Skocz do zawartości

Blanki Batson Enterprises

saalar

Rekomendowane odpowiedzi

• 9 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Po pierwsze pytanie czy da się nim rzucać smużakami? 

Po drugi czy są gdzieś jeszcze blanki XST 1141 bo chętniej bym wziął?

Po trzecie proszę o wycenę kija na blanku wymienionym w tytule 

1) wersja ekonomiczna

2) wersja wymaxowana typy przelotki Torzity itd.

Pozdrawiam

Rozumiem, że w tym dziale jest za mało pracowni, do których można napisać albo te poniżej są za mało dobre, aby abyś chciał Kolego spytać o wycenę na priv?

Podobnie w googlach, po wpisaniu "pracownia wędkarska" wyskakuje za mało wyników?

I oczywiście w przykładowych wątkach poniżej też za mało osób pisało o blankach z tego tematu, zatem trzeba założyć kolejny wątek i cała reszta powinna tutaj Jaśnie Panu wszystko dobitnie napisać, bo na szukanie za dużo czasu trzeba poświęcić?

http://jerkbait.pl/topic/5897-w%C4%99dka-na-klenie-jazie-jaki-blank-wybra%C4%87/page-26

http://jerkbait.pl/topic/3831-blanki-batson-enterprises/page-14

http://jerkbait.pl/topic/7194-lekki-uniwersa%C5%82/

• Like 4

Miałem kij ukręcony na Batsonie XST 1142. Mój był od Fishing Center, uzbrojony w przelotki Fuji SIC na tytanowych ramkach. Bardzo fajna, finezyjna wędka z lekkim zapasem. Szczyt bardzo cienki. Wędka służyła jako podstawowy spining na średnie klenie, do brodzenia po Wiśle ze smużakami i małymi wobkami. Największe przynęty jakimi łowiło mi się z poczuciem komfortu to 5 cm smukłe Hiciorki Janusza Widła i podobne, wydłużone zbliżone do Rapali Oryginal. W silnym nurcie 3 cm hornet SDR giął szczyt bardziej niż mi pasuje. Dawało się też łowić małymi boleniówkami w stylu Siek Siga 7 cm.

Rzucanie najmniejszymi przynętami było niejednoznaczne. Charakterystyka blanku, jego delikatność, sprężystość, szybkość, ugięcie wydawały się doskonałe do drobiazgu. Niestety małe żuczki lepiej mi wyrzucał krótszy St.Croix AVS 90LM2, którego używałem zamiennie. Nie łowię ultracienkimi plecionkami a chyba pod nie było zbrojenie Batsona. Wydaje mi się że niewielkie przelotki, które zastosowano tłumiły spadające zwoje żyłki (0,14) zbyt mocno i lepiej mi się rzucało Avidem ze sporymi, tradycyjnnymi Alconite'mi.
Dziś nie mam ani jednego, ani drugiego. Oba poszły do ludzi. Klenie łowię Blaasami: cięższy to SLF9610-2 na minimach, a typowo do smużenia SLXF 966-2 na Torzite. Nadal nie znalazłem złotego środka, tak żeby mieć jedną wędkę...

Kiedyś Skalek wstępnie wycenił mi budowę SLXF 966 z torzite na trochę ponad 2000 zł. Bida wersja to też dość dobrze powyżej 1000 zł, zwłaszcza jeśli blank ma być z wyższego modułu. Ja moje wędki kupiłem na rynku wtórnym. Trafiły się to żal było nie wziąć.

Edytowane przez J-O-K-E-R
  • Like 1

Witaj

Ja posiadam kijek na blanku IST 1081F  2,75 m  2-10 gr fajnie się ładuje nie jest zbyt szybki ale ma zapas mocy bez problemu radzi sobie z przyłowem bolka 60 cm i wystarczająco miota najlżejszymi smużakami ,nie wiem czy jest jeszcze dostępny ten blank , jak dla mnie idealny do łowienia smużakami.

pozdrawiam Rafał

• 4 tygodnie później...

A dlaczego nie IMMC? Zobacz, ile kosztuje IMMC68M 17lb. Ja zrobiłem właśnie ten, tej wiosny potestuję. Ostatnio wpadł mi też w łapy IMMS610M 14lb. Moim zdaniem aktualny wypust został znacznie wzmocniony w stosunku do stalowoszarego IMMS610M (jest subiektywnie cięższy, nie tak suchy i "cieplej" się gnie). Choć ten 14lb raczej nie da rady gumom 16cm.

A dlaczego nie IMMC? Zobacz, ile kosztuje IMMC68M 17lb. Ja zrobiłem właśnie ten, tej wiosny potestuję. Ostatnio wpadł mi też w łapy IMMS610M 14lb. Moim zdaniem aktualny wypust został znacznie wzmocniony w stosunku do stalowoszarego IMMS610M (jest subiektywnie cięższy, nie tak suchy i "cieplej" się gnie). Choć ten 14lb raczej nie da rady gumom 16cm.

Zamawiającemu zależy na budżecie ale przedstawię takową propozycję.

• 8 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Panowie szukam batsona rx7 10,8" #4 w czterech kawałkach. Niestety złamałem wędkę, (dokładniej drugi element od dołu) i jestem w kropce. Elementu można szukać wyłącznie na rynku wtórnym. Może ktoś posiada?? Albo jest w stanie poradzić co z tym fantem zrobić. Pozdrawiam