Friko Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Była już na ten temat dyskusja na forum, m.in. tu: http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=12992&am p;prevloaded=1&&start=60 Jeżeli chodzi o wagę to podana informacja o różnicy w wadze z Alconite jest moim zdaniem nieprawdziwa - osobiście ważyłem przelotki w kilku rozmiarach w ramce typu LV i były minalne różnice jeśli chodzi o alconite i S6. Co do jakosci pierścienia to któryś z z forumowiczów zlecił nawet badanie w jakimś laboratorium, też było o tym na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 @Friko i jak spostrzeżenia po obmacaniu całej rodzinki? Mniej chodzi mi o spacing do konkretnego blanku, a różnice w szybkości i ugięciu tych delikatnych poppingów? Czym w akcji, różnią się od spin bassów w takich samych parametrach SB, ISB? PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Od wspomnianych spin-bassów różnią się zasadniczo powiedziałbym. Spin-bassy to blanki o bardzo mocnych dolnikach i mocnej środkowej sekcji, bardziej zauważalnie pracuje w nich tylko szczytówka. Dla mnie to typowe sandaczowce, zresztą za bardzo przystępną cenę można sobie zrobic z nich kij (byłem w szoku jak zobaczyłem dziś u Irka na stojaku nowy kij [w korku!] na SB841 za 550 zł ). Natomiast wspomniane IP/XP/SP cechują się o wiele bardziej głębokim ugięciem. Blanki z tych serii sygnowane 840 oraz 841 to jak dla mnie blanki dedykowane przede wszystkim okoniowi, które dzięki swojej charakterystyce umożliwią rybie dobre zassanie przynęty oraz ograniczą ilośc spadów w przypadku słabiej zapiętych ryb. Reasumując: SB/ISB - na sandacza, IP/XP/SP - na okonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 Ja bede zbroil w styczniu IP840 i IP844. Obydwa pod casta. Ten pierwszy ma to byc witka do malutkich nie lotow do 5gr a 844 to Bolniowy Patyk na odre. Dlatego tez bym sie z checia dowiedzial jak sie zachowuja te blanki w realu. zdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiak Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 no to chyba niedługo zawitam do FC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 No i o to mi chodziło (tak to plus minus czułem), mniej do macania będzie, jak do macania przyjdzie A Twoje osobiste preferencje, w przypadku tych poppingów i różnic w samym materiale - sprężystości blanków, przeznaczeniu? Są równie uniwersalne, czy w przypadku projektów tych konkretnych blanków, materiał wybitnie wskazuje na najwłaściwsze przeznaczenie? Np SP840 pod obrotki, XP840 do jiga.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 10 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2010 @MynardTo trudno powiedzieć powiem szczerze. Generalnie bardzo mi się podobają RX6 (SP), sprawiają wrażenie chyba najlżejszych z tej całej serii, ale myślę że też najbardziej złagodnieją pod zbrojeniem. Z kolei RX8 (XP) wydają się najbardziej sprężyste, najostrzejsze. Gdzieś pośrodku jest z kolei RX7 (IP). Blanki odrobinę mocniejsze, czyli 841 wydają się nieco szybsze od 840 - mają trochę bardziej szczytowe ugięcia - i pewnie też nieco szybsze pozostaną po uzbrojeniu. W moim odczuciu blanki nie różnią się między sobą aż tak bardzo żeby były wyraźne różnice że jeden do obrotówki, drugi do jiga etc. To sa wszystko patyki do bardzo małych przynęt. Jeśli obrotówka, to max nr 2 i to pewnie też nie każda, jeśli jigi to na główkach 3-7 grama i też raczej nie za duże, jesli woblerki to najmniejsze okoniowe. Piszę o zbrojeniu bo przy takich blankach naprawdę ma to kluczowe znaczenie moim zdaniem, tutaj będą się liczyły i gramy na przelotkach i oszczędnie wykonane omotki. Takie blanki nie są moim zdaniem najłatwiejszym wyborem do zbrojenia na pierwszy ogień - jak ktoś chce sobie poćwiczyć, lepiej żeby zdecydował się na coś mocniejszego, gdzie niuanse związane ze zbrojeniem nie beda miały aż takiego wpływu na późniejsze zachowanie się wędki, gdzie pewne elementy będa też po prostu większe i łatwiejsze do wykonania (i ew później do zeskrobania i ponownego wykonania @gugcioMyślę że IP844 będzie bardzo ciekawy pod casta, na Twoim miejscu zainteresowałbym się również nowymi blankami castingowymi-sandaczowymi, bo są chyba dwa specjalne castingowe modle w nowej serii na walleye, oznaczone literką © Że nie wspomnę o mocniejszych crankbaitach batsona ktorych jestem dużym fanem. Jeżeli chodzi o IP840 to myśle że może wyjśc na nim ciekawy cast, ale zbrojenie będziesz musiał zrobić raczej spiralne, właśnie żeby zejśc z liczbą przelotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 @Friko, Dziekuje bardzo za wyczerpujacy opis. Naprawde rozwiales moje obawy. IP844 Ma byc Allroundem ale glownie pod Bolenia. Kolega struga sam swoje boleniowki ktore z reguly warza 10 - 12gr. Dlatego wybralem ten blank bo przynajmniej wg. opisu wydawal sie bradzo odpowiedni. Natomiast IP840 to bedzie moja szpada pod nieloty kleniowo/jaziowe. Obrotowke 0 tez pewnie bede probowal. Co do uzbrojenia to od poczatku wiedzialem ze ten kijek musi byc w systemie SGS. Kijek pod male wabiki ale bardzo czesto siadaja grube Jazie. Nie wiem tylko jakie by przelotki wybrac. Mam na oku Pacific Bay Minima Generalnie nic po za malymi wobkami tam nie zawisnie gdyz pod gumy mam 2 inne kije a 3 Blank juz w drodze ;-)Nieomieszkam sie pochwalic bo plany mam ogromne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Witam.Pytanko do Friko.główka 10gr plus kopytko 5cm. Wystarczy IP841 czy może oczko wyżej IP842..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orwon Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Dorzucę coś od siebie, bo jestem posiadaczem ip842. 10 gram plus 5 cm kopytko to górna komfortowa granica dla tego kijka. Można oczywiście nieco więcej, ale już nie jest tak przyjemnie. Kijek za bardzo siada. Jak chcesz kijek do gum, to może coś z serii ISB. Może 781. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Hm...ISB to seria Spin Bas czyli będzie tu akcja szczytowa, ja potrzebuję kijka który ładnie zapracuje pod okoniem takim 35cm.więc IP 842 opierając się na twoich spostrzeżeniach bedzie akurat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orwon Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2010 Jak będziesz łowił 5 cm kopytkiem z główkami 5-10 gram, to IP842 będzie idealny. A pod rybą pracuje pięknie. Używam go na pstrągi i nie daje rybie żadnych szans. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Takie blanki nie są moim zdaniem najłatwiejszym wyborem do zbrojenia na pierwszy ogień - jak ktoś chce sobie poćwiczyć, lepiej żeby zdecydował się na coś mocniejszego, gdzie niuanse związane ze zbrojeniem nie beda miały aż takiego wpływu na późniejsze zachowanie się wędki, gdzie pewne elementy będa też po prostu większe i łatwiejsze do wykonania (i ew później do zeskrobania i ponownego wykonania Dzięki za przekazanie swoich odczuć. Wymiana zdań Kolegów powyżej, też pomocna. Nie wątpię, że delikatne wędki to zdecydowanie bardziej skomplikowane projekty. Ale ja jestem zdolny A poważnie, to na pierwszy ogień pewnie pójdzie jakaś jerkówka / kij pod dużą gumę, mocny crank bait, rzeczny mocny spinn, potem okoniowe i kleniowe. A blanki raczej zamówię hurtem, wespół z pozostałymi komponentami, taniej to wszystko wyjdzie, niż do każdej wędki osobno. Dlatego w teorii analizuję każdą z potrzebnych mi wędek, zakupię co potrzebuję i potem, ze spokojem, będę sobie dziobał i podmieniał gotowce na selfmejdy PozdrawiamGrzesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Witam.Pytanko do Friko.główka 10gr plus kopytko 5cm. Wystarczy IP841 czy może oczko wyżej IP842..? Tak jak napisał Kolega @orwon powyżej, taka kombinacja przynęty waży ok 1/2 uncji i to będzie górna granica dla IP842, myślę że pod okonia będzie akurat. Ew rozważ jeszcze XP842 czyli tego samego poppinga ale z RX8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Dzięki za przekazanie swoich odczuć. Wymiana zdań Kolegów powyżej, też pomocna. Nie wątpię, że delikatne wędki to zdecydowanie bardziej skomplikowane projekty. Ale ja jestem zdolny A poważnie, to na pierwszy ogień pewnie pójdzie jakaś jerkówka / kij pod dużą gumę, mocny crank bait, rzeczny mocny spinn, potem okoniowe i kleniowe. A blanki raczej zamówię hurtem, wespół z pozostałymi komponentami, taniej to wszystko wyjdzie, niż do każdej wędki osobno. Dlatego w teorii analizuję każdą z potrzebnych mi wędek, zakupię co potrzebuję i potem, ze spokojem, będę sobie dziobał i podmieniał gotowce na selfmejdy PozdrawiamGrzesiek Grześku, way to go powiedziałbym czyli kombinujesz we właściwym kierunku Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Friko.Decydując się na XP842, bedzie napewno ogólnie sztywniejszy.Zastanawia mnie tylko czy zakres amortyzacjii dolnika będzie podobna jak w niższym module (IP). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Coś za coś, jeżeli wolisz żeby kij pod mniejszym obciązeniem przechodził w głębsze ugięcie to bierz RX7. Wszystko zależy od tego co, na co zamierzasz łowić etc. Na pewno coś dobierzesz do swoich potrzeb bo jest w czym wybierać a i rozeznanie po lekturze tego wątku masz niezłe - decyduj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2010 Witam serdecznie Wlasnie zamowilem w pracowni nowy patyk do polowu kleni,jazi ewentualny przylow bolenia Kijek jest na blanku BATSON IST 1142F RX7. Mam do was pytanie czy to dobry wybor,oraz jesli ktos uzytkuje taki kij na takim blanku prosze o jakies wlasne spostrzezenia.Pozdrawiam Karol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ginel Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 Już zamówiłeś,sam się przekonasz czy to dobry wybór:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 14 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2010 wypadałoby napisać ze b.dobry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gugcio Opublikowano 15 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2010 Moja 840-tka Stoi juz u Mamy. Serwis Pana Irka Matuszewskiego naprawde godny polecenia. Niecaly tydzien i blank stoi i dojrzewa Jak dobrze pojdzie to w sobote juz go obmacam i pomysle nad koncepcja. Mam juy mniej wiecej projekt gotowz ale musze zobaczyc co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafek2m Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 z Batsona mogłeś wybrać IST1142F lub nieco słabszego brata IST1141F, znam dobrze oba blanki w wykonaniach z kilku pracowni, JEŻELI zależy Ci na bardziej uniwersalnym kiju to sie nie ZAWIEDZIESZ, po pierwszym łowieniu wszelkie obawy powinny odejść w niepamięć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2010 Witam.Patyczek juz u mnie. Na sucho wyglada ze bedzie pracowal rewelacyjnie,super wykonanie. Pracownia FishingRod Wroclaw Kijek spod reki pana Sergiusza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 24 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2010 Batson Hot Shot HS1021F 2,6m 10-28gr czy moze mi ktos powiediec cos o tym kiju??? chcialbym zastapic swoja daiwe ryukon jigger wlasnie tym modelem, ma byc do polowu sandacza z opadu na gumach 10-20 gram... glebokosc to ok 5-15 metrow.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 25 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2010 Jest to blank o dosyć podobnej charakterystyce co Talon VI+ 8'6 MXF2. Mam wrażenie że o jednym i o drugim napisano na jerkbaicie bardoz dużo, zachęcam do korzystania z wyszukiwarki. Zdaje się że w artykule o wędkach sandaczowych na stronie głownej również jest opisany W skrócie, dosyć uniwersalny kij jak najbardziej z potencjałem sandaczowym przy średniej gramaturze przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi