maniutek1 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam.Mój arsenał kołowrotkowy stanowią wyłącznie stare shimaniaki i ryobiopodobne. Mój ulubiony TD 920iZ czeka na części więc pojawiła się idea by zrobić z niego zastępczaka i kupić coś nowego do ultralajta. Mam znajomego, który w dobrej cenie może sprzedać mi rzeczonego w temacie Stradica. Gdyby to była maszyna serii FG/FH to bym się nie wahał ale... FJ to niby nowa-stara jakość pokroju tychże klasyków. Stąd moje pytanie: czy warto dopłacić 200 złotych do shimano? Wiem od kolegi kolegi z duuużego sklepu na Śląsku, że troszkę tych nowych modeli się sprzedało już. Możecie coś na temat tego porównania już coś powiedzieć?PozdrawiamMariusz Edytowane 2 Kwietnia 2014 przez maniutek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Jak najbardziej, zwłaszcza do ultralajta, czyli jak rozumiem coś wielkości 2500 lub 1000. Kultura pracy nieporównywalnie wyższa niż Ryobi. Jak wolisz korbę podwójną to ten sam młynek na europę nazywa się FD. Jeden i drugi melezja, ale nie warto się tym przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszKKK Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 fd tez posiada x ship? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 http://bass-sklep.pl/kolowrotek-shimano-stradic-2500-fd-duplikat-1.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Fj rozni sie od Fd korbka, jedna szpula w zestawie oraz chyba tym ze w fj kolo przekladni jest kute na zimno aluminium a fd odlewane.4000 Fj nawija 99cm linki, hamulec 9kg oraz 5+1 lozysk, 4000 fd 93cm linki hamulec 10kg oraz 4+1 lozysk.O fj jest wiele dobrych opini, o fd niewiele czytalem (ktos kiedys, jakies 2 lata temu, pisal na jerkbaicie ze fd ma takie same flaki jak rarenium) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voldemort Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2014 Ktoś już tutaj na forum pisał, że Stradic FD nie ma łożyska w rolce kabłąka !!! FJ łożysko ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 (edytowane) A skąd ta spora różnica w wadze między FD i FJ? Czy FJ 1000 do kleniojaziowego UL będzie odpowiednie? Mam złe doświadczenia ze starymi "tysiączkami" od shimano. Za wąską szpulkę miały... Czy ten problem na przestrzeni lat został rozwiązany? Nie robią już sprężyny z żyłek?No i... czy do 20 gramowego kija, przeznaczonego do boleni na lekko/kleni na ciężko, nada się rozmiar 2500 FJ? Nie będzie przeciążony? Edytowane 1 Maja 2014 przez maniutek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 1 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 (edytowane) autocenzura Edytowane 6 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 1 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2014 Miałem TD 11 lat. Dwa serwisy firmowe miał a potem już ja sam. Dopiero w tym roku zaczyna być czuć luz na wałku posuwu. Niestety, rozjechałem śrubę od rolki kabłąka a tam łożysko już średnie. W dodatku, dziś, zauważyłem, że na wykończeniu zaczyna być też mój Super X. Hamulec się przycina i luzy jakby się zwiększyły. Także, czas na wymianę floty. Rarenium do UL mi pasuje, szukam jednak dalej idealnego kręćka do kija ML. MUSI być wytrzymały. Wiadomo, szybkie kręcenie, spory opór nurtu, dość ciężkie przynęty - boleniowanie. Nawet nad FJ 4000 się zastanawiam. 306 gr to prawie tyle samo co idealnie ten kij wyważający Super X 2500. Czy to nie będzie wyglądać karykaturalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz W Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Miałem TD 11 lat. Dwa serwisy firmowe miał a potem już ja sam. Dopiero w tym roku zaczyna być czuć luz na wałku posuwu. Niestety, rozjechałem śrubę od rolki kabłąka a tam łożysko już średnie. W dodatku, dziś, zauważyłem, że na wykończeniu zaczyna być też mój Super X. Hamulec się przycina i luzy jakby się zwiększyły. Także, czas na wymianę floty. Rarenium do UL mi pasuje, szukam jednak dalej idealnego kręćka do kija ML. MUSI być wytrzymały. Wiadomo, szybkie kręcenie, spory opór nurtu, dość ciężkie przynęty - boleniowanie. Nawet nad FJ 4000 się zastanawiam. 306 gr to prawie tyle samo co idealnie ten kij wyważający Super X 2500. Czy to nie będzie wyglądać karykaturalnie?Ma dobrze działać a nie wyglądać!4000 fj do średniego spina nie będzie przesadą,tym bardziej pod Bolesława:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thibar Opublikowano 2 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 łowię 3000 fj, modelu 4000 fj nie miałem,miałem 4000 fd był za duży i za ciężki, 3000 fj lepiej mi się łowi ze wzgledu na wgę i gabaryty jest (poręczniejszy) - polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniutek1 Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Czy wszystkie nowe shimano w rozmiarze 3000 różnią się od wielkości 2500 tylko szpulą? Fajnie byłoby gdyby był jakiś pośredni (mechanicznie) rozmiar między 2500 a 4000... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi