Skocz do zawartości

Blanki Batson Enterprises

saalar

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Witam wszystkich uczestników forum! Pytanie do uzytkowników jednoczęsciowych blanków Batsona ISB i IMB lub odpowiedników XSB i XMB. Proszę o wasze opinie i sugestie. Szukam blanku, który obsłuży przynęty gumowe na główkach 20-30gr+guma przy metodzie łowienia z opadu. Czułość,moc,przyjemność z wędkownia!

Osobiście mam swojego faworyta ale chcę to zweryfikować. Z góry dziekuję.

Witaj łowię na blankach RX 7 jak i RX8 i zdecydowanie polecam RX8 2,13dl 7-18g śmiało obsługuje gramatury o których piszesz, bardzo szybki i elektryczny nie sposób przespać brania na tym kijku czuć je w pietach i bardzo dobra cena za blank niewielka różnica cenowa miedzy 7 ,natomiast spora w czułości blanku

Odradzam IMB 784, to mocna pała, którą można pokusić się o lekki jerking... zero finezji. Warta rozważenia jest propozycja @matusiaka

Patu, ja mam MB 845 <_< i sobie bardzo chwalę, to samo kumple którzy mieli okazję nim połowić. Co prawda szczyt finezji to to nie jest, ale jest bardzo czuły i ma odpowiedni zapas mocy.

Rafek2m - może ktoś w Twojej okolicy ma wymienione kije więc miałbyś możliwość sprawdzenia w boju. Jak byś był w moich okolicach to służę pomocą.

dzięki wszystkim na razie ale jak ktoś ma jeszcze coś jeszcze ciekawego do powiedzenia w temacie to czekam :D

p.s. Cześć Klos, już kiedyś Cię tu wypatrzyłem. Właśnie a propo CTS-ów to chciałem z tobą pogadać na priv. Byłem u K. Zielińskiego i zapoznałem się z ofertą mniejwięcej. Wiem, że użytkujesz te blanki i chciałem zamienić z tobą słówko. :mellow:

Odradzam IMB 784, to mocna pała, którą można pokusić się o lekki jerking... zero finezji. Warta rozważenia jest propozycja @matusiaka

Patu, ja mam MB 845 <_< i sobie bardzo chwalę, to samo kumple którzy mieli okazję nim połowić. Co prawda szczyt finezji to to nie jest, ale jest bardzo czuły i ma odpowiedni zapas mocy.

@Pablom, posiadałem podobny (MB 785) - służył mi do okazjonalnie do jerkingu. Chciałem go adoptować do cięższej gumy - jak dla mnie za pałowaty. Łowiłem też 784 - baardzo mocarny kij, lecz wszystko zależy od preferencji użytkownika.Ja mam inną wizję łowienia sandaczy. 30-gramowe gumy ogarniam bez problemu 14-funtowym kijem z seri Legend ;) , i nadmienię, że lubię cięte, szybkie i subtelne sandaczowe wykołaczki...

Witaj łowię na blankach RX 7 jak i RX8 i zdecydowanie polecam RX8 2,13dl 7-18g śmiało obsługuje gramatury o których piszesz, bardzo szybki i elektryczny nie sposób przespać brania na tym kijku czuć je w pietach i bardzo dobra cena za blank niewielka różnica cenowa miedzy 7 ,natomiast spora w czułości blanku

Nieskromnie zapytam jak cenowo takie kijki uzbrojone się cenią-ciekawe czy w zaplanowanym moim budrzecie się zmieszczę :unsure:

Pozdrawiam

Danek

• 4 miesiące temu...

Zastanawiałem się nad w miarę tanim i uniwersalnym blankiem na rzekę. Wybór padł na Batsona RX6 10-21 g. Teraz zastanawiam się czy oprócz różnicy w długości między SH1084-2 a SH1143-2 jest różnica w pracy pod obciążeniem tzn. czy ten dłuższy nie wygina się bardziej i nie amortyzuje lepiej holu ? Obawiam się trochę o spady średnich kleni z tego blanku. Kolejne pytanie – jaki wpływ na blank będzie miało zastosowanie przelotek forecast zamiast alconite ?

Napisz może jaka woda, ryby,przynęty. Może się okazać że Batson do 21 będzie za słaby, ten model to raczej 7-16. Amortyzacja przy jego akcji moderate fast jest wystarczająca i zakup dłuższego tylko z chęci posiadania lepszej amortyzacji nie jest konieczny.

Dzięki. Rzeka Dunajec. Jeśli chodzi o przynęty, to od woblerków kleniowych 2.5 - 5 cm do najcięższych woblerów boleniowych okolo 18g, ale te najcięższe, to bezsterowce. Różne opinie już czytałem na temat tego blanku. Jedni opisują go jako 7-18g a inni nawet 3-18g. Interesuje mnie jeszcze konsekwencja założenia forecastów, pewnie wędka będzie wolniejsza, ale jeśli tylko nieznacznie, to może nie opłaca się dokładać 100zł więcej za alconite.

Jak ma być uniwersalny, na klenie i bolenie, także w szybkim nurcie, i do tego Batson, to może lepiej analogiczny RX7? Ciężar wyrzutu to jedno, ale zbyt miękki kij może się zbyt mocno poddawać przy większych woblerach i obrotówkach, szczególnie w mocnym uciągu. RX7 to chyba fajny kompromis między dobrą amortyzacją a wystarczającą czułością i sztywnością, nie jest też jakoś koszmarnie droższy - a w tym przypadku mniejszy wpływ będzie miało uzbrojenie w nieco cięższy zestaw tańszych przelotek.

SCIII do 21 g chyba za ostry na klenie, i trochę za twardy do najmniejszych przynęt, ciężko go też włączyć żyłką cieńszą niż 0,20; mam tu na myśli fabrycznie zbrojony model 2,9 z nowej edycji, bo tylko taki znam.

Ja cieszę się ostatnio jak dziecko świetną zabawką, którą zmajstrowali mi w Art-Rod do podobnych zastosowań: Lamiglas Rogue River 108 2ML (2,75, 10 lb, 4-14). Dość sztywny i czuły przy przynętach z całego zakresu ciężaru wyrzutowego, a już wystarczająco ustępliwy, by przykleić klenia bez zacinania; fajnie współpracuje z żyłką 0,18, pewnie można zejść i do 0,16 nie tracąc zbyt wiele z możliwości wspaniałej, głębokiej amortyzacji. Ideał wszechstronnej wędki kleniowej, w moim odczuciu, nie bez szans z boleniami. W Twoim przypadku - mógłby się nie sprawdzić tylko przy najcięższych boleniowych przynętach, przynajmniej tych, które w wodzie stawiają jakiś tam opór.

@chub norris

zgadam się z tobą w 100% tak naprawdę bolenie okresowo czesałem kijkiem do 7 gr i 0,16 obecnie mam lęki przed takimi zestawami

kolega pisze ze rzeka Dunajec w związku z tym nurt pewnie mocny a przynęty kleniowe będą stawiały znaczny opór ten avid o którym wspominasz posiadam również ja ale robiony w pracowni ładnie już robi pod 0,18 chociaż u mnie przeważnie pracuje pod 0,20 0,22 i linka 10 lb jeżeli wobki boleniowe mają być bezsterowe z minimalną bądź zerową pracą można pomyśleć o avidzie do 18 gr na pewno da radę wyrzucić problem jest ze rozpiętość przynęt jest dość duża wobki 2,5 - 5 cm oraz wobki boleniowe po 18 gr

RX6 10-21g jak też RX7 o tym wyrzucie klęknie przy 18g w nurcie, jak ma być tanio to RX6 do 28g. Gorzej będzie z wyrzutem 2-3 g. Konsekwencją założenia Forecastów jest głębsze ugięcie przy wymachu. Da to obniżenie dolnej granicy wyrzutu, komfortu rzutowego na dole jednak nie będzie. Wybór Forecastów jest w tym wypadku dobry. Podzwoń po pracowniach, może coś jeszcze podpowiedzą , sam opis powiedzmy 7-21 nie oddaje charakteru blanku. Można wyszukać blanki o tych samych opisach z których jeden będzie typową szczytową szpadą a drugi będzie miał pracę środkową i znacznie wolniejszą.