Skocz do zawartości

Blanki Batson Enterprises

saalar

Rekomendowane odpowiedzi

nie wiem jak bylo z kolorystyką blanków batsona ,ale pan Irek Matuszewski bo u niego zasiegnołem języka powiedział, że poprzednia seria o tym samym oznaczeniu była opisana 10-28g co jest jeszcze na stronach niektórych pracowni a nowa ma gramature opisaną 7-28g ten nowy jest ponoć bardziej subtelny i wg. pana Irka batson poprawił go na korzyść no i do łowienia w wiśle polecał mi wersje do 42g, ale nie wiem czy to nie za grubo , a co do hersa to sam blank to ok700pln jak się orientowłem więc trochę sporo. Jeszcze raz dzieki panowie za wpisy i mam nadzieję , że na coś się zdecyduje, a na razie musi mi starczyć mój team dragon

• 1 miesiąc temu...

Batson HS1021F 3/16-1/2 oz.

Witam

Proszę o informacje na temat ww blanku. Jak wygląda realny cw? Czy te blanki maja "dożywotnia gwarancje" - taką informacje odnalazłem w katalogu Batson'a. Nie udało mi się jednak odnaleźć takiej informacji stronach naszych pracowni oferujących te blanki. Jak wygląda to w rzeczywistości?

Pozdrawiam

Łukasz

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Odświeżę temat. 

Czy ktoś ma doświadczenia z Batsonem IP 904F?

Czy ten kij nadaje się na lżejszy, łódkowy kij szczupakowy?

Docelowo miałby obsługiwać woblery do 12 cm(mały Salmo Perch, Salmo Pike 9/11, Minnowy około 10 cm, maksymalnie 20 gram), Gumy 4 i 5 cali z lekkim obciążeniem, obrotówki 3, 4 i 5.

Podołałby tego typu przynętom?

Z góry dziękuję za każdą opinię.

• 2 tygodnie później...

To zależy który.

72UL pociągnie nawet i 15g.

Mówimy o komforcie prowadzenia i prezentacji przynęty, to jestod 2 do 8 g  + 2''

Co do ugięcia to 3/4 blanklu pracuje (w miarę) poprawnie trochę za sztywny dół jak dla mnie .

Weźmy tylko pod uwagę cenę , za tą kasę rewelacji się nie spodziewaj.

Miałem niedawno okazję (dzięki uprzjmości Huberta i pana Irka z FC)  bliżej przyglądnąć się kilku modelom jednoskładów Batsona z serii REVC i REVS. Sześć blanków zagościło u mnie w domu na  cały dzień. Ale zanim ten dzień nastąpił przepatrzyłem ofertę Batsona i Fishing Center pod względem łowienia szczupaków na grubo i na lekko, castowo i spinnigowo. Do spiningu wytypowałem sobie modele:

REVS72MH

REVS72ML

REVS610MXF

A do jerka

REVC68M

RECV68MH

REVC68H

post-47734-0-32630000-1395958286_thumb.jpg

Założenie takie: pływam łódką i mam dwa kije castowy i  spinningowy;

Zaczęło się od przygotowania blanków a dokładniej szczytówek.

post-47734-0-52181400-1395958297_thumb.jpg

Plecionka, owiniecie, zabezpieczenie taśmą : ściśle i na grubo, tak aby ok. 5mm taśmy wystawało jeszcze za szczyt, potem 25-30cm plecionki i agrafka. Tester:

post-47734-0-82223100-1395958309_thumb.jpg

i naginanie.

post-47734-0-30114500-1395958413_thumb.jpg  post-47734-0-44764200-1395958396_thumb.jpg

Tu przyznaje, ze przydałaby się druga osoba z aparatem, zdjęcia robione od dolnika jedna ręką nic raczej nie pokażą i tylko opisać mogę moje odczucia. Blanki z obu serii maja dość ustępliwe szczytówki, płynnie uginające się w pierwszym ok20cm odcinku, nie ma tak nazwanej przeze mnie „ołówkowatości” czyli że odcinek początkowy szczytu jest podczas naginania prosty a dopiero głębiej zaczyna się ugięcie. Poza modelem REVC68H blanki smukłe, o małej zbieżności. Wrażenie lekkości  w ręku i na wadze z IKEI ( wymienione S ważą po kolei 65g, 57g, 50g  a z serii  C 70g, 72g,75g )

Potem było podwieszanie przynęt z pudła na ciężko i z pudełeczka na lekko: niestety znowu lipne zdjęcia... cała wiedza poszła w rękę i czucie...

post-47734-0-00320000-1395958321_thumb.jpg  post-47734-0-67506900-1395958333_thumb.jpg

Wyszło mi ze gdybym łowił w SE lub w PL i chciał na grubo, ale nie pałowato to jerkowałbym REVC68H (25lb) blank w szczycie ma 2,6mm w dolniku ok. 15mm zagada od Fatso 10 czyli 50g i pocignie Sweepera17, Slidera 12S, Worriora... bez  problemu, ma fajnie skupiona wagę w dolniku, długość 205cm moim zdaniem jak najbardziej ok., przypasowałem mu uchwyt ECS16 i ustawiłem na 30cm od końca dolnika, ramie podparte, koniec dolnika nie wystaje za łokieć. Do pary byłby REVS72MH i tu zaskoczenie, bo niby opisowo do 21g i o mocy 17lb, ale podwieszając pod niego kolejne przynęty z zakresu 15-30-40g oczy otwierały mi się coraz szerzej, ze blank to wytrzymuje i na pewno tymi przynętami rzuci bez jęknięcia.

Szczyt 2,1mm  dolnik 11.6mm ... smukły ale nie ma kołowego ugięcia, nawet powiedzialbym ze nie ma zbyt głębokiego, mocny dolnik powstrzyma rybe(DUZA) a w głowie gdzieś mi świtało, ze do prowadzenia największych spoonów po zielsku.... wymarzony, do dużej gumy, a gdyby przyszło to i salmiaka fatso10 poprowadzi. Wiec ta para na grubo: REVC68H i REVS72MH

Potem pojawił się dylemat, bo jakoś bardzo blisko siebie ułożyły mi się po testach REVC68M i MH w wymiarach szczytu i dolnika niemal identyczne wagowo różnica ledwie 2g, Ten mocniejszy 20lb sztywniejszy, ten lżejszy 17lb głębiej pracujący i chyba bardziej uniwersalny o można mu większe gumy podłączyć do falowania w wodzie, wolnych czułych podciągnięć... obu nie widzę wyżej w przynętach jak 50-60g.

Wiec tu, gdyby na lekko za szczupakiem byłaby castowa 17lb czyli bardziej uniwersalne 68MH a do pary w spinie wybrałem REVS72ML(12LB) .... bo:

w porównaniu z REVS610MXF (14lb) ma bardziej miękką szczytówkę, już pełne, głębokie ugięcie i myślę ze o wiele więcej niż znamionowe 12lb, 14stka MXF to blank bardziej do podbijania, bardziej wyspecjalizowany  jedyna w tym zestawie szczytówka o rozmiarze 4,5 ale ostra, szybka i tu agresywnie łowiący sandacza na pewno by się uśmiechnęli do tego modelu.

W sumie ustawiłem sobie dwa zestawy czy majowe czy jesienne na szczupaka, czy na gruba wodę grubo czy na małą lekko, czy jak kto woli na przemian, grubo na małej wodzie, lekko na wielkiej wodzie...

Wrażenie takie, ze te modele bardzo rzetelne, ani za grube scianki ani za chude, casta 68H obskrobałem po całości żeby obejrzeć grafit pod czarna matowa farba, która do złudzenia przypomina Premiery SCII... no i nic, do niczego się przyczepić nie mogłem...  bo ani dołów, ani sęków z warstw maty, przebarwień, dowijek... jak powierzchnie dopolerowałem...  instny Lami J

Zostawiłem sobie C68H, S72MH i S72ML.. bo mi w końcu taki zestaw wyszedł i załozenia na dwie pary wzięly w łeb... J

Dopisek:

w ferworze pisania umknął mi widoczny na zdjęciu REVS72M (14Lb)... to znowu jak REVCM i MH podobna sytuacja,spinningowy M bardzo blisko jest MH i parametrami i wagowo, i znowu to samo co w castowych M ma głebsze ugiecie, i jak kto woli...ja wolałem MH

Edytowane przez yglo
  • Like 12

Szczerze mowiac to do FC wchodzilem przygotowany, ale ze jestem wstydliwy, to pare razy nie odwazylem sie poprosic o takie wypozyczenie. Dotykanie szczytowka do sufitu, dwustronne ciagniecie blanku, malo mi mowi... co tez okazalo sie najbardziej po modelu REV72SMH. W koncu jedbak wydusiiem z siebie moja prosbe-pomysl i okazalo sie ze nie ma problemu i nie bedzie na przyszlosc :)

Bylo Pawle malo casu... kruca bomba :)

• 1 miesiąc temu...

Batson IST1204F

Szukałem opini ale jakos mało ich - uzywa ktoś może kija zbudowanego na tym blanku ? U mnie miał by 3 zastosowania

bolenie - wobki od 6 - 10-12 cm, gumy RH

nocne sandały - wobki 6-12cm

trocie - pilkery o blachy o wadze 20-30 gram.

Troche sie boje ze blank nie ogarnie najwiekszych RH oraz tak ciezkich blach trociowych...  Myslalem jeszcze nad mocniejszym bratem IST1265F ale nie wiem czy mozna by było go przyciac od odlu aby miec te 3 m patyka.

Chetnie bym zobaczył zdjecia z ugiecem jak to mozliwe :)

Edytowane przez Del Toro
  • Like 1

• 3 tygodnie później...
Gość White--fish

Batson IST1025F vs. MHS ST1024F vs. Talon 86MXF2

Witam,

potrzebował bym opinii użytkowników, porady o wyżej wymienionych blankach IST1025F od Batsona // ST1024F z MHXa // VI+ 86MHF2 Talona. Blank miałby służyć do połowu szczupaków na obrotówki w rozmiarze 3-5, gumy 4-5" na główkach 7-15g, woblery 8-12cm (np. Salmo Perch 8cm, Skiner 12cm czy Jaxon Karaś 9cm). Nie zapominając też o wahadłach w przedziale 17-24g (nieśmiertelna Alga 2).

Starając się znaleźć jakieś informacje odnośnie wymienionych blanków zauważyłem że MHX charakteryzuje się spolegliwą częścią szczytową i "kołkowatym" dolnikiem. Talon natomiast opisywany jest jako "uniwersał". Nie wiem tylko czy ten hot-shot pozwoli komfortowo łowić obrotówką 4/10g, nie wspominając o piątce. Boje się że będzie miał za bardzo spolegliwą szczytówkę. Dolnik natomiast powinien być bardziej przyjemny niż w ST1024F. Prosił bym o wypowiedzenie się i rozwianie moich wątpliwości.

Pozdrawiam