Skocz do zawartości

Blanki Batson Enterprises

saalar

Rekomendowane odpowiedzi

Hmmm, niby masz rację, ale :mellow:

Mam kij na tym samym blanku, i nie mam problemu z przynętami zarówno 3gr jak i 10 czy większymi. Najlżejsze przynęty ważą zaledwie jakiś 1gr, najcięższe kopyto 7cm i główka 15gr to około 22gr (wg mnie to maksymalne przynęty do tego kija)

Musisz się pogodzić z tym że kije na blankach amerykańskich (innych zazwyczaj też, ale nie zawsze w takim stopniu) można przeciążać. Oczywiście należy to robić z wyczuciem. Wg. mnie to dobrze jeśli kij który mam obsługuje przynęty wg. podanego cw. w opisie, ale w razie potrzeby mogę sobie na więcej pozwolić, a nie biegać po drugi kij, skoro np. przy połowie kleni zauważyłem średniego bolka . Mamy tu na forum rekordzistę, co kijem na blanku batsona właśnie, do 35gr macha przynętami około 110gr :huh: i sobie to chwali. Uzbrojenie też ma zapewne znaczenie.

Odpowiedz sobie na pytanie, czy kij który masz spokojnie sobie radzi z przynętami jakich potrzebujesz do połowu, do którego go wybrałeś? Jeśli tak, to ja nie widzę problemu, jeśli zaś nie, no to mamy problem.

A tak już OT. jest taki blank talona, u nas opisany do 1oz, a w USA do 3oz :huh:

Pablom - niby zgoda, ale... :mellow:

Kolega strzebla m.in. pod wpływem opisu był gotów popełnić kolejny zakup ;)

Niezłe... 1oz = 3oz

Pozdrawiam, Grzesiek

Każdy robi jak lubi B)

Różnica bierze się stąd że ten blank ma inne wykorzystanie niż pierwotnie został stworzony. Wiele rodzajów blanków jest adoptowanych do naszych przyzwyczajeń,mimo że były projektowane do zupełnie innych zadań.

Pablom

Jakie 2 inne blanki masz na myśli???

1- G.Loomis GLX (nie pamiętam modelu) do 10gr - za....sty choć sam blank kosztuje\kosztował około 350$

2- CD ze starej serii royal, potem była nowsza, trochę różniła się budową. Ta pierwsza była bajeczne, obecnie dostępna tylko z drugiej ręki.

Warto zobaczyć batsona z RX8 do 10g 2,9dł. Kiedyś widziałem chyba ATC (nie jestem pewien).

Witam mam zamiar kupic ten kijek od kolegi z forum , aczkolwiek nie ma o nim za wiele informacji na forum. Czy mógłby ktoś kto używał tego blanku przybliżyć kilka informacji. Kijek mam wykożystac głównie do łwienia na woblery okolo 8-12 cm na większej rzecze jak również guma ok 10cm na główce do 25 gr ;) wg mnie będzie okej ale proszę o kilka informacji. Pozdrawiam Wojtasz

• 1 miesiąc temu...

Miałem niegdyś ten model . Dość sympatyczny i praktyczny blank , z którego można tak sandaczówkę , jak i kij na polskie szczupaki sprokurować . Szybki moderate w rzucie i holu , typowy amerykański standard z IM 6 ..

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam mam zbudowana ta wedeczke z rezonansem i mam troszkę mocniejszego brata którego przedstawiłem w artykule o budowaniu wędzisk, używam jej do lekkiego łowienia sandaczy wędka bardzo elektryczna świetnie przekazuje brania do reki szybciutka przyjemnie łowi się w opadzie z czystym sumieniem polecam

• 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Witam serdecznie,

Mam pytanie do miłośników i znawców blanków BATSONA.

Ponieważ nigdy nie miałem okazji pomachać kijem tej marki chciałbym poznać wasze zdanie czy poniżej wymieniony blank jest odpowiedni do budowy kija w wersji casting z przeznaczeniem na morskie trocie i belony.

IST1144F RX7 2 2,90 10-28 10-17 Mod/F Med

Z opisu mi pasuje. Długość odpowiednia, ciężar obsługiwanych przynęt ok, akcja mod/F - taką lubię.

Być może powiecie -to o co ci chodzi, jak ci wszystko pasuje-, z góry odpowiadam - chodzi mi o Wasze zdanie, opinię.

Mile widziane także inne propozycje Batsona na taka wędkę.

pozdrawiam

Rafał

Jako że nigdy nie zasadzałem się na belony i morskie trocie, nie umiem powiedzieć, czy wspomniany Batson nada się akurat do tego celu; ani ze mnie miłośnik, ani znawca Batsonów - ale co tam, raz się żyje, wychylę się.

Spinningu na tym blanku używam raptem od połowy zeszłego sezonu, ale już zdążył stać się jednym z moich ulubionych. Obstalowałem go, szukając uniwersalnej – czy lepiej: kompromisowej – wędki do „średniego” rzecznego spinningu na lato i wczesną jesień; i choć raczej staram się rozbudowywać arsenał, i mieć liczne wędki dobrane idealnie do konkretnych okoliczności, Batson IST1144 jest tym spinningiem, który zabieram nad Wisłę kiedy „nie wiadomo, co się będzie działo”, czyli, w gruncie rzeczy, najczęściej. Dzięki dość łagodnej akcji (trochę w stylu Wild Riverów St. Croix - ale Batson ugina się bardziej równomiernie), sporo wybacza podczas łowienia z plecionką (używam do 15 lb), i dopiero w zestawieniu z nią zestaw osiąga czułość zdatną do sandaczowania (tu trzeba, biorąc poprawkę na ugięcie kija, zacinać hojniej); pozwala jednocześnie łowić z żyłką od 0,20 – 0,22 bez zwalania w czasie holu całej roboty na hamulec kołowrotka – może nie jest do kij do łowienia na wyjątkowe mikrusy, ale na woblery w okolicach Rapala Countdown 5 cm złowiłem na tę wędkę parę kleni 30 – 45 cm, i żaden nie „odbił się” ani nie spadł w czasie holu. Dobry wybór do łowienia szczupaków z plecionką, z którą na sztywniejszych wędkach notowałem częste chybione zacięcia i spady. Używam go też do miotania cięższych boleniowych błystek i bezsterowców – dobrze ładuje się już od 10-12 g, powyżej 15: katapulta; tylko znowu – dla zachowania kontaktu z przynętą na dużej odległości plecionka raczej niezbędna. Najmniej zdatny jest do jigowania – ale, jak już napisałem, z plecionką „da się”, blank, choć niezbyt szybki, lepiej przenosi drgania niż choćby wspomniany Wild River. W połączeniu z Sustainem 4000FE, który waży raptem 320 g, zestaw jest całkiem poręczny i przez całe długie, letnie popołudnie nie zauważam jego ciężaru.

O, i tak… Pół sezonu to niewiele, i nie trafił się żaden hol, który byłby prawdziwym wyzwaniem dla tej wędki, wspomniane klenie czy szczupaki do 60 cm jakoś tak same się na niej holowały. Ale co wiedziałem o tytułowym Batsonie– napisałem.

Witam serdecznie,

Mam pytanie do miłośników i znawców blanków BATSONA.

Ponieważ nigdy nie miałem okazji pomachać kijem tej marki chciałbym poznać wasze zdanie czy poniżej wymieniony blank jest odpowiedni do budowy kija w wersji casting z przeznaczeniem na morskie trocie i belony.

IST1144F RX7 2 2,90 10-28 10-17 Mod/F Med

Z opisu mi pasuje. Długość odpowiednia, ciężar obsługiwanych przynęt ok, akcja mod/F - taką lubię.

Być może powiecie -to o co ci chodzi, jak ci wszystko pasuje-, z góry odpowiadam - chodzi mi o Wasze zdanie, opinię.

Mile widziane także inne propozycje Batsona na taka wędkę.

pozdrawiam

witaj

jezeli zamierzasz lowic brodzac to wybralbym batsona 3,2m

pozwoli ci to poslac przynete dalej

i nieco mocniejszego szczegolnie na trocie

belony lowie z lodki i mam do tego kijek 6,6' 1 oz 100% wystarcza lowie je na wachadla 26g

natomiast trotki lowie w rzece (w morzu jeszcze nie probowalem)w tym roku bede lowil

ale co zaobserwowalismy z kolega

mam kijka st.croix wild river 9,6' 1,1/4 oz i z linka nie ma problemow

natomiast zima przy zylce sa problemy z pozadnym zacieciem

plastycznosc zestawu jest dosc spora wiec jest tez dosc duzo spadow bo rybki sa niedociete

polecalbym ci batsona 3,20 do 1,1/2 oz lowilem tym kijkiem

wiem ze duzo mocniejszy kijek ale ma dosc subtelna szczytowke i mysle ze bardziej sie sprawdzi

no moze bedzie mniejsza przyjemnosc z holu

pozd

chub norris, & steryd

Dzięki za informacje,

Steryd@, z tą długością 3,2 to jak dla mnie to trochę za dużo. W kwesti odległości 2,9 a 3,2 niewiele zmieni. Łowienie troci w morzu to jednak dość - monotonna dyscyplina - setki rzutów.

Skłaniam się w stronę trochę poręczniejszego wędziska niż 3,2.

Rozważam jeszcze:

IST1085F RX7 2,75 10-28 10-17 Mod/F Med/H

chociaż jakoś IST1144F z suchego opisu najbardzij mi pasuje.

Poczekam do targów w Poznaniu, Może będzie ktoś z Batsonem, np FC, lub SAKS.

dzięki i pozdrawiam.

Rafał

• 1 miesiąc temu...

Maciek pytał o blanki muchowe Batsona jak sądzę Ja RX6 w innym kolorze niż niebiesko-granatowy nie kojarzę, zarówno tych starszych np 2 i 3 składowych , jak i obecnych: 2 i 4 składowych. Ale może któryś z moich kolegów coś wie więcej ode mnie...

Spinnigowe blanki z tej serii to naturalny kolor grafitu , lakierowane z połyskiem.

Pozdr

Maciek pytał o blanki muchowe Batsona jak sądzę Ja RX6 w innym kolorze niż niebiesko-granatowy nie kojarzę, zarówno tych starszych np 2 i 3 składowych , jak i obecnych: 2 i 4 składowych. Ale może któryś z moich kolegów coś wie więcej ode mnie...

Spinnigowe blanki z tej serii to naturalny kolor grafitu , lakierowane z połyskiem.

Pozdr

Cześć Maciej,

dokładnie jest tak, jak Daniel pisze.

Pozdrawiam.

R.