Skocz do zawartości

Nawijanie żyłki

toretto1979

Rekomendowane odpowiedzi

Nie trzeba drugiego kołowrotka. Zwijasz w punkcie 3 ręcznie na pustą szpulkę po żyłce, plecionce czy nawet na pustą butelkę 1/2l po napoju. Najlepiej taliowaną.

Potem nawijasz w odwrotnej kolejności. Czyli najpierw podkład potem linka robocza. Trochę zabawy jest ale nie robisz na oko tylko metodycznie i masz perfect!

Butelkę to ja używam prostą nie taliowaną z tańczącą parą coby mi czas się nie dłużył.Plecionke ze szpuli nawijam ręcznie na te same fabryczne szpulki.A tak to wszystko się zgadza co pisałeś wyżej.
  • Like 1

W latach 70-tych ub. wieku zdecydowana większość kołowrotków miała bardzo głębokie szpule.

Wówczas wykonywałem podkład ze starych, zużytych żyłek, następnie docinałem pierścień gumowy z dętki rowerowej równy wewnętrznej wysokości szpuli i zakładałem go na żyłkę podkładową.

Zostawiałem tylko tyle miejsca aby weszło 100m żyłki określonej średnicy, bo wtedy prawie wszyscy producenci w takich odcinkach żyłkę konfekcjonowali.

Dziś mam wiele płytkich szpul, więc nie muszę robić tego typu wypełnień, ale sposób jest nadal aktualny, a plecionka nie będzie się ślizgać po gumie, dodatkowe jej przyklejanie jest zbędne.

Do nawijania na pustą szpulę polecam wkrętarkę . Zamocować grube wiertło tak aby weszło w otwór, jak jest za luźno to nawinąć trochę taśmy lub jakiejś gumy tak żeby się nie ślizgało i jazda. 20 sekund i mamy z powrotem na szpuli. Dołożyć trochę podkładu i przewinąć na kołowrotek. Drugie wyjście to inny kołowrotek gruntowy, karpiowy itp i na niego przewijać zamiast ręcznie.

• Like 1

Jeśli tak to jeszcze dodam: mam taka sprytna nakrętkę, która jest z jednej strony wytoczona na stożek. Dzięki temu pasuje do różnych średnic otworu w szpuli od linki, na które przewijam. Jak już dokręcę nakrętkę, na gwint naciągam średnio dopasowaną rurkę igelitową aby nie kaleczyć gwintu śruby ;)

• Like 2

Jeśli tak to jeszcze dodam: mam taka sprytna nakrętkę, która jest z jednej strony wytoczona na stożek. Dzięki temu pasuje do różnych średnic otworu w szpuli od linki, na które przewijam. Jak już dokręcę nakrętkę, na gwint naciągam średnio dopasowaną rurkę igelitową aby nie kaleczyć gwintu śruby ;)

Puść zdjęcie tego patentu proszę.

• Like 1

Patentów kilka to i ja swój zapodam.

Ja zawsze nawijam na uzbrojoną wędkę.

Żyłka czy plecionka leci przez wszystkie przelotki.

Przed przelotkami przepuszczam żyłkę przez jakiś ręcznik pomiędzy książkami. Regulując w ten sposób napięcie.

Szpula hasa sobie wesoło luzem po podłodze.

Co do nawijania na szpule to mam trochę łatwiej bo mam tokarkę.

Montuje szpule, puszczam wolne obroty i leci. Miałem nawet zrobić auto nawijak ale jakoś chęci brak.

Co do samego skręcania się żyłki.

Z mojego doświadczenia wynika pewna zależność.

Lubię i bardzo często łowię na obrotówki.

Żeby na uszach stanąć to po jakimś czasie rzucania tylko nimi żyłka się skręci, bo krętliki nie pracują idealnie.

Trochę z nimi eksperymentowałem ale bez większych sukcesów.

Firma też w zasadzie znaczenia nie ma.

Ja rozwiązuje to tak, że gdy widzę, że już zaczynają się pętle robić to zakładam cięższa gumę i rzucam ile się da.

Kilka takich rzutów skutecznie odkręca żyłkę.

No i co jakiś czas odcinam parę metrów z końca bo robi się wiotki i mega podatny na skręt.

• Like 1

Podepne się pod temat. Dzisiaj miałem sytuacje, w której straciłem sporo metrów plecionki. Trochę wiało i po rzucie jakoś tak się zaplątała, że jedyny ratunek to zwinięcie przynęty, odwinięcie na sucho do motaniny i ucięcie. Teraz pare mm brakuje i dość 'śmiesznie' to wygląda, a nie lubię mieć 'syfu' w sprzęcie wędkarskim, więc chce to poprawić.

Nie mam zapasowej szpuli do tego kołowrotka, ale mam jakąś tam inną.

Czy bezpiecznie będzie tę plecionkę odwinąć na szpulę ręcznie (100m+, no ale cóż), dowiązać podkładu z żyłki, bo aktualnie jest podkład na szpuli, uzupełnić i znowu nawinąć z tej szpuli? Równo się wszystko ponawija takim sposobem? :D

Myślicie, że już do przewinięcia?

4b22a2f667393.png

Edytowane przez Krzyn

Ja jeśli chcę uzupełnić braki na szpuli jeden koniec przywiązuję w jednym końcu garażu podziemnego i odwijam plecionkę ( niekiedy muszę zrobić 3 rundy ).

Nawijam podkład z żyłki i dowiązuję plecionkę a nastepnie zwijam naprężoną plecionk na kołowrotek.

Dzięki temu nie muszę nawijać jej na inną zapasową szpulę, unikam skręcania i niepotrzebych kombinacji.

Można to też zrobić na dworze bo znalezienie miejsca 150m nie jest problemem.

Zajmuje to chwilę.