Skocz do zawartości

Kij na pstrągi, sandacze i bassy

Kuba Standera

Rekomendowane odpowiedzi

Sam nie wiem czy nie lepiej było by to umieścić w zakładce rodbuilding, ale liczę ze tu będzie większy odzew.

Przechodząc do rzeczy - od pewnego czasu rozglądam się za wędką teoretycznie nie do pogodzenia - do łowienia dużych pstrągów/łososi, łowienia rzecznego sandaczy (gumy i woblery) i połowu z plaży bassów (tak, kiedyś pojadę :D ).

- Pstrągi łowię na woblery, od +- executora 5 do 8-9cm SDRów. Ryby są póki co niepowalające, ale plany mam że hoho, więc dobrzę zeby kij dawał szansę na nawiązanie walki z większą rybą łososiowatą. I tu jest problem, z jednej strony moc wędki przynajmniej te 17lb, z drugiej bezproblemowa obsługa 5gr przynęt. Problemów jest więcej - kij musi być w dwóch częściach, i długości między 7'6 a 8', bo.. no bo lubię na pstrągi długie wędki - nie muszę swojej wielkiej spasionej **** taszczyć nad samą wodę zjeżdżając po skarpie, mogę dystyngowanie stanąć w oddaleniu i stamtąd łowić. Dodatkowo w wielu miejscach jest dość grząsko i długa wędka umożliwia wystawienie się za krzaczory i łowienie.

- Sandacze czyli duze rzeki, łowienie nocą na płytko chodzące woblery - xrapy 10cm, widły, ogólnie z tym nie ma problemu, latają jak trzeba. Za dnia gumy na 15-20g główkach i orka po dnie, SDR od 7 do 10cm - z tym też nie powinno być kłopotu

- Bassy - opierając się na zeznaniach kolegów którzy mieli przyjemność złapania tej ryby kij powinien daleko rzucać, wyciągać ryby i być saltwater ok. Przynęty to dobrze latające woblery podobne (chyba) do tych na nocne sandacze czy bolenie.

Biorąc to razem - kij między 7'6 a 8', mocy ok 17 - 20lb, realny wyrzut od 1/4 do 3/4 ew 1oz. Nadający się do morskiej wody.

Szukałem trochę po necie, pytałem dwóch bardzo sympatycznych rodbuilderów - każdy ma jakieś idee i pomysły, a ja.. chciałbym poznać Wasze.

Znalazłem taką wędkę w arsenale Peresady, jest prawie doskonała :D , ale jak pisałem wyżej, bardzo chętnie usłyszałbym Wasze propozycje (prawie na pewno wędka będzie robiona w Polsce).

Biorąc to razem - kij między 7'6 a 8', mocy ok 17 - 20lb, realny wyrzut od 1/4 do 3/4 ew 1oz. Nadający się do morskiej wody.

dobry kierunek. Ja bym poszedł ciut dalej i zbudował cos na blanku 9 stopowym. Taki kijek o mocy 17 funtów i c/w w granicach 3/4 oz fuknie 5g woblerek bez wiekszych problemów. Zakładam jednak, ze przyczepisz do tego kija jakis sensowny multik typu Antares AR czy Alphas R

Witam,

@Ramay- jakas specjalna wedka to musiala byc :D :D :D

@Standerus- mysle ze RX8 8'6'' 1oz 17 lbs bedzie idelany o ile zdecydujesz sie na taka dlugosc. Wprawdzie opis sugeruje 10 gram jako minimum ale na prawde tak nie jest. Zrobie szybkie testy z multikiem ktoregos dnia zeby potwierdzic jak rzuca sie wobkami o jakich piszesz.

Pozdrawiam,

Bujo

Na pewno chcesz 101DC? Do pstrągów? Mnie on do tego nie pasuje. Dlaczego? Przede wszystkim by sprawnie działał hamulec szpulka musi się trochę napędzić. Podczas pstrągowania często prędkości szpulki są niewielkie więc DC może działać nieoptymalnie. Osobiście kupiłbym coś pod pstrągi na magnetyku albo odśrodkowym.

Pozdrawiam

Remek

Dzięki wielkiej uprzejmości mojego osobistego doradcy castingowego miałem przyjemność łowić chwilę (zerkał bardzo niespokojnie :mellow: ) 101dc i executorem7. Kij to jakaś japońszczyzna 7'6 w dwóch częściach. rzucał bez problemu, kij się ładnie ładował mimo 17 czy 20lb mocy - to mnie zainspirowało. Zobaczę jak będzie 101 krzysia działać, może wezmę taką, choć ja bloczków nie lubie, na pstrągi to 3-4 musze mieć bo inaczej nie wygodnie się łowi :mellow:

Na pewno chcesz 101DC? Do pstrągów? Mnie on do tego nie pasuje. Dlaczego? Przede wszystkim by sprawnie działał hamulec szpulka musi się trochę napędzić. Podczas pstrągowania często prędkości szpulki są niewielkie więc DC może działać nieoptymalnie. Osobiście kupiłbym coś pod pstrągi na magnetyku albo odśrodkowym.

Pozdrawiam

Remek

witam!

chociaż sam z premedytacją nie używam 101dc do pstrągów, to zdarzyło mi się go jednak użyć awaryjnie do takiego łownia. i w moim przypadku jak najbardziej się da - oczywiście mam tu na myśli łowienie na sensowne wabiki bo nie jest to młynek do jakiegoś drobiazgu, ale już executorem 5 da się.

dodam tylko że moja rzeka do zbyt wielkich nie należy, a i dojście jest w miarę więc odpada używanie wyszukanych technik rzutowych. z resztą kolega używa w warunkach polskich 101dc do pstrągowania i sobie chwali.

pozdrawiam!

• 4 tygodnie później...