bomber Opublikowano 24 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2024 Tez mam kijek na tym blanku i bez problemu daje sobie radę z ładnymi sandaczami.Szybki, sprężysty z ładnym ugięciem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 21 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2024 Cześć wobec ubogiego rynku seryjnych traveli o jigowym zacięciu, miał ktoś do czynienia z travelami z RX6? Dokładnie mam na myśli SB783-3 - czy blank zachowuje charakter typowy dla spin bassa i czy tak w ogóle warto podążać tą ścieżką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Mam pytanie o xst1143f.. Były jako rx7 i był model rx8 ? Starsze USA były zielone.. a nowsze już nie ? A jak jest zielony i ma napisane rx7 & rx8 blend ? Myślę zakupić taki kij i fajnie bym wiedział co i jak z tymi blankami..???? Z góry dziękuje za rozjaśnienie tematu..???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Jeśli dobrze pamiętam xst1143F to blend rx7 & rx8 w kolorze stalowym. W lakierze transparentnym zielonym (jeszcze wcześniej śliwkowym) był ist1143F, węgiel rx7, produkcja jeszcze USA. Dla mnie zielona seria ist i isp to najlepsze blanki tej firmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 W skrócie - RX7 (teraz Revelation) jest fajne, RX8 jest cacy! P.S. Mój jedyny amerykaniec RX7 był nielakierowany (pomijam kilka muchówek RX7+ - te były brązowe). Miałem dwa IST zielone - oba blanki już chińskie, ale też fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Czyli xst 1143f jest zawsze tylko i wyłącznie blendem rx7 i rx8, a ja poprostu jestem daltonistą (juz dawno sie na tym złapałem????) patrząc na zdjęcia wędki w necie.. zgadza się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Zadzwoń do FC, tam pewnie otrzymasz wszelkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Zadzwoń do FC, tam pewnie otrzymasz wszelkie informacje.Tak zrobię. Chiński czy amerykański.. oby dał radę rzucać kleniowymi wobkami i lzejszymi boleniowymi przynętami.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Czyli xst 1143f jest zawsze tylko i wyłącznie blendem rx7 i rx8, a ja poprostu jestem daltonistą (juz dawno sie na tym złapałem????) patrząc na zdjęcia wędki w necie.. zgadza się ?XST 1143f jest tylko jeden. Ma stalowy kolor. Jest mieszanka rx7 i rx8. Innych nie bylo. To kapitalny blank. Ciut o nim pisalem dawno temu na moim blogu. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 W skrócie - RX7 (teraz Revelation) jest fajne, RX8 jest cacy! P.S. Mój jedyny amerykaniec RX7 był nielakierowany (pomijam kilka muchówek RX7+ - te były brązowe). Miałem dwa IST zielone - oba blanki już chińskie, ale też fajne.Blanki muchowe oznacznoe jako rx7+ ( brazowe), rx8+ (czarne) plus seria jednoczesciowych spinow i castow rx8+ znowu czarna byla produkowana dla Batsona u St Croix. Dawniej ponoc Loomis dla nich cos robil. Zanim pojawily sie u Irka mozna je bylo kupic w Krokusie. Nazywane jako American Pro. Nie byly lakierowane. Wiem bo widzialem, studiowalem w Lodzi w 1999-2001, czesto odwiedzalem sklep. Pewnie ze Slawkiem sie tam nawet minelismy Byly made in USA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba1981 Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Tak zrobię. Chiński czy amerykański.. oby dał radę rzucać kleniowymi wobkami i lzejszymi boleniowymi przynętami..Jak chcesz sprawdzić czy da rade, daj znać , mam taki , możemy się spotkać nad Wisłą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 24 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2024 Dziękuję Wam bardzo..???????????? Czyli.. nie jest za.mocny do kleniowania na Wiśle ? Wiem że lepsze są lżejsze blanki w sensie cw.. ale szukam uniwersalnego lekkiego blanku nad rzekę... ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Cześć wobec ubogiego rynku seryjnych traveli o jigowym zacięciu, miał ktoś do czynienia z travelami z RX6? Dokładnie mam na myśli SB783-3 - czy blank zachowuje charakter typowy dla spin bassa i czy tak w ogóle warto podążać tą ścieżką? miałem w ręku kiedyś tego travela, kilka lat temu - pamiętam że to był bardzo mocny blank, spokojnie by się nadał np. na średniociężką jerkówkę. Czy nadałby się do jiga - do ciężkiego tak natomiast fakt że był to jednak blank w 3 kawałkach na złączach put-over powodował że wydawał się chyba jeszcze nieco szybszy / sztywniejszy od jednoczęściowych SB Batsona z tamtego okresu; ogólnie kawał kija, raczej do większych ryb i większych / cięższych przynęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Dla mnie zielona seria ist i isp to najlepsze blanki tej firmy. Osobiście polemizowałbym z tym stwierdzeniem. Uważam że późniejsze XST w kolorze "tytanowy metallic" są ciekawsze i tak naprawdę od XST Batson wszedł na wyższą półkę jeśli chodzi o dłuzsze blanki salmon & steelhead. Zielona seria miała owszem bardzo ładny transparentny kolor olimpic green i z tego powodu wspominam ją z sentymentem natomiast były to typowe blanki ze średniej półki. Użytkowo i jakościowo XST stoi o półkę a może i dwie wyżej - to oczywiście tylko moje zdanie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Nie tylko Twoje ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 (edytowane) Ja już dawno zostawiłem Batsona w spokoju, zdecydowanie są dużo lepsze, lżejsze i tańsze rozwiązania. Japońskie wędki eggingowe pod każdym względem wyprzedzaja poczciwe SSy i jedynie sentyment może być obecnie uzasadnieniem dla kupna Batsona. Edytowane 25 Listopada 2024 przez guciolucky 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Hmmm… to nie jest karane, jeszcze ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 (edytowane) Ja już dawno zostawiłem Batsona w spokoju, zdecydowanie są dużo lepsze, lżejsze i tańsze rozwiązania. Japońskie wędki eggingowe pod każdym względem wyprzedzaja poczciwe SSy i jedynie sentyment może być obecnie uzasadnieniem dla kupna Batsona.Czyli nie kupiłbyś dziś używanego xst1143 za 600zł ? By sobie w zimowe wieczory przezbroić pod siebie i mieć na wiosenne łowy ? Nie chce wydać więcej jak 800-900zł na taką wędkę.. jest na olx CD HYDROGRAPH za tysiaka.. ale krótszy, delikatniejszy i nie wiem czy tak uniwersalny to blank.. mało o nim opini. Edytowane 25 Listopada 2024 przez Bolesław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Ja już dawno zostawiłem Batsona w spokoju, zdecydowanie są dużo lepsze, lżejsze i tańsze rozwiązania. Japońskie wędki eggingowe pod każdym względem wyprzedzaja poczciwe SSy i jedynie sentyment może być obecnie uzasadnieniem dla kupna Batsona. To tylko Twój punkt widzenia. Wiem, że jesteś fanem kijów Yamaga Blanks. Ale w seriach różnych producentów są różne blanki. Mój punkt widzenia jest taki, że po przełowionych kilku miesiącach Mebiusem Yamagi - czyli kijem "eggingowym" o którym piszesz - i różnych rybach wyjętych na ten kij (od drobnych okoni do boleni pod 80 cm) mogę powiedzieć tyle, że wędka jest bardzo specyficzna - do jigowania nie nadaje się praktycznie w ogóle. Natomiast w swojej wąskiej specjalizacji - do łowienia na tzw. moving batits jest rzeczywiście bardzo dobra. Tylko, że wędkarstwo nie kończy się na łowieniu boleni ani szerzej: na łowieniu na tzw. moving baits. Jeżeli ktoś lubi szybsze wędki S&S np do jigowania lub po prostu bardziej uniwersalne to trudno mi sobie wyobrazić o coś lepszego niż XST Batsona. Zaznaczam że nie miałem w ręku nowych St.Croix ani Lamiglasów. Stary Esprit Lamiglasa tez był świetny, podobnie jak niektóre modele starych Talonów. Na plus dla Yamagi na pewno jest to wychodzi taniej niż wędka z pracowni na analogicznych komponentach. No i szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 (edytowane) że wędka jest bardzo specyficzna - do jigowania nie nadaje się praktycznie w ogóle. można prosić o rozwinięcie tego stwierdzenia? Jakie cechy przesądzają o takiej ocenie? Edytowane 25 Listopada 2024 przez Bobby0404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 XST1143F za 600 zł? Jeśli nic mu nie dolega, to brać, brać, brać!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 To tylko Twój punkt widzenia. Wiem, że jesteś fanem kijów Yamaga Blanks. Ale w seriach różnych producentów są różne blanki. Mój punkt widzenia jest taki, że po przełowionych kilku miesiącach Mebiusem Yamagi - czyli kijem "eggingowym" o którym piszesz - i różnych rybach wyjętych na ten kij (od drobnych okoni do boleni pod 80 cm) mogę powiedzieć tyle, że wędka jest bardzo specyficzna - do jigowania nie nadaje się praktycznie w ogóle. Natomiast w swojej wąskiej specjalizacji - do łowienia na tzw. moving batits jest rzeczywiście bardzo dobra. Tylko, że wędkarstwo nie kończy się na łowieniu boleni ani szerzej: na łowieniu na tzw. moving baits. Jeżeli ktoś lubi szybsze wędki S&S np do jigowania lub po prostu bardziej uniwersalne to trudno mi sobie wyobrazić o coś lepszego niż XST Batsona. Zaznaczam że nie miałem w ręku nowych St.Croix ani Lamiglasów. Stary Esprit Lamiglasa tez był świetny, podobnie jak niektóre modele starych Talonów. Na plus dla Yamagi na pewno jest to wychodzi taniej niż wędka z pracowni na analogicznych komponentach. No i szybciej. moving baits tzn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 (edytowane) XST1143F za 600 zł? Jeśli nic mu nie dolega, to brać, brać, brać!!!No tak... tylko stare zbrojejenie... ja nie będe szalał w tytany. Alconity kr (bo mam) i sic na szczycie. I tyle. I tak wychodzi kij za tysiaka. Edytowane 25 Listopada 2024 przez Bolesław Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drzejko Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Stare zbrojenie nie przeszkadza w łowieniu. Po przezbrojeniu nie koniecznie będzie lepszy. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolesław Opublikowano 25 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2024 Stare zbrojenie nie przeszkadza w łowieniu. Po przezbrojeniu nie koniecznie będzie lepszy. Masz rację.. wiem. Też sie tym aż tak nie podniecam ???? Jestem tradycjonalistą ale nie fanatykiem???? Za to fajnie "coś porobić" przy 15sto letnim kiju. Te giga przelotki na szczycie ze startową 30 to nie jest zawsze sexy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi