Skocz do zawartości

Stradic FJ vs. Zauber

maniutek1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mój arsenał kołowrotkowy stanowią wyłącznie stare shimaniaki i ryobiopodobne. Mój ulubiony TD 920iZ czeka na części więc pojawiła się idea by zrobić z niego zastępczaka i kupić coś nowego do ultralajta. Mam znajomego, który w dobrej cenie może sprzedać mi rzeczonego  w temacie Stradica. Gdyby to była maszyna serii FG/FH to bym się nie wahał ale... FJ to niby nowa-stara jakość pokroju tychże klasyków. Stąd moje pytanie: czy warto dopłacić 200 złotych do shimano? Wiem od kolegi kolegi z duuużego sklepu na Śląsku, że troszkę tych nowych modeli się sprzedało już. Możecie coś na temat tego porównania już coś powiedzieć?

Pozdrawiam

Mariusz

Edytowane przez maniutek1

Jak najbardziej, zwłaszcza do ultralajta, czyli jak rozumiem coś wielkości 2500 lub 1000. Kultura pracy nieporównywalnie wyższa niż Ryobi. Jak wolisz korbę podwójną to ten sam młynek na europę nazywa się FD. Jeden i drugi melezja, ale nie warto się tym przejmować

Fj rozni sie od Fd korbka, jedna szpula w zestawie oraz chyba tym ze w fj kolo przekladni jest kute na zimno aluminium a fd odlewane.4000 Fj nawija 99cm linki, hamulec 9kg oraz 5+1 lozysk, 4000 fd 93cm linki hamulec 10kg oraz 4+1 lozysk.O fj jest wiele dobrych opini, o fd niewiele czytalem (ktos kiedys, jakies 2 lata temu, pisal na jerkbaicie ze fd ma takie same flaki jak rarenium)

• 4 tygodnie później...

A skąd ta spora różnica w wadze między FD i FJ? Czy FJ 1000 do kleniojaziowego UL będzie odpowiednie? Mam złe doświadczenia ze starymi "tysiączkami" od shimano. Za wąską szpulkę miały... Czy ten problem na przestrzeni lat został rozwiązany? Nie robią już sprężyny z żyłek?

No i... czy do 20 gramowego kija, przeznaczonego do boleni na lekko/kleni na ciężko, nada się rozmiar 2500 FJ? Nie będzie przeciążony?

Edytowane przez maniutek1

Miałem TD 11 lat. Dwa serwisy firmowe miał a potem już ja sam. Dopiero w tym roku zaczyna być czuć luz na wałku posuwu. Niestety, rozjechałem śrubę od rolki kabłąka a tam łożysko już średnie. W dodatku, dziś, zauważyłem, że na wykończeniu zaczyna być też mój Super X. Hamulec się przycina i luzy jakby się zwiększyły. Także, czas na wymianę floty. Rarenium do UL mi pasuje, szukam jednak dalej idealnego kręćka do kija ML. MUSI być wytrzymały. Wiadomo, szybkie kręcenie, spory opór nurtu, dość ciężkie przynęty - boleniowanie. Nawet nad FJ 4000 się zastanawiam. 306 gr to prawie tyle samo co idealnie ten kij wyważający Super X 2500. Czy to nie będzie wyglądać karykaturalnie?

Miałem TD 11 lat. Dwa serwisy firmowe miał a potem już ja sam. Dopiero w tym roku zaczyna być czuć luz na wałku posuwu. Niestety, rozjechałem śrubę od rolki kabłąka a tam łożysko już średnie. W dodatku, dziś, zauważyłem, że na wykończeniu zaczyna być też mój Super X. Hamulec się przycina i luzy jakby się zwiększyły. Także, czas na wymianę floty. Rarenium do UL mi pasuje, szukam jednak dalej idealnego kręćka do kija ML. MUSI być wytrzymały. Wiadomo, szybkie kręcenie, spory opór nurtu, dość ciężkie przynęty - boleniowanie. Nawet nad FJ 4000 się zastanawiam. 306 gr to prawie tyle samo co idealnie ten kij wyważający Super X 2500. Czy to nie będzie wyglądać karykaturalnie?

Ma dobrze działać a nie wyglądać!

4000 fj do średniego spina nie będzie przesadą,tym bardziej pod Bolesława:-)