Skocz do zawartości

Szczupaki 2014

Maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

oczywiście jedyna słuszna metoda. Z ręki. ( nie troluję )

przynętą były tak zwane jaskółcze ogony. Ten mniejszy skusił się na 4 calowego  żółte brzuszek i brązowo bordowy grzbiecik na główce 15 gram hak 6/0

a ten większy na jaskółkę  3 cale  biały brzuszek z przeźroczystym grzbietem z brokatem. Główka 20 gram hak 4/0

Wagowo na pewno nie dorównują krajowym szczupakom.

Norweskie szczupaki są sporo cieńsze.

Co do miejsca to wole nie mówić gdzie bo niestety łatwo spalić miejscówkę.

• Like 6

Korzystając z nieco mniejszego wiatru, postanowiłem spawdzić co się ruszyło na dużych jeziorach. Wymieszało wodę, temperatura spadła i ruszyły się mamusie...

Łącznie 12 ryb i na jerki i na trola, top 3: 107 (pierwsza ryba dzisiaj), 96 i PB 117. Reszta to ogryzki miedzy 50-70cm. Nadźwigałem się mamusiek... nie często trafiają się takie dnie. Stały klasycznie na skraju zielska i głębokiej wody. Głębokość 3,5 - 4 metry. Śmiem twierdzić, że przypływają sobie z głębokiej na jedzonko i jak zamiesza wodę, to czasem zostają na dłużej...

Niestety z fotkami dałem dooopy. Co innego samowyzwalacz ustawiać, jak w gumowym kasarku moczy się 50cm jazik, a co innego jak w jednej ręcę trzyma się w wodzie 10+ kilo wyrywnej baby... 117 oceniam na 15 kilo. Grube babsko i silne! Dobrze rybki przetrwały lato.

107 i 96 na Protona kolegi A. Lipińskiego, 117 na nowgo tonącego Holo Percha ze stajni Salmo Sliderow. Jazda przednia z koszeniem łąki! Polecam! ;-)

post-45600-0-22834500-1410040711_thumb.jpg

• Like 36

"lubię to",jednak...pewna rzecz nie daje mi spokoju . Czy nie zdrowiej/mniej boleśnie dla ryby ,byłoby rąbnąć fotę już bez kotwicy/przynęty w pysku tej pięknej pani? Opisałeś okoliczności połowu jeśli chodzi o stanowisko ryb i przynęty na które wzięły,to chyba wystarczy :)

"lubię to",jednak...pewna rzecz nie daje mi spokoju . Czy nie zdrowiej/mniej boleśnie dla ryby ,byłoby rąbnąć fotę już bez kotwicy/przynęty w pysku tej pięknej pani? Opisałeś okoliczności połowu jeśli chodzi o stanowisko ryb i przynęty na które wzięły,to chyba wystarczy :)

Oj zaraz się zacznie. Mateusz to krzewiciel słusznej zasady C&R.....

A poza tym gratulacje. Szkoda, że u nas szans brak na taki zestawik. Iluzoryczne.

Edytowane przez godski
  • Like 1

Powiem tak, gdyby rybka była głęboko zacięta, lub w okolicach oczu, to zawsze najpierw odhaczam. Tu kotwiczka jest w nożyczkach więc krzywda jej się nie działa. Innym tematem jest, jak przetrzymać takiego stwora do czasu przygotowania aparatu. Choć zawsze pływając sam staram się wszystko przygotować przed łowieniem, mimo wszystko trzeba ustawić aparat na statywie i podłączyć piloty, itd. Chwilkę to trwa, w tym czasie rybka sobie stala spkojnie pod łodzią, na smyczy. Latem bym odradzal, dzis woda miała 17 stopni i babsko mnie ochlapalo odplywajac dosc konkretnie.

• Like 3