Skocz do zawartości

Szczupaki 2014

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Dziekuje Koledzy.

No coz...

@Martin 77 - hehe ,, mieć dość ,, te wędkarskie marzenie czasem się spelnia.

@Mateusz B i @Krzysiek - macie racje populacja dosyć chuderlawa. Nie wiem z czego to wynika. Choc 100+ które udało mnie się przechytrzyć wyglądały okazale.

@ Arek - tak tak, jeszcze z miesiąc maratonu i będę jak piórko. Będzie wystarczyła dętka zamiast łodzi.

@kogut - Strzał w 10. W planach kolejne motywy, ale już nie tym razem MF.

@Godski - Dyndaja 15tki na zestawie. Już długi czas.....ale raczej będzie powolna przesiadka na większe. Jak sobie ,, dokoksuje ,, prawa łapke !

Edytowane przez Marcel

Na tym z najgrubszą sztuką widać, jak jeden z elementów chwytaka zrobił dziurę na wylot w szczupaczej żuchwie. Szkoda rybki. Poza tym, te ryby wydają się być spokojnie "jednoręczne", idealne do chwytu za kark, a ten największy ma wabik płytko w pysku- nie ma strachu pchać paluchy pod pokrywy. 

Zabieraj się za trening podbierania i czekamy na nowe, nieco lepsze zdjęcia ;)

Pozdrówka

Kamil

• Like 5

Czasem zastanawiam się.

Czy o 2 w nocy, po skończeniu oglądania Mundialu kłaść się spac.

A może by tak heja na jezioro.

Nie od dziś wiadomo ze, szczęściu trzeba troche dopomóc !

Oto nowopoznana ( metrowa ) Dama z 10 metrowego wypłycenia.

48dToMr.jpg

• Like 24

Dziekuje.

W zasadzie to dobrze że, te mecze koncza się o drugiej. O 3 już siedze na jeziorze.

@Krzysiek masz racje. To swietna pora na takie eksperymentalne łowienie.

Ostatnio kilkukrotnie kończyłem  o 24ej. WtedyZe wzgl. na ciepłe noce, robie sobie drzemke przy ognisku, na skałach, bądź pod swierkami.

Tak z godzinke, dwie. Czasem jakiś zwierzak podejdzie. A może to Troll jaskiniowy lub goblin  ;) . Sowa zaciekawiona usiądzie tuz nad głową 

A później ,, ogien ,,  tak do 10-11, gdyż robi się nieznośny wiatr - a tego nie lubie. Wiec mam ten komfort, ze mogę już skonczyc łowienie.

Także aktywność wedkarska jest zalezna od pogody i panujących warunków.

Okonie aktywne  o godz.3-4 rano. Potrafia  stadem zagonić do powierzchni drobnice i urzadzac jatke. W zasadzie każdy rzut konczy się braniem. 

Ostatni aktywny moment maja ok 21-23. Wtedy zaczyna się ponowna gonitwa za drobnica, aczkolwiek już w pojedynke. Szczególnie na plosie jeziora.

Ze dwa dni temu widziałem jak ,, jeden ,, upatrzył sobie posiłek. Gonil jedna ,, stynke ,, dosłownie 40-50m. Wyskoczyła - jak liczyłem 13 razy. 

Zameczyl ją hehehe.

Szczupaki aktywne dopiero od 5-6. godz. W dzień podczas wiatru również.

No i o0statnia fala ich aktywności letniej, to godz 21-23. Trzeba tylko dobrze przemyslec strategie. To tak jak na rzece w nocy.

Jak wybierzesz kiepskie miejsce to pustka. Jak trafisz na dobry kant, blat gdzie przychodzą na kolacje to jesteś w ,, domu ,,.

p.s woda w przypowierzchniowych warstwach ma 19-21 st .c. Woda do 4-6m swieci pustkami.

od 7m w doł zaczynają się brania. Teraz planowo siedze na 9-10m blacie. Wokoło 13-15m. Jest co robic.

Jutro atak od 15 do 23. Musze odespać i zjeść cos normalnego. Suchy prowiant już mnie wykańcza !

Pozdrawiam wszystkich Wariatów !!

• Like 7

No to i ja się pochwalę - C&R 115 i 110 cm dzień po dniu z zeszłego tygodnia na Północy. Obydwa rano (6:00 i 9:00) na blacie (1,5 - 2,5 m). Pierwszy na Cruciana Lovec Rapy 9S, drugi - na Percha 9F też Lovec Rapy. Dopełnieniem tych dwóch dni, poza innymi mniejszymi szczupakami, było 10 okoni 40+, z tego 9 na Banana 6F oczywiście Lovec Rapy. W te dwa dni małe Lovec Rapy rządziły! Też nie do końca mogę uwierzyć.  :)

post-48661-0-40186900-1403159638_thumb.jpg

post-48661-0-28179000-1403159693_thumb.jpg

Edytowane przez szwagier.janusz
  • Like 6

Miałem się dziś wybrać na okonie a skończyło się tak:

post-50670-0-08951200-1403213083_thumb.jpg 96cm

post-50670-0-67434100-1403213123_thumb.jpg 87cm

Zacznę od pogody, silny wiatr zachodni przechodzący w południowo-zachodni, w ciągu dnia znaczny spadek ciśnienia, zachmurzenie pełne z okresowymi przejaśnieniami po południu lekkie opadami deszczu. Metoda połowu trolling, pod fale pływałem na spalinie z fala na silniku elektrycznym. pływałem po wodzie 11-15m z średnią prędkością 3-3,3km/h. Przynęty na które złowiliśmy ryby: mikado 20 i 30cm oraz w ostatnim okresie niezawodny 3D tout 20,5cm. Szczupak żerował okresowo np. jak na chwilę pojawiło się słonce lub tuż przed opadami deszczu.  Wyglądało to tak ze przez 40minut mieliśmy 3 ryby a później przez kolejne 3 godziny ani brania. Pod wieczór przy zachodzie słońca kiedy to liczyłem na kolejne brania wiatr wykręcił się na północny, zrobiło sie zimno i w tym okresie nie złowiliśmy juz nic. Temperatura wody ma już 18C jeszcze trochę i trzeba będzie szukać szczęścia w spinningu na płytszej wodzie.

post-50670-0-47948700-1403250929_thumb.jpg

post-50670-0-07993800-1403250942_thumb.jpg

Edytowane przez @Wojti
  • Like 17

@Marcel miły jesteś ale Twoja pasja to coś więcej niż mój trolling, poczekamy do poniedziałku i pewnie znowu z podziwem będziemy wpatrywać sie w Twoje bajeczne fotki.

Wszystkim życzę przysłowiowego połamania kija na rybie .... :D

Edytowane przez @Wojti