Skocz do zawartości

Multik do pierwszego zestawu

croock

Rekomendowane odpowiedzi

citica poszła, zanim zareagowałem :-/

szkoda.

a co do daiwy crossfire - no właśnie tutaj liczę na opinie uzytkowników, albo chociażby wskazówki.

wygląda ciekawie, również cenowo, ale polski internet praktycznie o niej milczy.

Widzę że bardzo chcesz kupić tą Daiwę Crossfire i czekasz na pierwszą pozytywną recenzję. Nie dziwi Ciebie że internet na temat tego multika milczy ? Czy warto ryzykować i kupić niskiej jakości produkt jeśli można za podobną kwotę kupić sprawdzone używane konstrukcję. Sam zaczynając przygodę z castingiem kupiłem nowe i tanie multiki(jaxona i daiwę megaforfe) i parę stówek wywaliłem w błoto  :(

dzięki!

ta oferta wygląda megaciekawie. zadałem pytanie sprzedającemu i raczej się zdecyduję.

mam jeszcze jedno pytanie około tego tematu. zastanawiam się nad wyborem długości kija pomiędzy 180 a 195.

wiem, że to kwestia osobistych preferencji, ale...ja ich nie mam, bo nigdy nie dżerkowałem.

3 osoby na łodzi, wzrost 170 cm, 180 cm i 195 cm - wygląda, że krótsza wędka będzie odpowiedniejsza.

a może nie ma to znaczenia?

ja jednak bym zaproponował 1.98m.biorąc pod uwagę sztywność tego modelu i wzrost.

Jeśli na tej łódce z dwoma jeszcze kolegami i wzroście własnym 170cm można stanąć bezpieczne na ławce to jeszcze OK. I tutaj dochodzimy do tego o czym wcześniej pisałem: nie jest obojętne jaki kij w wersji dłuższy-krótszy. Akurat ten zdecydowanie traci charakterystykę i jest tylko krótszy ale traci walory wersji dłuższej. 

@croock, czy to Tobie polecałem kijek MAX Empire Casting 190 20-60 ? 

Akurat ten zdecydowanie traci charakterystykę i jest tylko krótszy ale traci walory wersji dłuższej. 

mógłbyś rozwinąć myśl :-) ?

po prostu nie do końca zrozumiałem, czy dragon fatso jerk (bo rozumiem, że o nim mowa?) pokazuje walory w wersjo 180 cm, a traci przy 195, czy na odwrót :-)

max empire casting oglądałem - też fajny, ale cięzko dostępny.

Edytowane przez croock

OK. Wyjaśniam swoją myśl: TD w wersji 195 jest ciężkim , niezbyt dobrze wyważonym kijkiem o bezpiecznym ugięciu podczas holu już średniej ryby. Wersja krótsza nie jest wędka na blanku o innej konstrukcji ale niestety tylko powstała zapewne na skutek obcięcia rury w dole. Jest lżejsza, nie leci na pysk ale niestety staje się nieczułą pałką, dającą mało satysfakcji z wędkowania...sorki, pracuje przy powszechnie dostępnych będących codziennością u nas szczupakach 80-90cm ;) (sarkazm)

W temacie MAXa czy też innych niskobudrzetowych kijków zapraszam na priv

3 osoby na łodzi = włażenie na ławkę odpada :-)

To jest jeden z powodów dla którego polecam krótszy kij o dobrej charakterystyce pracy. Dla mnie obojętne jest czy stoję po pas w wodzie czy na pomoście metr nad wodą. Ale Ty dajesz do zrozumienia, że jesteś castingowcem (wędkarzem) mającym niewielkie doświadczenie w tej metodzie. Dlatego też sugeruję taki układ abyś mógł jak najszybciej opanować technikę a potem tylko czerpał przyjemność z jej stosowania (podczas holu fajnej ryby)

Dragon Express 1,82m 20-60gr.....moim zdaniem 15-50gr, a zdaniem innych niedoszacowany ;) -  Idzie nówke wyrwać za 180-200zł plus P.P.

Używke pewnie za 100 plus P.P. Używałem taki przez 2 lata i nie narzekam, a w tym roku zamiana na jednoskład :D

a jak rozstrzygnęlibyście wybór express jerk vs. fatso jerk?

minecjusz - jak generalnie wrażenia z tego express jerka?

z dragonów jest jeszcze thytan jerk w tej półce cenowej, ale na żywo wydawał się sztywniejszy niż fatso.

Edytowane przez croock