

Szukam blanku pod średni szczupakowy kij. Miałby on obsługiwać przynęty w zakresie +/- 10-40g:

- gumy 4-5 cali na główkach 5-15g np. ulubione kopyto l4 relaxa czy cannibal savagera

- woblery/jerki np. CF Rutta 8cm/35g, Sweeper 12S/34g, Slider 10F/36g, Skinner 12F czy X-Rap 10/13g

- obrotówki aglia, commet numer 4-5 czy long nr.3

Przeszukując forum nie potrafiłem się zdecydować, moja uwagę przykuł jednak Batson RX7 CB66MH.

Prosił bym o opinie użytkownika lub innych osób które łowiły i miały styczność z tym blankiem.

Edytowane przez Del Toro

Łukasz pogadaj z @Dienekes

On łowi Xzogą takaG66 7kg i obsługuje te przynęty castem.

Wspomniana Zoga to prawdziwy uniwersał bo ostatnio przy mnie łowił gumą 4' z główką 5g a Ja na ten sam kij na innym miejscu wieszałem 6' i 50g ołowiu.

nawet małe szczupaki z niego nie odpadają.

Warto przemyśleć.

Pozdrawiam

Andrzeju, CB66MH w jakim zakresie zachowuje się komfortowo? 

Miałem go tylko w łapach. Nie rzucałem. Ale skoro CB70- a tego używam - to max 40-50 gram to 66 będzie dla ciebie za słaby. Swoją drogą ten CB70 to jest super wybór na wędke za 5 stówek. Mała średnica mięsistego blanku , niewielka waga i akcja moderate. Można od biedy trolować i rzucać 10 sliderem. I Lake 5 cm tez poleci.

witam forumowiczów chciałbym spytać czy miał ktoś może do czynienia z kijem na blanku batsona hs 1023f 7-28cw x-fast , czy blank nadaje sie na sandacza z wislanego brzegu w 90 procentach bede łowił gumami na główkach od 7do 25g ,chcialbym sie dowiedziec  jak z jego czułoscia i moca, a moze ma ktos inna ciekawa propozycje o podobnych badz lepszych parametrach za wszelkie info z gory dzieki

Batson ma dużą moc na dole i miękki szczyt (bardzo płynne ugięcie ale szczyt nie za miękki jak na klasyczny HS ) jeżeli nie podbijasz takich ciężarów które wymieniłeś  bardzo agresywnie to kij doskonale da sobie radę z główkami 30 g + 3 kopyto lub 4" szczupła guma (np. Easy Shiner itp) Czułość kija umiarkowanie dobra ,potężne zacięcie bo kij generuje dużą silę zacięcia ze szczytu i co ważne w sposób szybki choć blank nie jest przesadnie szybki wręcz na HS to powiedziałbym że trochę leniwy. Kij testowałem tydzień czasu w warunkach dużej rzeki podobnej do Wisły i egzamin zdał , aczkolwiek Hers na którym "jadę" już prawie cały sezon jest kijem typowo sandaczowym na gumę , bardzo szybkim ,wystarczająco twardym do agresywnego podbicia oraz o niespotykanym czuciu brań .Wysoki moduł każde trącenie przynęty przekazuje do ręki jako "rażenie prądem" Kij pozostawia troszeczkę do życzenia przy płynnym kasowaniu ucieczek ryby ale spadów miałem niewielki procent. Batson jest kijem który łagodniej i głębiej pracuje pod rybą i na pewno będzie bardziej uniwersalny . Zastanów się jaki masz sposub wędkowania i czego potrzebujesz i podejmij decyzję   

Dzięki panowie za opinie, zaintrygował mnie opis kija na na blanku hers przyjze sie tej konstrukcji, tym bardziej ze raczej preferuje agresywniejsze prowadzenie przynety,jak pisałem wyżej nie musi być to koniecznie batson  ,ale aspekt finansowy nie ukrywam też ma znaczenie .Nie mialem jeszcze kijka z pracowni wiec porownania do seryjnych nie mam ,czy przeskok jest az tak odczuwalny ?

Jest bardzo odczuwalny :) wyważenie  ,waga , szybkość blanku , powiem tylko że na rynku nie ma czegoś porównywalnego seryjnego  no może z wyjątkiem Elit Legend St.Croix ...ale oni sprzedają też blanki . To tak jak porównać bolid F1 do fabrycznego merca S klasy w najlepszym wypadku

Edytowane przez mrWhite7

Pozwolę sobie na zabranie głosu, jestem użytkownikiem od wielu lat wędek na tych blankach (tzn Hot Shot Batsona)  Istnieją tak zwane dwa wypusty ww modelu tzn hot shot Batson HS 1023f  - stara zielona seria (produkowana jeszcze w USA - ten model ma opis 10-42g) i nowa seria szara (produkowana w Chinach i ma opis 7-28g), Batson przenosząc produkcję do Chin trochę je zmodyfikował (przebudował), co do charakterystyki wędki to idealnie określił to kolega mrWhite, z tym że moim zdaniem 25g gram główka + 3 cala guma to maks dla blanku szarego (współczesnego produkowanego w Chinach) można oczywiście przeciążyć nawet do 35g ale nie będzie komfortu podbicia i trzeba bardzo uważać przy rzucie, inaczej jest z blankiem zielonym (produkowanym w USA) ten spokojnie ogarnie 35 g + 4 cala guma, co do oznaczenia na blankach do odpowiednikiem blanku szarego współczesnego HS1023f jest stary zielony HS1021f czyli po prostu Batson trochę je przebudował :) , z moich doświadczeń wynika że zielona seria jest jakby cieplejsza w pracy i jakby wytrzymalsza na ekstremalne sytuacje.

To jedne z najlepszych wędek do opadu ale jeżeli ktoś chce podbijać agresywnie to zdecydowanie Hers lub Vegter Boron  z Fishing Art lub Phenix FX966-2 

:P  to tyle mojego nudzenia, no i pozostaje oczywiście aspekt finansowy ....

Ja ze swojej strony polecam do spokojniejszego łowienia blanki batsona typu hot shot z zielonej serii :)