Skocz do zawartości

DIAFLEX

michał34

Rekomendowane odpowiedzi

chodził pod redem 10400 ale uważam że to za delikatny kołowrotek do dużych ciężkich przynęt , a do tego ten kij jest stworzony , będzie chodził a ahabem 8 , zobaczymy , generalnie red10400 daje środek ciężkości w okolicy zaczepu na przynęty , nieco lepiej qick 2000 , wyważenie to kwestia dodania obciążenia gdzieś na dole uchwytu lub dociążenia kołowrotka

chodził pod redem 10400 ale uważam że to za delikatny kołowrotek do dużych ciężkich przynęt , a do tego ten kij jest stworzony , będzie chodził a ahabem 8 , zobaczymy , generalnie red10400 daje środek ciężkości w okolicy zaczepu na przynęty , nieco lepiej qick 2000 , wyważenie to kwestia dodania obciążenia gdzieś na dole uchwytu lub dociążenia kołowrotka

Mógłbyś kolego napisać gdzie (jak) montujesz te obciążenie na kołowrotku ew na uchwycie.? :huh:

Ciekawi mnie to zagadnienie.Dzięki

Mieszkam nad rzeką Narew , to najczęściej, także jeziora mazurskie ; Śniardwy ,Roś, Kociołek Itp. w odległości 60-70km mam naprawdę duży wybor no i Biebrza 15min.drogi. Co do ryb,nie będę zbyt orginalny; szczupak ,sandacz,sum.

• 3 miesiące temu...

Najchętniej użytkowników spin. Robinson diaflex classic 3m cw.10-50g oraz diaflex  SPIN SET 10-30g poproszę o opinie.Qpinie firmowe znam, najbardziej zależy mi na użytkownikach Za wszystkie opinie z góry  dziękuje i POZDRAWIAM.

Kolego czy zakupiłeś tego Diaflexa? Oglądałem go dzisiaj w sklepie i zrobił na mnie dobre wrażenie. Szczególnie interesuje mnie jak współpracuje z gumkami w opadzie bo ugięcia nie ma całkiem szczytowego!

• 5 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Posiadam Spin Seta 10-30 kijek dwa razy mi strzelił na pierwszym składzie przed łączeniem, żeby nie wygrany w konkursie to byłby reklamowany. A tak guzik. Jak byłem z nim w Finlandii to ładnie połowie tym kijem ale tylko dwa dni. Kij jest dobry ale nie w trzy składzie.

• Like 1

• 1 rok później...

Witam kolegów! Nosze się z zamiarem kupna tego kijka. Chciałbym jednak przeczytać też kilka opinii na temat tej konkretnej wędki. Chodzi mi o ten model( nie wcześniejsze Diaflexy ). Czym tak na prawdę różni się robinsonowska technologia Hi Modulus 85 mln PSI od standardowych modeli innych producentów używających mat 40 mln psi czy 60 mln psi?

link do modelu:

http://robinson.pl/produkty/wedka-diaflex-zander-spin/

Pozdrawiam!

Witam. Miałem (i mam..) do czynienia z kilkoma wędkami z tej serii. Sam posiadam Diaflexa Jiggera 235 5-22 g (stara seria) a mój brat Lighta 245 do 20 g i Spin Set-a. Wędki naprawdę fajne choć tak jak pisali poprzednicy w tym wątku są problemy z uchwytem (potrafi się rozkręcić w czasie kilkugodzinnego machania i jest wąski) oraz korek się trochę wypłukuje. Da się jednak z tym pogodzić i przyzwyczaić. Poza tym wędki super - czułe, nieźle wykonane, dobrze leżą w ręce. Dla odmiany ostatnio znajomy zakupił sobie nowego Diaflexa Perch Jig 240 2-12 g. Powiem szczerze, że jeżeli chodzi o wykonanie to jest schludne - bez niedoróbek. Z tym że o ile poprzednie wędki z tej serii miały klasyczny/tradycyjny design to w tych postawiono na nowoczesność - wg mnie aż do bólu: korek zamieniony na węglową rękojeść, krzykliwe kolory omotek i napisy tzw blokowe "jak z komputera". Jeżeli ktoś lubi taką nowoczesność to będzie mu wędka pasowała. Podobnie jak stare Diaflexy wędka dobrze leży w ręce i jest baaaaardzo czuła (puknięcie okonka czuć w kręgosłupie). Jedyne co mi się nie podoba to to, że pod obciążeniem ma dosyć dziwną pracę - ugina się spory kawałek szczytówki a nie proporcjonalnie do obciążenia coraz to dłuższy odcinek wędki. Takie są moje obserwacje odnośnie tej nowej serii a te "Hi Modulus 85 mln PSI" to tak jak pisał przedmówca trochę technologii ubranej w bełkot marketingowy, której pewnie nie zauważy w praktyce żaden z nas  :) 

• Like 1

Dzięki bardzo za odpowiedź rybakaw. Jak się ma ten Diaflex w porównaniu w najnowszymi wędkami Mikado czyli Kamisiori Zander 2.40 tez do 35 g i Sicairo MidiJig 2.40 do 35 g ? Czy różnica w cenie jest tylko dla tego, że to robinson czy jednak jest to juz wyższa technologicznie półka i komfort łowienia jest większy po stronie Diaflexa ? Pozdrawiam i dzięki za wszelkie rady!

Jeżeli chodzi o porównanie najnowszy Diaflex (tak jak pisałem - machałem tylko najlżejszym Perch-em) a np. nowe modele Mikado (mogę porównać np. z Mikado Nihonto Flash Spin, na który łowię już od ponad pól roku) to prezentuje się wg. mnie podobnie. Różnice to niuanse i tyle. Może różnicę poczuję za kilka lat jak materiał będzie się starzał... Oby nie :)

• 1 rok później...

Matko Boska Szerman... Ty kupisz coś wreszcie? ;)

Miałem tego Diaflexa 2,95 w ręku 2 dni temu. Jak najbardziej kleniowo - lekko boleniowa wędka. Taka: "wielkorzeczny kleń na ciężko - powierzchniowy boleń na lekko". Nie jest to z całą pewnością kij do smużaków i innych żuczków. Szybka, ale subtelna. Pod obciążeniem ładnie pracuje. Z powodzeniem będziesz rzucał 3 gr woblerkami. Jest bardzo podobna do Kongera Paladin Black Rider 3,00 7-28, ale odrobinkę delikatniejsza. Boleniowe 7 cm woblerki będą do niej super. Duże 10 cm, mocniej stające w nurcie, albo głębiej pracujące da się pociągnąć, ale komfortu nie będzie. Bardzo ładnie wykonana, lekka. Jak poszukasz promocji to znajdziesz w dobrej cenie. Da się to kupić nowe dobrze poniżej 4 stówek.

Edytowane przez J-O-K-E-R