Skocz do zawartości
  • 0

Napięcie w akumulatorze ?

staszek

Pytanie

Mówi się że minimalne napięcie na akumulatorze nie powinno spadać poniżej 10,5V . Zgoda.

Ale mam pytanie . Powiedzmy mam na akumulatorze napięcie ( w spoczynku) 13,7V , jak uruchomię silnik to zapewne spadnie ( sprawdzę ile w sobotę....) . I teraz właściwe pytanie: czy te 10,5V to napięcie w spoczynku , czyli pływam , zatrzymuję pracę silnika i sprawdzam napięcie na akumulatorze lub możliwość druga- pływam sprawdzając napięcie i jak dojdzie do tej magicznej cyfry 10,5V to kończę z silnikiem i przechodzę na napęd ręczny ( wiosła)

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Po odjęciu obciążenia napięcie szybko wzrasta, więc pomiar jest mało wiarygodny.

Ja staram się nie przekraczać go pod obciążeniem. Ale nie maksymalnym obciążeniu, bo ten stan łatwo osiągnąć dłużej płynąć z manetką na max.Jeśli akumulator już jest blisko rozładowania, zmniejszam prędkość tak aby nie przekroczyć 10,5V

• 0

Możesz zmniejszać biegi, napięcie będzie rosło. Dopiero na najniższym 10,5V to magiczna granica. Najlepiej zamontować Voltomoierz i na bieżąco kontrolować. Płyniesz na 5 i widzisz, że się zbliża do 10,5 zmniejszasz na 4 potem 3, 2 i 1. A później to już tylko wiosła lub zapasowy aku. Akumulator też się sam regeneruje w pewnym stopniu. Jak trochę odczekasz, to za jakiś czas znowu trochę popływasz.

• 0

Nie, zmniejsz bieg.

Kolega Godski chyba kiedyś w jakimś poście pokazał fajny miernik w kapslu od butelki, zrobiłem sobie taki i podłączam go na stałe i widzę co się dzieje z akumulatorem. Małe proste a cieszy, koszt to chyba 12 zł mnie wyniósł.

Dokładnie Ci napisał pipczento2002  :)

Edytowane przez Pietruk

• 0

Zrób sobie skrzynkę na aku z wbudowanym woltomierzem takim jak z linku, sam sobie zrobiłem dwie takie skrzynki, wmontowałem sobie słupki na zewnątrz, do tego gniazda zapalniczki bo czasem trzeba echo podpiąć lub ladowarke do telefonu lub aparatu. Woltomierz ma wyłącznik tak jak i gniazda zapalniczek, Dodatkowo wbudowałem 60 amperowy bezpiecznik. 5 minut roboty a bardzo przydatne zabawki. Są takie skrzynki do kupienia z minnkota ale ceny mają kosmiczne. A tu zrobienie samemu jest tanie a samo urządzenie bardzo przydatne. Znajde jutro chwile to zrobie zdjęcia. Może wykorzystasz :)