popper Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Przypuszczam, że ma to związek, ze sposobem oraz rodzajem uzbrojenia. Czyli, w efekcie końcowym, to rodbuilder określa c.w.Tak ja to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Hmmm, niby masz rację, ale Mam kij na tym samym blanku, i nie mam problemu z przynętami zarówno 3gr jak i 10 czy większymi. Najlżejsze przynęty ważą zaledwie jakiś 1gr, najcięższe kopyto 7cm i główka 15gr to około 22gr (wg mnie to maksymalne przynęty do tego kija) Musisz się pogodzić z tym że kije na blankach amerykańskich (innych zazwyczaj też, ale nie zawsze w takim stopniu) można przeciążać. Oczywiście należy to robić z wyczuciem. Wg. mnie to dobrze jeśli kij który mam obsługuje przynęty wg. podanego cw. w opisie, ale w razie potrzeby mogę sobie na więcej pozwolić, a nie biegać po drugi kij, skoro np. przy połowie kleni zauważyłem średniego bolka . Mamy tu na forum rekordzistę, co kijem na blanku batsona właśnie, do 35gr macha przynętami około 110gr i sobie to chwali. Uzbrojenie też ma zapewne znaczenie. Odpowiedz sobie na pytanie, czy kij który masz spokojnie sobie radzi z przynętami jakich potrzebujesz do połowu, do którego go wybrałeś? Jeśli tak, to ja nie widzę problemu, jeśli zaś nie, no to mamy problem. A tak już OT. jest taki blank talona, u nas opisany do 1oz, a w USA do 3oz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strzebla Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 W takim razie cieszę się że mam tak wszechstronny kij,z Twojej wypowiedzi wynika że obsłuży wszystkie przynęty na jakie łowię - tym lepiej.Zaoszczędzę bo już zacząłem się zastanawiać nad jakimś ultralajtem a skoro obsłuży nawet 1g moje poszukiwania są bezcelowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Do takich małych przynęt widziałem dwa blanki lepsze, ale za duuuużo większe pieniądze. Ja daję radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Pablom - niby zgoda, ale... Kolega strzebla m.in. pod wpływem opisu był gotów popełnić kolejny zakup Niezłe... 1oz = 3ozPozdrawiam, Grzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Pablom - niby zgoda, ale... Kolega strzebla m.in. pod wpływem opisu był gotów popełnić kolejny zakup Niezłe... 1oz = 3ozPozdrawiam, Grzesiek Każdy robi jak lubi Różnica bierze się stąd że ten blank ma inne wykorzystanie niż pierwotnie został stworzony. Wiele rodzajów blanków jest adoptowanych do naszych przyzwyczajeń,mimo że były projektowane do zupełnie innych zadań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 25 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2009 Pablom - zgoda i nie mam żadnego ale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawm84 Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2009 Pablom Jakie 2 inne blanki masz na myśli??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablom Opublikowano 27 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Pablom Jakie 2 inne blanki masz na myśli??? 1- G.Loomis GLX (nie pamiętam modelu) do 10gr - za....sty choć sam blank kosztuje\kosztował około 350$ 2- CD ze starej serii royal, potem była nowsza, trochę różniła się budową. Ta pierwsza była bajeczne, obecnie dostępna tylko z drugiej ręki.Warto zobaczyć batsona z RX8 do 10g 2,9dł. Kiedyś widziałem chyba ATC (nie jestem pewien). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasz Opublikowano 1 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2009 Witam mam zamiar kupic ten kijek od kolegi z forum , aczkolwiek nie ma o nim za wiele informacji na forum. Czy mógłby ktoś kto używał tego blanku przybliżyć kilka informacji. Kijek mam wykożystac głównie do łwienia na woblery okolo 8-12 cm na większej rzecze jak również guma ok 10cm na główce do 25 gr wg mnie będzie okej ale proszę o kilka informacji. Pozdrawiam Wojtasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasz Opublikowano 2 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2009 czyżby nikt z kolegów nie łowił na ten kijek ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starfish Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 IST 1085F Czy któryś z kolegów może coś powiedzieć o tym blanku?Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2009 Miałem niegdyś ten model . Dość sympatyczny i praktyczny blank , z którego można tak sandaczówkę , jak i kij na polskie szczupaki sprokurować . Szybki moderate w rzucie i holu , typowy amerykański standard z IM 6 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 16 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2009 WitamProszę o opinie i opis walorów użytkowych posiadaczy wędzisk zbudowanych na blanku batson XSB822.5-TC RX8dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Witam mam zbudowana ta wedeczke z rezonansem i mam troszkę mocniejszego brata którego przedstawiłem w artykule o budowaniu wędzisk, używam jej do lekkiego łowienia sandaczy wędka bardzo elektryczna świetnie przekazuje brania do reki szybciutka przyjemnie łowi się w opadzie z czystym sumieniem polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 31 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2009 Niespodziewany przyłów ale sprawdził kijka znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 2 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2010 Fajny clip. Kijek widac dal rade. Spora jape ma taka rybka Guzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Witam serdecznie, Mam pytanie do miłośników i znawców blanków BATSONA. Ponieważ nigdy nie miałem okazji pomachać kijem tej marki chciałbym poznać wasze zdanie czy poniżej wymieniony blank jest odpowiedni do budowy kija w wersji casting z przeznaczeniem na morskie trocie i belony. IST1144F RX7 2 2,90 10-28 10-17 Mod/F Med Z opisu mi pasuje. Długość odpowiednia, ciężar obsługiwanych przynęt ok, akcja mod/F - taką lubię. Być może powiecie -to o co ci chodzi, jak ci wszystko pasuje-, z góry odpowiadam - chodzi mi o Wasze zdanie, opinię. Mile widziane także inne propozycje Batsona na taka wędkę. pozdrawiamRafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chub norris Opublikowano 12 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2010 Jako że nigdy nie zasadzałem się na belony i morskie trocie, nie umiem powiedzieć, czy wspomniany Batson nada się akurat do tego celu; ani ze mnie miłośnik, ani znawca Batsonów - ale co tam, raz się żyje, wychylę się. Spinningu na tym blanku używam raptem od połowy zeszłego sezonu, ale już zdążył stać się jednym z moich ulubionych. Obstalowałem go, szukając uniwersalnej – czy lepiej: kompromisowej – wędki do „średniego” rzecznego spinningu na lato i wczesną jesień; i choć raczej staram się rozbudowywać arsenał, i mieć liczne wędki dobrane idealnie do konkretnych okoliczności, Batson IST1144 jest tym spinningiem, który zabieram nad Wisłę kiedy „nie wiadomo, co się będzie działo”, czyli, w gruncie rzeczy, najczęściej. Dzięki dość łagodnej akcji (trochę w stylu Wild Riverów St. Croix - ale Batson ugina się bardziej równomiernie), sporo wybacza podczas łowienia z plecionką (używam do 15 lb), i dopiero w zestawieniu z nią zestaw osiąga czułość zdatną do sandaczowania (tu trzeba, biorąc poprawkę na ugięcie kija, zacinać hojniej); pozwala jednocześnie łowić z żyłką od 0,20 – 0,22 bez zwalania w czasie holu całej roboty na hamulec kołowrotka – może nie jest do kij do łowienia na wyjątkowe mikrusy, ale na woblery w okolicach Rapala Countdown 5 cm złowiłem na tę wędkę parę kleni 30 – 45 cm, i żaden nie „odbił się” ani nie spadł w czasie holu. Dobry wybór do łowienia szczupaków z plecionką, z którą na sztywniejszych wędkach notowałem częste chybione zacięcia i spady. Używam go też do miotania cięższych boleniowych błystek i bezsterowców – dobrze ładuje się już od 10-12 g, powyżej 15: katapulta; tylko znowu – dla zachowania kontaktu z przynętą na dużej odległości plecionka raczej niezbędna. Najmniej zdatny jest do jigowania – ale, jak już napisałem, z plecionką „da się”, blank, choć niezbyt szybki, lepiej przenosi drgania niż choćby wspomniany Wild River. W połączeniu z Sustainem 4000FE, który waży raptem 320 g, zestaw jest całkiem poręczny i przez całe długie, letnie popołudnie nie zauważam jego ciężaru. O, i tak… Pół sezonu to niewiele, i nie trafił się żaden hol, który byłby prawdziwym wyzwaniem dla tej wędki, wspomniane klenie czy szczupaki do 60 cm jakoś tak same się na niej holowały. Ale co wiedziałem o tytułowym Batsonie– napisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 Witam serdecznie, Mam pytanie do miłośników i znawców blanków BATSONA. Ponieważ nigdy nie miałem okazji pomachać kijem tej marki chciałbym poznać wasze zdanie czy poniżej wymieniony blank jest odpowiedni do budowy kija w wersji casting z przeznaczeniem na morskie trocie i belony. IST1144F RX7 2 2,90 10-28 10-17 Mod/F Med Z opisu mi pasuje. Długość odpowiednia, ciężar obsługiwanych przynęt ok, akcja mod/F - taką lubię. Być może powiecie -to o co ci chodzi, jak ci wszystko pasuje-, z góry odpowiadam - chodzi mi o Wasze zdanie, opinię. Mile widziane także inne propozycje Batsona na taka wędkę. pozdrawiamwitajjezeli zamierzasz lowic brodzac to wybralbym batsona 3,2mpozwoli ci to poslac przynete dalej i nieco mocniejszego szczegolnie na trociebelony lowie z lodki i mam do tego kijek 6,6' 1 oz 100% wystarcza lowie je na wachadla 26gnatomiast trotki lowie w rzece (w morzu jeszcze nie probowalem)w tym roku bede lowilale co zaobserwowalismy z kolegamam kijka st.croix wild river 9,6' 1,1/4 oz i z linka nie ma problemownatomiast zima przy zylce sa problemy z pozadnym zacieciemplastycznosc zestawu jest dosc spora wiec jest tez dosc duzo spadow bo rybki sa niedocietepolecalbym ci batsona 3,20 do 1,1/2 oz lowilem tym kijkiemwiem ze duzo mocniejszy kijek ale ma dosc subtelna szczytowke i mysle ze bardziej sie sprawdzino moze bedzie mniejsza przyjemnosc z holu pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafael Opublikowano 14 Stycznia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2010 chub norris, & steryd Dzięki za informacje, Steryd@, z tą długością 3,2 to jak dla mnie to trochę za dużo. W kwesti odległości 2,9 a 3,2 niewiele zmieni. Łowienie troci w morzu to jednak dość - monotonna dyscyplina - setki rzutów.Skłaniam się w stronę trochę poręczniejszego wędziska niż 3,2. Rozważam jeszcze:IST1085F RX7 2,75 10-28 10-17 Mod/F Med/H chociaż jakoś IST1144F z suchego opisu najbardzij mi pasuje. Poczekam do targów w Poznaniu, Może będzie ktoś z Batsonem, np FC, lub SAKS. dzięki i pozdrawiam.Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
steryd Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 pytanko przede wszystkim do romka <_< ale moze ktos bedzie szybszy i ma na ten temat wiadomosci czy batson produkowal blanki modelu rx6 w kolorze czarnym?z rx 7 spotykalem sie z zielonymi i czarnym matemnatomist rx 6 tylko z niebieskim polyskiempozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matusiak Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Witam cie i zapewniam ze RX6 występuje tez w czarnym kolorze ale nie mat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2010 Maciek pytał o blanki muchowe Batsona jak sądzę Ja RX6 w innym kolorze niż niebiesko-granatowy nie kojarzę, zarówno tych starszych np 2 i 3 składowych , jak i obecnych: 2 i 4 składowych. Ale może któryś z moich kolegów coś wie więcej ode mnie... Spinnigowe blanki z tej serii to naturalny kolor grafitu , lakierowane z połyskiem. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Pietrzak Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2010 Maciek pytał o blanki muchowe Batsona jak sądzę Ja RX6 w innym kolorze niż niebiesko-granatowy nie kojarzę, zarówno tych starszych np 2 i 3 składowych , jak i obecnych: 2 i 4 składowych. Ale może któryś z moich kolegów coś wie więcej ode mnie... Spinnigowe blanki z tej serii to naturalny kolor grafitu , lakierowane z połyskiem. Pozdr Cześć Maciej,dokładnie jest tak, jak Daniel pisze. Pozdrawiam.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi