Skocz do zawartości

Blanki Batson Enterprises

saalar

Rekomendowane odpowiedzi

100 gram? Wow, to ryzykant z Ciebie Adasiu, jak bym poprzestał gdzieś na 60 powiem szczerze. Twój patyk nie był jakoś modyfikowany (np. ciety z góry)?

Przy tobie machałem nim Sweeperem 17 ((97gr)

Był cięty ale z dołu, a przynajmniej tak twierdził rodbuilder, ty bardzej byłeś zorientowany z tym kijem, to mój pierwszy kij z pracowni, pomagałeś mi w zamówieniu.

Daniel zrobił w nim za krótki dolnik, powinieneś kojarzyć.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Zauważyłem, że u zachodnich sąsiadów podawane są wyższe wartości C.W. dla blanków Batsona i tak dla przykładu seria IST/ISA:

Blank..............www.cmw-angeln.de........................ ...........Polska

IST1025F........WG: 10-60gr ; K?dergewicht: 15-30gr........10-28gr

ISA1026F.......WG: 15-80gr ; K?dergewicht: 20-50gr.........10-42gr

ISA1027F........WG: 30-120gr; K?dergewicht: 35-70gr..........21-60gr

ISA1086F........WG: 15-80gr ; K?dergewicht: 20-50gr.........10-42gr

ISA1087F........WG: 25-100gr; K?dergewicht: 30-60gr.........21-60gr

Nie do końca niestety rozumiem co oznacza WG a co K?dergewicht...

Pytanie teraz do znawców i użytkowników: Które z powyższych wartości są prawdziwsze?

Mówi się u nas, że wiele blanków jest niedoszacowanych i podawane wartości przez producenta można śmiało przekraczać, tak więc czy powyższe niemieckie wartości a szczególnie to WG będą realnymi danymi?

Wurfgewicht to ciężar wyrzutu, K?dergewicht to masa przynęty. Ponieważ K?dergewicht mieści się w widełkach wurfgewicht, to podejrzewam, że KW to wartość optymalna, a WG - graniczna. Co do zakresu - nie wypowiadam się, nie testowałem tych blanków. Być może IST/ISA są niedoszacowane, podobnie np. MB. ale już np. takie SH - niekoniecznie. Także z tym przekraczaniem, to należy uważać.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

witam

Nie znam się więc pytam Was.Chciałbym dokonać wyboru pomiędzy tymi dwoma blankami:

Rx7 IST 1144F 10-28 gram, długość 2,90

czy

Rx8 XST 1144F 10-28 gram, długość 2,90

Moim celem boleń i szczupak na rzece Odrze.

Proszę o opinie i dziękuję za poświęcony czas.

• 1 miesiąc temu...

Ja swojego zbudowałem z zamiarem połowów suma. Miał być głównie na ponton, ale nie zdążył doczekać się... samego pontonu

Obecnie użytkuje go kolega sumiarz (z łajby) i nie kryje swojego zadowolenia.

Przez ten krótki czas ja używałem go kilka razy jako ciężki spin - najniżej rzucałem Dorado Lake, a najwięcej gumą (jakieś 80gr). Poza tym z brzegu kilka razy rzucał zestawem z żywcem. Wyjął u mnie tylko jednego sumka ok. 1m - więc trudno tu mówić o dogłębnym przetestowaniu.

Generalnie nie należy spodziewać się po nim jakiejś finezji czy super właściwości przy łowieniu z ręki... Nie mniej jednak uważam, że w tej cenie nie znajdziemy godnego konkurenta... Myślę, że jednak lepiej sprawdziłby się do trola. Łączenie E-glass z grafitem w tym modelu znajduje się mniej-więcej w połowie blanku. U mnie największy plus blank otrzymał za moc. To prawdziwe morskie 25lb. Przy przeciążaniu nie ma najmniejszych obaw - to nie wysokomodułowy chruścik, z którym trzeba obchodzić się jak z jajkiem

• 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Batsony RCLB

Ciekawa relacja z pola walki 30tki.

Z zainteresowaniem sledze zastosowania w jakich korzysta sie z tych batsonikow.

Do moich sumowo - trollingowych zastosowan w 2012 r konczy wlasnie powstawac kij na 50tce wink.png Uzbrojona pod multika.

Kolega bedzie mial 40tke. Uzbrojona pod kolowrotek z kablakiem.

Budowniczy (Zbrojmistrz) zglosil watpliwosc czy przy mocno dokreconym hamulcu ta 50tka nie wysadzi mnie z lodzi huh.png

Pozdrawiam

Guzu

Posiadam opisywanego Batsona, jest też jego cięższy brat. Z wielką przyjemnością sięgam po te wędki, choć po mocniejszego nie tak często jak L-kę. Łowiska od 20 do 90 metrów i zawsze taka sama frajda. Manewrowość, czułość i jednocześnie moc w dolniku. Pomimo przerzucenia iluś tam kijków nie znalazłem następców dla RCLB-ków :mellow:

Co do 50-tki, to budowninczy chyba miał rację, bo już 40-ka jest potężna...

Posiadam opisywanego Batsona, jest też jego cięższy brat. Z wielką przyjemnością sięgam po te wędki, choć po mocniejszego nie tak często jak L-kę. Łowiska od 20 do 90 metrów i zawsze taka sama frajda. Manewrowość, czułość i jednocześnie moc w dolniku. Pomimo przerzucenia iluś tam kijków nie znalazłem następców dla RCLB-ków :mellow:

Co do 50-tki, to budowninczy chyba miał rację, bo już 40-ka jest potężna...

Nie strasz @mdah!

Bede musial albo przytyc albo buty jakies kupic z obciaznikami

Z tego co widzialem nieuzbrojone te blanki - w FC, to wszystkie odznaczaja sie podobna charakterystyka ugiecia. Z tym ze w poszczegolnych modelach trzeba tej sily coraz wiecej przylozyc by to ugiecie zaobserwowac :D

Cieszy mnie fakt ze niemal wszyscy uzytkownicy podkreslaja czulosc jako jedna z cech tych blankow. Mocy im nie zabraknie, wiec ... moze byc fajna wedka :D

Dam znac.

Witam.Zastanawiam się nad budową wędki na blanku Batson DSS1082-2.Blank ten miałby mi służyć do łapania klenio-jazi woblerami do 6g, blaszkami 0 i 1.Wędka używana by była na Wiśle do łowienia na przelewach.Chciał bym usłyszeć opinie osób które miały styczność z tym blankiem albo przynajmniej o nim słyszeli.