whisker Opublikowano 26 Września 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2008 chce kupic silnik do lodzi tylko mam problem bo nie wiem jaki kupic sa trzy sztuki ktore mnie interesujaHonda BF2suzuki 2,5Mercury 2,5 sa to czterosuwymoze ktos jest biegly w tej dziedzinie i moze mi doradzic ktora opcja byla by najlepszadzieki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 peresada Opublikowano 8 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2008 Panowie, Dzięki Wam wszystkim za odpowiedzi i porady - dzięki też dla rognisa za telefoniczną konsultację. Konkluzja: szukam więc 2-suwa lub 4-suwa (preferowany ten drugi) Yamaha 8HP z krótką stopą, z gumową tuleją w osi śruby. Na strefę ciszy poszukam zaś nie za mocnego elektryka (np. 40lbs) i do tego akumulator 100Ah. Odnośnie ww. Yamahy - znalazłem ofertę sprzedaży Yamahy 6hp (2-suwa), z możliwością wzmocnienia do 8hp. Jaki charakter ma to wzmocnienie i czy nie osłabia to żywotności silnika? 6 i 8 hp to te same silniki. 6hp jest po prostu zdławiona.zdławienie polega na zwężeniu wydechu. cała operacja oddlawienia to wymontowanie rury wydechowej i rozwieracenia wstawionej w niej zwężającej przepływ rurki. koszt w moim przypadku ( kupiłem nową rurę wydechową bo nie chciało mi się rozwiercać ) to $35.czyli nowa rura, uszczelka wydechu i uszczelka bloku silnika.operacja jest banalnie prosta i zajmuje 1-2h. podobno w starszych silnikach wymienić trzeba również dyszę w gaźniku.w moim 2007 nie było takiej potrzeby. koszt takiej dyszy to $10 mniej wiecej.pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Logistyk Opublikowano 23 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2008 WitajcieCo sądzicie o Mercurym 3,5 w czterosuwie??Miał ktoś z nim kontakt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 brzoza Opublikowano 24 Października 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2008 Marcinesz - na Twoim miejscu kupiłbym spalinę - 2 cylindrową yamahę 6hp jak ma Peresada, lekki silnik, Tornado też kiedys chyba chwalił.Elektryków plus to chyba tylko strefy ciszy, ale tam też osobiście brałbym spalinę w razie w - chyba może na łodzi być przyczepiona jeśli nie używasz, a jak nagle pogoda padnie to masz jak wrócić. Byłem ostatnio na rybach ze znajomym, który uzywał właśnie 2-cylindrowej yamahy, nie pamietam niestety jakiej mocy. Jedno moge powiedzieć, 2 cylindry są naprawdę ciche! Przy trolowaniu praktycznie nie słychać silnika. Jakbym miał kupowac silnik to tylko 2-cylindrowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mateoce Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 ma ktoś silnik z allegro za 500zł ? ?wiem ze to badziew , od kosy silnik , ale czy da rade kilometr pod prąd pociągnąć rzeką (nurt średni 2-3kmh, ponton 3m)Prosze o odp tylko tych co mają / mieli taklie cudo* Dodam ze nie mam kasy na droższy ani tez nie znam się na używkach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 (edytowane) ma ktoś silnik z allegro za 500zł ? ?wiem ze to badziew , od kosy silnik , ale czy da rade kilometr pod prąd pociągnąć rzeką (nurt średni 2-3kmh, ponton 3m)Prosze o odp tylko tych co mają / mieli taklie cudo* Dodam ze nie mam kasy na droższy ani tez nie znam się na używkach...Mam taki silnik w chińskiej kosie spalinowej i się w miarę sprawdza, ale jako napęd na wodę ci go nie polecę, tym bardziej, że jak piszesz nie znasz się na silnikach. Możesz zaryzykować, najwyżej dokupisz wal i będziesz miał kosę. Te silniki trapią po prostu drobne usterki, które w ogrodzie powodują, że najwyżej coś nie będzie przycięte, a na wodzie, że będziesz dymał ten kilometr na wiośle. Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka Edytowane 25 Lipca 2018 przez psulek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mario Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Złota łopata dla kol. @mateoce :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wuran Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Też się nie znam na używkach, kupilem od kolegi na jerku uzywany za 500 zl, zrobiłem normalny przeglad i pracuje bez problemów. Wiadomo że używany to często ryzyko. Przy Twoim budżecie ciężko coś doradzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mateoce Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 ...jest tego masa na allegro, wiec chyba nie jest to aż taki szajs, skoro są dziesiątki kupujących...Pytam zatem ponownie : kto ma i kto płynął choćby raz z takim pod prąd * A jak nie to polecajcie coś od 50.000 pln wzwyż hehe** kose odpalam 9/10 razy bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 (edytowane) Jeszcze sluchawki wygluszajace beda ci potrzebne, bo te silniki za 500 zl to chodza jak kosiarka - nie iwem tylko jaki sens jest robic taki halas plynac na ryby ;] Co z tego ze doplynieszjak wszystkie ryby odplyna bo sie demona wystrasza ;] Trafisz nie daj boze na kogos z normalnym silnikiem to mu pozamiatasz caly dzien Spotkalem pare razy ekipy na takiej kosiarce, jak to nap.. to masakra. Wydaje z siebie taki wkur.. dzwiek ze nie da sie wytrzymac. Pytanie czy chcesz wstapic do elitarnego klubu Madox-Demon czy byc normalnym wedkarzem - przyjaznym dla przyrody i innych kolegow po kiju Edytowane 25 Lipca 2018 przez horac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mateoce Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 ...chce wrocic pod prąd 1km... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 tomasxt Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Nie lepiej dozbierać trochę grosza i kupić coś lepszego, sprawdzonej firmy? Używane silniki 2suwowe o małej ilości koni wcale nie są takie drogie. Kupisz raz i po kłopocie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 psulek Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Za 1290 masz na OLX zaburtowego nowego czajnika Storm 3,5HP z normalną spodziną, śrubą i wydechem pod wodą. Jak już miałbym eksperymentować, to wolałbym tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Za 1290 masz na OLX zaburtowego nowego czajnika Storm 3,5HP z normalną spodziną, śrubą i wydechem pod wodą. Jak już miałbym eksperymentować, to wolałbym tak. Dokladnie, ja bede testowal Storma 18HP do odwaznych swiat nalezy ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Kolega miał ten wynalazek z silnikiem kosy , pieniądze wyrzucone w błoto , co z tego że ma mieć ileś tam koni jak nawet połowy tego nie ma. Już bym wolał elektrykiem płynąć bo się da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 WojtekCIN Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Widziałem (i słyszałem) jak koło portu drzewnego w Toruniu jacyś koledzy tym pływali po Wiśle.Miejsce kosy jest na trawniku, nie na pawęży.Sam kiedyś przerabiałem podobny silnik, tyle że niby 6.5 KM - tak szybko jak go kupiłem, tak sprzedałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 horac Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Widziałem (i słyszałem) jak koło portu drzewnego w Toruniu jacyś koledzy tym pływali po Wiśle.Miejsce kosy jest na trawniku, nie na pawęży.Sam kiedyś przerabiałem podobny silnik, tyle że niby 6.5 KM - tak szybko jak go kupiłem, tak sprzedałem. I dzieki tam wynalazkom, predko strefy ciszy nie zniosa na jeziorach ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Sławomir Opublikowano 26 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2018 Widziałem (i słyszałem) jak koło portu drzewnego w Toruniu jacyś koledzy tym pływali po Wiśle.Miejsce kosy jest na trawniku, nie na pawęży.Sam kiedyś przerabiałem podobny silnik, tyle że niby 6.5 KM - tak szybko jak go kupiłem, tak sprzedałem. Też widziałem tyle że przy Winnicy . kurka hałas z kilometra i z początku nie mogłem namierzyć skąd ten warkot . Stare KOMARKI były cichsze 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
whisker
chce kupic silnik do lodzi tylko mam problem bo nie wiem jaki kupic sa trzy sztuki ktore mnie interesuja
Honda BF2
suzuki 2,5
Mercury 2,5
sa to czterosuwy
moze ktos jest biegly w tej dziedzinie i moze mi doradzic ktora opcja byla by najlepsza
dzieki i pozdrawiam
Top użytkownicy dla tego pytania
10
6
5
5
Popularne dni
1 Paź
11
30 Wrz
10
25 Lip
8
26 Lip
6
Top użytkownicy dla tego pytania
krzysiek 10 odpowiedzi
Kuba Standera 6 odpowiedzi
whisker 5 odpowiedzi
Logistyk 5 odpowiedzi
Popularne dni
1 Paź 2008
11 odpowiedzi
30 Wrz 2008
10 odpowiedzi
25 Lip 2018
8 odpowiedzi
26 Lip 2018
6 odpowiedzi
Popularne posty
horac
Jeszcze sluchawki wygluszajace beda ci potrzebne, bo te silniki za 500 zl to chodza jak kosiarka - nie iwem tylko jaki sens jest robic taki halas plynac na ryby ;] Co z tego ze doplyniesz jak wszystki
WojtekCIN
Widziałem (i słyszałem) jak koło portu drzewnego w Toruniu jacyś koledzy tym pływali po Wiśle. Miejsce kosy jest na trawniku, nie na pawęży. Sam kiedyś przerabiałem podobny silnik, tyle że niby 6.5 KM
Sławomir
Też widziałem tyle że przy Winnicy . kurka hałas z kilometra i z początku nie mogłem namierzyć skąd ten warkot . Stare KOMARKI były cichsze
67 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi