Skocz do zawartości

Szczupaki 2014

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj po południu wracałem z działki i w Repkach przy drodze widziałem faceta na rybach. Widziałem że ma zarzucone dwie wędki ale ........... na wodzie pływały dwie szczupakowe czerwone "bomby"  :huh: . Nie wiem czy to woda PZW czy np. gminy ale chyba nie powinien.

Ja przed południem poszedłem na starorzecze Bugu bo mieszkają tam okonie i pomyślałem że spróbuje ale w dwóch pierwszych rzutach wyciągnąłem dwa szczupaki  :( i zrezygnowałem z łowienia. 

Wytłumaczcie mi czym się różnią szczupaki w Irlandii od naszych krajowych ?? Mam rozumieć, że w Irlandii pike nie mają okresu ochronnego ? Jeśli tak to jakim cudem tam łowione są regularnie osobniki duże i bardzo duże.
Czy kłusownictwo występuje tylko i wyłącznie w Polsce ?? czy chodzi tu o coś innego np. brak zarybiania przez PZW, czy o brak kultury wypuszczania złowionych ryb ??

My zjemy takie po 50cm więc nie mają szans podrosnąć  :P .

A poważniej, kiedyś widziałem tabelę w której nasz największy był gdzieś tak w 3 dziesiątce. Wszystko przed nim to Irlandia, Szkocja, Szwecja. Może tam im lepiej? Zwróć uwagę na wielkość i ilość sumów na płd. Europy a u nas, jest różnica? 

Miętusy w Rosji i Kanadzie są metrowe i większe (sam widziałem takie po 70-90cm) u nas 60 jest już wypasiony.

Oprócz presji wędkarskiej trzeba brać pod uwagę żyzność wody, warunki jakie ta woda posiada, może coś jeszcze ale ichtiologiem nie jestem więc nie wyjaśnię. 

Gratulacje piękne ryby Panowie .

Ps.Moim zdaniem to nie wędkarze przyczyniają sie do zasobności wód u nas, a rybacy i ich gospodarka rabunkowa... Jakie szanse ma ryba gdy ciągną niewody od jednego do drugiego brzegu na małych jeziorach ? Albo w tarlo stawiają przestawy na rzece i twierdzą, śmiejąc sie nam w twarz , że oni po płotki...

Edytowane przez dekosz

My zjemy takie po 50cm więc nie mają szans podrosnąć  :P .

A poważniej, kiedyś widziałem tabelę w której nasz największy był gdzieś tak w 3 dziesiątce. Wszystko przed nim to Irlandia, Szkocja, Szwecja. Może tam im lepiej? Zwróć uwagę na wielkość i ilość sumów na płd. Europy a u nas, jest różnica? 

Miętusy w Rosji i Kanadzie są metrowe i większe (sam widziałem takie po 70-90cm) u nas 60 jest już wypasiony.

Oprócz presji wędkarskiej trzeba brać pod uwagę żyzność wody, warunki jakie ta woda posiada, może coś jeszcze ale ichtiologiem nie jestem więc nie wyjaśnię. 

Wody mamy wcale nie gorsze od innych krajów. Mentalność narodu jest poprostu taka, żeby zeżreć wszystko co się tylko złowi. :( Rybacy i wędkarze u nas często są nie etyczni, często łamią okresy i wymiary ochronne, oraz limity... Ciekaw jestem ile ludzi zostało by w PZW bdyby np. wprowadzono zakaz zabierania z łowisk ryb na okres 5 lat z powodu odbudowy naturalnych populacji ryb!!

. Ciekaw jestem ile ludzi zostało by w PZW bdyby np. wprowadzono zakaz zabierania z łowisk ryb na okres 5 lat z powodu odbudowy naturalnych populacji ryb!!

To ile by zostalo w Pzw jest niewazne, wazne ze tyle samo albo i jeszcze wiecej nadal by lowilo ryby, i zapomnij w takim balaganie o C&R, wtedy tylko NMZ nie ma zmiluj.

To ile by zostalo w Pzw jest niewazne, wazne ze tyle samo albo i jeszcze wiecej nadal by lowilo ryby, i zapomnij w takim balaganie o C&R, wtedy tylko NMZ nie ma zmiluj.

Czyli jak chcę połowić zębacze to zostaje mi emigracja do Szwecji albo na wyspy?? Trochę to przygnębiające.. :(

• Like 1

E no napewno nie jest az tak tragicznie, ale napewno nie polowisz taj jak w inncyh krajach.Od czasu do czasu cos sie zapnie.

W ostatnią jesień złapałem 6 wymiarowych szczupaków z czego największy tylko 65cm. Poniżej wymiaru to trochę ich było.

Powiem tak, taką ilość w Szwecji to łowi się w pół dnia i to cienkiego. Nie wspomnę o tym że tam 65cm szczupak to ledwie podrostek...

Edytowane przez Aleksander Więcek
  • Like 1

W ostatnią jesień złapałem 6 wymiarowych szczupaków z czego największy tylko 65cm. Poniżej wymiaru to trochę ich było.

Powiem tak, taką ilość w Szwecji to łowi się w pół dnia i to cienkiego. Nie wspomnę o tym że tam 65cm szczupak to ledwie podrostek...

To nie taki zły wynik, znam osoby które przez cały sezon do 6 wymiarowych nie "dobijają", zresztą tez mi się tak zdarzało.

• Like 1