Skocz do zawartości

Spro Passion 730 czy 740 ,żyłka czy plecionka?

rblade

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam kij Dragon Express spinn 5-25,

Zastanawiam się nad kołowrotkiem spro passion 730 a 740 FD.

Głównie chodzi mi o połowy szczupaka.

Przynęty jakimi się posługuje to w gumy na główkach od 6 do 12 gram.

Nie wiem czy wybrać żyłkę czy plecionkę i jaką grubą.

Dzięki z góry za wypowiedzi.  :)

Kołowrotki różni pojemność szpuli tak z użytkowego punktu widzenia, więc do lekkich przynęt o jakich piszesz proponuje model wielkosci 40, napewno wydluzysz procentowo odległość rzutów, co do linki to już zależy od Twoich preferencji i kieszeni, oba typy linki mają wady i zalety, szczupak napewno nie jest rybą przy której plecionka jest jakimś priorytetem, dobra żyłka wybacza więcej a jako iż szczupak lubi fruwac to na początek pewnie lepiej sprawdzi się koledze właśnie ona . Jeśli żyłka to od 0.20 do 0.26 przy plecionce 0.16 to raczej max przy tej gramaturze i delikatnym kijku, najrozsadniej będzie użyć wyszukiwarki forumowej i poświęcić trochę czasu, podkreślam iż warto. Pozdrawiam.

Miałem w rozmiarze 730 i sobie chwalę, elegancko współpracował z żyłkami jak i z plecionkami czego np. o catanie nie mogę powiedzieć z tylnym hamulcem. Łowiłem nim od okoni, dorszy na spina po właśnie szczupaki na różnego typy przynęty - głównie na gumy z główkami maks do 10g. Wyprzedałem cały sprzęt związany z korbą ale jak miałbym wrócić do spina to z pewnością też bym sobie go sprawił.

• 1 miesiąc temu...

jeśli te modele różnią się tylko pojemnością szpuli, to można do 730 dokupić 740 i mieć pojemniejszą szpulę?

pytam, bo właśnie otrzymałem przesyłkę z 730. zamówiłem go do spinna na szczupaka. teraz w rękach mam obawy, czy nie jest za mały...ale może to tylko moje wrażenie? bebechy w 730 i 740 są takie same, tak?

Nie zabieraj mi spro, chce osobiście odebrać ;) no i może sie nieco potargować. Jeżeli będziesz chciał i znajdę korbkę do Spro to mogę Ci ją odstąpić ;)

O ile kupię tego SPRO oczywiście ;)

Mam też SPRO PAssion 730 i będę mógł sprawdzić czy korbka pasuje.

Edytowane przez zieloczek100