Skocz do zawartości

Zalew Cieszanowice

zorman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy ktoś z kolegów poławia na tym zbiorniku? Jak wygląda tam populacja szczupaka? Chciałem tam się wybrać tam na rozpoczęcie sezonu tylko nawet nie wiem czy można tam pływać już od pierwszego maja czy jak np na sulejowie gdzie dopiero od 15-go jest to dozwolone. Ma ktoś jakieś informacje? Pozdrawiam :)

Witam
NA Cieszanowicach w tym roku (tak samo jak na Sulejowie) połów z łodki jest możliwy dopiero od 1 czerca.
Najwiekszą populacją na tym zbiorniku jest okoń. Na paprocha można połowić bardzo dużo osobników - niestety najwięcej trafia się okonków do 15 cm. Na główki można złowić większe sztuki.
Co do szczupaka jest ich dużo, ale najczęściej trafiają się osobniki ok 40 cm. Pływają duże i bardzo duże sztuki, które trafiają się w trolingu na przynęty 15 cm. Jednak ze względu na bardzo dużo zaczepów jest je cięzko wycholować.
Jest również duży SUM oraz sandacz.
Zbiornik ogólnie jak na zaporówkę jest mały co oznacza, że w weekend jest bardzo dużo blisko siebie pływających na łódkach wędkarzy. Proponuję przyjechać na tygodniu.

Dzięki za informacje. Troche się zmartwilem myślalem ze 1-go sobie wypłyne pierwszy raz swoją łódeczka a tu nic z tego, a nie mam pomyslu gdzie indziej by tu pojechac pozostaje tylko lowienie z brzegu w mojej okolicy nie ma za dużo wody a w szczególności takiej gdzie można by łowić z łodki chyba że masz jakąś alternatywe? Jakąś wode która można polecić i normalnie zacząć sezon na łódce?

Na Cieszanowicha również z brzegu możesz połowić -  kolega 2 lata temu na otwarcie zapiał duuużego suma. Ja również na otwarcie miałem na kiju bardzo dużą rybę, która mam nadzieję że do dziś pływa w zbiorniku. Zdecydowanie mniej wędkarzy stacjonarnych. Osobiście wybieram się na Cieszanowice między 1 a 3 maja.

• 3 lata później...