Skocz do zawartości

MaYk Lures - początki :)

mayk13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Forumowiczów.

Od kilku tygodni obserwuje Forum , czytam porady i podziwiam prace Twórców :)

Zainspirowany tymi wspaniałymi pracami/projektami, sam postanowilem  spróbować swoich sił w Lurebuildingu ;)

Początki cięzkie nie wszytsko wychodzi ale coś wychodzi i każda sztuka to nauka i dobra paktyka :)

Wykonuje wszystko recznie od A do Z , maluje farbami akrylowymi za pomoca pędzli.

Głownie staram sie wykonać przynęty szczupakowe jak i pstragowo okoniowe :)

Poniżej przedstawiam do Waszej Szanowni Forumowicze opnii moje dotychczasowe prace :)

jedna z pierszych Serii jeden jerk kilka okoniowo pstrągowych

post-55882-0-78994700-1396645357_thumb.jpg

• Like 1

Mam jeszcze dwie przynęty szczupakowe :)

Jedna prototypowa prawde mowiac robiąc ją nie wiedziałem czego się mogę spodziewać jak bedzie pracować :) ale okazalo sie że pracuje całkiem spoko , ale jeszcze na nią nic nie złowiłem  :) Nie mialłem zbytnio okazji jej przetestować :)Domyślicie się o której mowa :)

post-55882-0-26960000-1396645825_thumb.jpg

post-55882-0-73415800-1396645842_thumb.jpg

post-55882-0-55991400-1396645849_thumb.jpg

• Like 1

Chciałem dodać że niktóre przynęty juz połowiły pstrągów okoni :) a jerk zamieszczony na pierwszym zdjęciu u góry po pierwszym tegorocznym wypadzie na szczupaki miał 3szt i spiętą rybę blisko 90cm :) to dla mnie podwójna motywacja by jeszcze bardziej przyłożyc sie lurebuldingu , bo co jest lepszego niż złowienie super ryby na przynete wykonaną przez Siebie :) Pozdrawiam :)

Ps. w najbliższym czasie postaram sie wstawić jakieś fotki rybek :)

• Like 1

Ostatni z woblerów - bardzo śmiała konstrukcja. Obawiam się, że nietrwała, ale co tam - branie na własnoręcznie zrobioną przynętę to piękny bonus dla każdego strugacza. A jeśli jeszcze rybka godna - to i radość podwójna, a w przypadku zniszczenia katastrofy nie ma - można zrobić kolejny wabik :D

Witaj :)

Edyt: literówka ;)

Edytowane przez woblery z Bielska

A wkleje Ci fotki cieniasie :P

Pierwsze testowe wodowanie przynęty, pierwszy rzut i po 15 sek pierwsza ryba!
Przyznam szczerze, że podoba mi się jego praca :P

post-49629-0-48226800-1397074369_thumb.jpg

A tutaj już trochę większy:

post-49629-0-35828100-1397074423_thumb.jpgpost-49629-0-94670600-1397074445_thumb.jpg

Tego dnia Michał miał jeszcze inne ryby i spadł 90-taka, wszystko na zielonego brzydala :P

Jako, że to jego pierwszy jerk to nie pozostaje mi nic innego jak pogratulowac :rolleyes:

Pozdrawiam Melek

• Like 5

Dzieki Maciek za dobre słowo :P

To prawda po kilku kompletnie nie udanych jerkach , uadlo sie stworzyć przynęte która fajnie pracuje zarówno przy jerkowaniu jak i w trollingu  :)  Trzeba popracować nad jej wyglądem no i co najważniejsze i chyba najtrudniejsze powielić ją :) ale od czego są wyzwania :P

Pozdrowionka

• Like 1

• 2 tygodnie później...

W minioną środe wybraliśmy sie wraz z kolegom z forum Melanżykiem na kilkugodzinny wypad na szczupaki :) Początek dnia Pechowy ja zaspałem , Maciek zapomniał aparatu i kamer , no ale cóż lecimy :) po drodze rozmowa , nie mamy sprzetu do nagrywania to pewnie połowimy :) no i stało sie :) (daliśy jakos rade moim słabym aparatem w telefonie)

Łowilismy głównie na przynety wykonane przez siebie , moje brzydale kontra Macka juz dobrze opiniowane jerki 10tki :)

Łącznie złowilismy 16 szczupaków i jednego okonia :) i mieliśmy sporo spadów podczas holu.

Dodam ze czarnym koniem i miłym zaskoczeniem okazała sie przynęta kolegi Jokera. Puszczona w trolu by skusić feroxa , kusiła sporo ładnych rozmiarów szczupaków. Oto kilka rybek w foteczkach :)post-55882-0-21795500-1397829777_thumb.jpgpost-55882-0-08193700-1397829794_thumb.jpg

Oraz sprtawdzy dzisiejszego zamieszania na które ja łowiłem :)post-55882-0-05772400-1397829823_thumb.jpg

post-55882-0-96632400-1397829948_thumb.jpg

:)

post-55882-0-12474700-1397829807_thumb.jpg

post-55882-0-71069700-1397829815_thumb.jpg

• Like 2

Mieć pod ręką drugiego twórcę przynęt, to wspaniała sprawa. Łatwiej o wymianę doświadczeń na wspólnych wyjazdach. Ten szeroki jerk, widać, że już dobrze rokuje. Jak duży i ciężki jest ten zielony okoń?

• Like 1

No nie ukrywam że Maciek dużo mi pomaga jak i krytykuje :) co jest mobilizacja do myslenia i starania sie o lepsze :) czasem wychodzi czasem nie :) Zielony Jerk ma 81gr przy 12cm. jest tonący . puki co lowimy na wodzie ok 2 - 2.5m to wymiata bo nie jest zarosniete bardzo dno :) i trol i jerkowanie :)  Walcze teraz o stworzenie tego samego w wersji pływającej i wolno tonącej :)

Jedna kotwica, bardzo dobrze. Oczko z przodu dość wysoko dałeś, może będzie mało miejsca dla korekty w dół jeśli będzie ciężko go ustabilizować. Masz tam sporo miejsca na nawiercenie otworów pod innym kątem i niżej, bliżej linii steru. :)

• Like 1

Dzieki za podpowiedź Joker :) Ster jaki użyłem do tego modelu jest w kształcie lekkiego V oraz lekko wgięty ku dołowi to pozwoliło mi uzyskać szerszą akcję. Po świetach postaram się nagrać jakiś filmik z pracą :) Woblerki były już ustawiane w rzece przed malowaniem , Wiec teraz trzeba zrobić korekty po wklejeniu steru i ostatniej warstwie lakieru :)

Kanon 123   - Dziękuje za ciepłe słowo , wciąż się uczę i szukam czegoś fajnego mam nadzieje ze z czasem dojdę do większej wprawy :) i będą coraz ładniejsze :)

Siemka :)

Ostatnia seria woblerków które robiłem została skończona , dziś wolne myślę sobie trzeba by je zwodować i sprawdzić jak działają :) Pobliska rzeka pstrągowa ma niski stan i krystaliczną wodę ( brak opadów od dłuższego czasu) do tego pogoda dziś iście słoneczna :) Wiec szybka myśl lecę na pobliski kanałek w poszukiwaniu okoni :) szkoda wolne spędzić w domu :)

Woda jaka zastałem na kanale nie przypominała czystej , ( kolor kawowy odcinkami i jakieś śmieci płynące powierzchnią )

Po kilku rzutach szczupaczek :) już jest radość mimo ze rozmiary malutkie :) później zmiana przynęty kilka rzutów i widzę atak okonia :)

W sumie złowiłem 6 szczupaczków i okonka :) kilka brań nie zaciętych :)

Mimo że rybki małe to wyjazd udany :)

Oto krótka photo relacja :)

post-55882-0-25781900-1398369722_thumb.jpg

Naucz się czytać regulaminy , między innymi umieszczania zdjęć na forum . Recydywa nagradzana jest kwiatkiem a Ty ciężko na niego pracujesz .

Edytowane przez WOBLER-W1
  • Like 1

Witam , Wczoraj z kolegą z Forum Melanzykiem wybraliśmy sie na fishing przy okazji testowanie nowych przynęt :)

Ja wodowałem nowego jerka :) Maciek szczupaczka :) na którego ukończenie tak długo czekał :)

Mój nowy jerk i jego nieskończeni bracia :)

post-55882-0-01755100-1398973561_thumb.jpg

Juz przy pierwszej minucie trollingu miałem na niego szczupaka :) dobry początek :)w trzecim rzucie niezacięty atak z opadu - chrzest ok :) lecz dalej dobra passa mnie opuściła ( dobre złego początki ) :)  Przynęty o tej samej akcji działały rewelacyjnie przez dwie ostatnie wyprawy wczoraj nic a nic :P Przegrałem z Mackiem 12 - 2( on dwie wędki w trollu ja jedna ) z czego 11 ryb złowionych było na jego pierwszy raz wodowanego szczupaczka :) juz zniechęcony żonglowałem przynętami Macka killery ,   Slidery , Hybrydy i inne dalej nic - podczas gdy on branie za braniem :) Pomyślałem nie mój dzień porostu :) i nie powiem ze troszkę już zniesmaczony :) Pożyczyłem  od niego wędkę z szczupaczkiem  mowie jak nie będę miał brania to nie mój dzień i tyle :) Po kilku chwilach branie jest kontakt :) z daleka widzę wielki ogon chlupiący po wodzie mowie jest duża ryba :)

Był to mój PB i pierwsza ryba powyżej metra. Magiczna granica dla szczupaka przekroczona yeaaaah :)

Relacja z większą ilością fotek pod poniższym linkiem

http://jerkbait.pl/topic/7532-melanzyk-jerki-i-swimbaity/page-20

I dwie fotki  mojego PB

post-55882-0-68267400-1398974403_thumb.jpg

post-55882-0-72924600-1398974609_thumb.jpg

• Like 1

Odnośnie Edycji użytkownika Wobler W1 :  Naucz się czytać regulaminy , między innymi umieszczania zdjęć na forum . Recydywa nagradzana jest kwiatkiem a Ty ciężko na niego pracujesz .

Znam regulamin umieszczania zdjęć , W miejscu zamieszkania mam Dublin co oznacza że rybki zostały złowione w Irlandii gdzie nie ma okresu ochronnego ani wymiaru. Ryby oczywiście wróciły do wody w dobrej kondycji . Były one przyłowem nie planowanym punktem wyprawy , a im rzeczywiście daleko było do 75cm.

Myślałem że regulamin dotyczy ryb złowionych w PL.

Przepraszam , obiecuje że będę ostrożniej wstawiał zdjęcia nie mniej jednak uważam iż Recydywa to słowo zbyt ostre.

Gdybym złowił je w PL z do tego złamał Regulamin amatorskiego połowu ryb to rozumiem.

Pozdrawiam

Edytowane przez mayk13

NA początku chciałem sie pochwalić ze jedna w moich przynęt została zauważona na facebookowej stronie lurebuldingu i została zamówiona przez Kolekcjonera przynęt wędkarskich w Stanach zjednoczonych :)  Niby nic wielkiego ale mnie jako początkującego buildiera taka rzecz niezmiernie cieszy, :)  mam tylko nadzieje ze mu się spodoba :)

Jeden z tych braci poleciał za ocean :)

post-55882-0-37506700-1399736750_thumb.jpg

W ostatnimi czasy dostałem od Chrześnicy mej zamówienie na wobler ki kolczyki :)
 właśnie w opcji malowania jak wyżej wymienione żółto złote pstrążki :) Myslalem na początku że zartuje ale co rozmowa telefoniczna czy skype , pyta czy zrobiłem ,  Wiec nie miałem wyjścia musiałem coś wystrugać :)

Opcja bez lakieru jeszcze :)

post-55882-0-27209400-1399737123_thumb.jpg

Mam nadzieje ze jej sie spodobają bo ja nie mam przechlapane :P

Oto kilka moich nowych przynęt w stanie przed lakierowaniem , które odbędzie sie juz po urlopie :)

Teraz urlopik w Polsce i zaopatrywanie sie w przydatne materiały do buildingu  ciężkie do kupienia na zielonej wyspie :)

Jerk brzydal nr3 :)

post-55882-0-73408500-1399737310_thumb.jpg

I pstrągowce  :P

post-55882-0-90067400-1399737378_thumb.jpg   post-55882-0-87960200-1399737391_thumb.jpg

:) po Lakierowaniu i wklejeniu sterów wrzuce fotki finalne ale to dopiero w czerwcu :)

Teraz urlopik w PL i może jakieś wędkowanie w naszych wodach :)