Skocz do zawartości
  • 0

Rozmiar haka do bocznego troka

szwajnus

Pytanie

Witam, mam taki maly problem bo u mnie w sklepach wedkarskich niema hakow odpowiednich dla mnie do bocznego troka chodzi mi o romiar twistera a wszystko sobie chce zamowic na fishing marcie , chodzi o to ze niewiem jaki rozmiar haka dobrac do tego twistera.Jesli ktos mogby mi podpowiedziec serdeczne dzieki.....

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dwie sprawy. W pytaniu nie lubię jakiś odnośników internetowych. Lepiej sprecyzwać pytanie bez takich odnośników.

A teraz do meritum. Jest bardzo trudno doposować obrazek do obrazka. A tak jest w tym przypadku. Twistery są produkowane w różnych wielkościach i haki też. Nie ma tutaj jakiś twardych norm. Dlatego należy dobrać do konkretnego twistera hak najlepiej przez przymiarkę. Osobiście jeżeli już buduję takie zestaw to stosuję haki muchowe z długim trzonkiem i uszkiem.

Jest o wiele trudniej kupić odpowiedni haczyk niż gumkę. Dlatego proponuję zamówić sobie haki internetowo w splepie z akcesoriami muchowymi, a gumki dobrać w sklepie na mieście.

pozdrawiam :D

• 0

Bardzo dobry sposób/forma odpowiedzi na pytanie z wątku. Sam dłuższy czas używałem tych haczyków.

http://www.okonek.com.pl/product_info.php?products_id=1437

Obecnie stosuję kilka wielkości haków streamerowych f. Tiemco. Ze swojej strony sugeruję zadającemu pytanie żeby przyjrzał się kolorystyce twisterów ze zdjęcia Zanderixa. To nie są przypadkowe kolory twisterków... .

• 0

Dzięki wlaśnie o to mi chodziło,łowiąc na troka bardzo często mi sie zdaża że po ściagnięciu zestawu mam ściagnięta gumke z haka,jest to napewno spowodowane tym ze ryba skubała mi za sam ogonek twistera,po poprawieniu twistera po kolejnych rzutach dzieje sie to samo tylko juz nie przez branie lecz chyba przez to ze guma jest juz poluzowana i poprostu spada z haka pod naporem wody.I teraz pytanie co robicie w takim przypadku zakladacie nowego???.Zdarza mi sie to dosc czesto i dlatego pytam co to moze byc za przyczyna ktos doswiadczony napewno bedzie wiedzial o co chodzi :)>Ja wymieniam odrazu na nowego ,mysle ze dobrze robie.

• 0

Można tak jak pisze pitt@ czyli przed wyprawą przykleić twisterka do haczyka przy pomocy kleju cjanokrylowego f. Loctite nr. 401. U nas znanego jako Kropelka.

Można też zastosować muchowe haczyli sreamerowe z takim garbikiem na trzonku (specjalnie wygięty haczyk),

Kwestaia haków z zadziorami jest trochę dyskusyjna na okonie bo są to tak zwane haki węgorzowe czyli robione z grubszego drutu, które niepotrzebnie obciążają zestaw. Wskazane są haki z cienkiego drutu. Okoń to nie sandacz.