Skocz do zawartości

Szczupaki 2014

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Z każdym dniem szczupaki zaczynają żerować już mniej intensywnie (związane jest to z cieplejszą porą roku i temperaturą wody). Często wygląda to tak, że w ciągu dnia okres intensywnego żerowania to zaledwie 1 godziny i w tym czasie jest tylko szansa na jakieś konkretne zdobycze (przynajmniej tak jest w trollingu na głębokiej wodzie).

W ostatni weekend złowiłem 7 szczupaków w przedziale 72-88cm większość brań była  w pasmie 10-12m wody. Przynęty: duże gumy 20,5 - 25cm (40-50gr dopału) w nieregularnym prowadzeniu 3-4,4km/h, wydaje mi się, że ryby teraz upodobały sobie "opad" i "prowokację".

post-50670-0-83503000-1404115962_thumb.jpg

Edytowane przez @Wojti
  • Like 13

Hej hooo!

Dziś  jest 16.07 2014....czekałem na ten dzień koło 20lat....

.....Czekałem na dużego polskiego rzecznego szczupaka.....

Ruszając na tą dzisiejsza wyprawę byłem spakowany pod klenie-jazie a w ostatniej chwili coś mnie drgnęło i o ciemku szykowałem grubszą "lole"..

Szczupaczka wzięła na małym przelewiku a ja byłem przekonany,że mam do czynienia z ładnym boleniem... :)

Hol nie trwał długo bo plecionka PP i kijek TD do 28gr nie dawał rybie plusów,jedynie brak wolframu sprawiał,że ręce i nogi trzęsły się 2 x mocniej.Namęczyłem się przy podbieraniu bo za kark nie mogłem objąć..... teraz wasze sprawne oczy mogą zobaczyć gdzie w efekcie końcowym znalazła się przynęta..(moja lewa ręka,wasza prawa jak patrzycie na monitor-okolice łokcia,wbita w bluzę która założyłem 5min przed braniem -inaczej bym u chirurga na wyciąganiu kotwic znowu siedział)

30min później złowiłem suma (małego ),ale po emocjach ze szczupakiem nie byłem wstanie dalej łowić,pojechałem na bazę (do domu)...

Nie jeden z Was to pewnie zna..odcięło mi prąd ,nie mogłem dalej rzucać-jak się spełnia po tylu latach jedno z wędkarskich marzeń to człowiek stoi jak zamurowany...czego każdemu z Was życzę.....

Ryb nie mierze i tak zostanie :)

Po holu oczywiście rybka została uwolniona, bo takich pomników się nie niszczy.

Pomachała ogonkiem i obiecała ,że jak podrośnie znowu się spotkamy... :wub:

Sprzętowo:

Kijek TD 28gr

Daiwa Emblem Z3000C (ten młynek nawet nie czuł ,ze rybę ciągnę,podejrzewam,że bym mógł  barkę przyciągnąć do  siebie :P Taka moc w tym "białasku" drzemie.

Plecionka PP "0,15" Moss Green

Agrafka Spinwala a nie niej przynęta----> mój 7cm pstrążek

pozdrowasy Kuba......

post-49240-0-17348100-1405527488_thumb.jpg

2jpg_ewawnrs.jpg

Edytowane przez bobesku
  • Like 30