Skocz do zawartości
  • 0

suzuki df 15 4 sów problem woda w wylocie spalin w stopie silnika pytanie

szpiegu

Pytanie

witam panowie 

Mam pytanie moja suza df 15 a 4 sów jestem po zmianie oleju w silniku oraz przekładni. Robiłem dziś test silnika w beczce i mam takie pytanie po odpaleniu silnika woda zaczyna lecieć przez właściwy dla niej wylot plus do tego przez wylot spalin na kolumnie silnika, im daje więcej gazu tym tej wody idzie więcej przez wylot oraz przez wylot spalin na początku sądziłem, że jest to może jakaś pozostałość skroplona para itp. jednak tak nie jest woda nagrzewa się lekko od spalin, sprawdzałem olej w silniku nic mu nie jest dalej czysty  dzwoniłem do serwisu suzuki marine do warszawy pan mechanik powiedział mi że to normalny obiaw niby tak ma być chodzi o dekompresję silnika , co wy na to panowie co może być przyczyną i o co chodzi ?  

pozdrawiam 

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Mam podobne zjawisko w HONDA 9,9 4T i dokładnie tak powinno być, potwierdzone w serwisie Hondy i również u innego specjalisty. Pływałem tak cały tamten sezon i nic się nie działo.

Podejrzewam, że w tamtym sezonie nawet nie zwracałeś na to uwagi, a pewnie też tak miałeś :)

• 0

Mam dokladnie taki silnik czyli 15KM suzuke i mialem problem z chlodzeniem 2 razy - jak po ciemku przebijalem sie na sile przez wislane piachy, wtedy zalatwilem kanal do chlodzenia, ktory zawalony byl na twardo piachem oraz scialem tymze piachem wirnik pompy wodnej.

Innym razem pompie sie udalo bo byl to mul na innego rodzaju zbiorniku wodnym - zaskoczyla nas mgla jak mleko i wolalem plynac prosto na jedyny widoczny punkt, zeby w ogole doplynac - zawalony kanal chlodzenia.

Natomiast syt., o ktorej piszecie zaobserwowalem na Yamasze 4KM i to jest zjawisko normalne. Tyle, ze w porownaiu z ta wieksza suzuka uklad chlodzenia jest o wiele bardziej delikatny - troche piachu i juz trzeba druta wpychac, zeby woda leciala tam, gdzie powinno byc to widac golym okiem...

• 0

Najlepszy test dla silnika to po prostu nim poplywac..sprobowac szybko, predkoscia trolingowa. Jezeli cos jest nie tak to od razu to da o sobie znac - nierowna praca, gasniecie silnika, grzanie sie, niemoznosc  osiagniecia odpowiedniej predkosci..

Warukek niebednie konieczny w przedbiegach - rowny sik z dziury...

Gumo

• 0

Ja po spotkaniach za Wiślanymi przykosami, mam w łódce pojemnik ze sprężonym powietrzem do czyszczenia klawiatur komputera.Rurka znajdująca się w zestawie ma idealną średnicę co odpływ wody. Wystarczą dwa strzały i woda sika dalej :)  

http://allegro.pl/sprezone-powietrze-400ml-omega-super-cena-i4094774000.html