grunwald1980 Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Przewaznie jak pojawia sie watek "kij na sandacza" to polecane sa wedki, szybkie a nawet szybsze, tzw sztywne palki.Czytajac watek carolina/texas rig bylo wtracenie na temat wedek do tych mteod.tutaj znow byly polecane mod/fast.Czy takim kijem jestesmy w stanie zaciac sandacza z duzej odleglosci?Lowiac w nocy przy opaskach tez (chyba) lepiej uzyc wolnieszego kija, aby dobrze zamortyzowal jak sandacz uderzy "pod nogami".Jak to jest do konca, czy sandacza mozna skutecznie zacinac z daleka kijem miekszym, pracujacym bardziej srodkiem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2014 Temat poważny i chyba nie do jednoznacznego rozstrzygnięcia - w ubiegłym roku dwóch moich kolegów, świetnych spinningistów z wieloletnim stażem toczyło dłuższy czas (przy drinku, po łowieniu) polemikę na ten temat..... ,którą skończyli w świętym przekonaniu, że to ten drugi głupoty wygaduje. Osobiście, mimo dominującej ostatnio tendencji, wolę kij wolniejszy, który sprawdzał mi się też przy braniach zaraz po zarzuceniu, na opadającej przynęcie, przy dość odległych rzutach, mimo, że ostatnimi czasy przy "sandaczowaniu" porzuciłem plecionkę na rzecz żyłki. Żaden ze mnie specjalista, choć trochę sandaczy złowiłem, a ile nie zdołałem zaciąć.... sam nie wiem. Moim zdaniem, zwłaszcza w początkowej fazie holu, przy takiej wędce mniejsze jest też ryzyko, że ryba spadnie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Przewaznie jak pojawia sie watek "kij na sandacza" to polecane sa wedki, szybkie a nawet szybsze, tzw sztywne palki.Czytajac watek carolina/texas rig bylo wtracenie na temat wedek do tych mteod.tutaj znow byly polecane mod/fast.Czy takim kijem jestesmy w stanie zaciac sandacza z duzej odleglosci?Lowiac w nocy przy opaskach tez (chyba) lepiej uzyc wolnieszego kija, aby dobrze zamortyzowal jak sandacz uderzy "pod nogami".Jak to jest do konca, czy sandacza mozna skutecznie zacinac z daleka kijem miekszym, pracujacym bardziej srodkiem? Ostatnio skutecznie łowiłem sandacze zestawem 12lb, elastycznym, dynamicznym kijem 8'6, który pod rybami ok. 70cm giął się aż po fore. Jego ugięcie określiłbym jako środkowe. Żadna z ryb nie spadła, ale wchodziły na kotwiczki od 6 do 10. Jak widać zaciąć się da, ale zależy czym. Przy pojedynczym haku 5/0-6/0 lub kotwicy 2/0 nie byłbym takim optymistą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Dokładnie jak opisał Krzysiek, jeżeli łowimy na wobki, na rzece to można wydziwiać .Łowiąc na gumisia i np. na dużych głębokościach ciężko będzie "kluchą" go zaciąć na pojedynczym haku.Co do samych patyków to nie muszą być pały którymi 60 taka wyciągniesz i nim zarzucisz. Ja mam kijki którymi zaciąć się da i pod rybką pracują po same ja....ca ZH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 .......a ile nie zdołałem zaciąć.... sam nie wiem....... - więc ???????? to chyba nie jest takie proste jak napisałeś. Za dużo zmiennych żeby dało się to w dwóch zdaniach wytłumaczyć ......Moim zdaniem, zwłaszcza w początkowej fazie holu, przy takiej wędce mniejsze jest też ryzyko, że ryba spadnie.............. - Kij szybki nie zawsze znaczy nie pracująca/uginająca się PAŁA. Są takie wędki zwane szybkimi ale o ugięciu ciepłym i przesuniętym ku środkowi. Za dużo zmiennych aby wyciągnąć takie teorie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majo Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Jak nie trafisz z zacięciem to i kij od szczotki nie pomoże. Na tym bym się skupił. Bez problemu zacinałem zandery średnio szybkim shimano ale tak jak pisałem-trzeba trafić. Sandacz to błyskawica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 .......a ile nie zdołałem zaciąć.... sam nie wiem....... - więc ???????? to chyba nie jest takie proste jak napisałeś. Za dużo zmiennych żeby dało się to w dwóch zdaniach wytłumaczyć ......Moim zdaniem, zwłaszcza w początkowej fazie holu, przy takiej wędce mniejsze jest też ryzyko, że ryba spadnie.............. - Kij szybki nie zawsze znaczy nie pracująca/uginająca się PAŁA. Są takie wędki zwane szybkimi ale o ugięciu ciepłym i przesuniętym ku środkowi. Za dużo zmiennych aby wyciągnąć takie teorie Jasne - masz rację, że dużo jest tu czynników zmiennych, jak choćby ciężar przynęty, głębokość akwenu,..... mnożyć można. Szybka wędka może mieć akcję o jakiej piszesz, ale ostatnio pokutuje niczym dogmat, pogląd, że na sandacza tylko twardy kij o szczytowej akcji .Dlatego to co napisałem dalekie jest od budowania jakichś nowych teorii - to tylko kilka uwag, na podstawie własnych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Cała prawda odnośnie łowienia sandacza - czyli sprzęt, warunki-pogoda/pora roku, łowisko, aktywność ryb - to właśnie te zmienne.Można je konfigurować na dużo sposobów i stanowią o sukcesie wędkarza bądź jego porażce.Oględnie powiedzieć można krótko, trzeba mieć szczęście aby trafić w odpowiedni moment, miejsce z odpowiednio dobranym szeroko rozumianym sprzętem by odnieść pełen sukces ,a prawda i tak zawsze leży po środku .Przy połowie tej ryby i pewnie nie tylko tej trzeba wykazać się pewną elastycznością i szybko przestawiać swój tok myślenia wraz ze zmieniającymi się warunkami. Doskonale wiadomo że to ryba bardzo wymagająca i często zmieniająca swoje rewiry i upodobania oraz zachowanie. Czas jej aktywności jest też różny ,czasami bywa to kilkanaście minut czasami kilka godzin z małymi przerwami. Wszystko to trzeba wziąć pod uwagę aby łowić te ryby regularnie.Mimo tego że niby wiem dużo na jej temat od strony teoretycznej i jeszcze pewnie więcej od strony praktycznej nie znalazłem złotego środka. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez miramar69 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 według mnie nie jest konieczne stosowanie sztywnej pałki na sandacza,ważne jednak żeby przekazywała do ręki wszystko co się dzieje na końcu zestawu no i w jak najkrótszym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) Szukać wzorów na skuteczne wędkowanie analizując maly fragment układanki to blad Kij... a ustawienie hamulca w kolowrotku ?Zestaw to całość. Czy przy sandaczach czy sumach. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Guzu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 je przede wszystkim staram sie uzywac ostrych hakow, dopiero pozniej sprawdzam jaka jest gestosc wody i jaka temperature ma kuzynka ginekologa mojej zony 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Czyli kijek majacy dosc sily w dolniku, pracujacy srodkiem, z dobrze ustawionym hamulcem w kolowrotku, z dobrze uzbrojona przyneta (dozbrojka do gumy) moze okazac sie ciekawym narzedziem do polowu sandacza?Pytam bo nigdy celowo sandacz nie lowilem takim kijem.Za to wiem, ze sztywna palka ale z dobra amortyzacja i dobrze ustawionym hamulcem mozna smialo lowic kazda rybe, lacznie z jaziami, nie bojac sie o spady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Pitt fajnie ze sie odezwales.Czytalem ostatnio artykul o szarpanym haribo, ten artykul jak i watek o c/t rig.Wzbudzil moje zainteresowanie wzgledem lowienia sandaczy nie tylko z klasycznego opadu (glowka+kopyto) i nie tylko na sztywne paly.Haki oraz kotwice, a raczej ich ostrosc to glowne kryterium, zastanawiam sie czy uzywajac wlasnie tak ostrych "narzedzi" mozna skutecznie ciac sandacza z daleka kijem szybkim ale nie typowym kijem od miotly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darsio Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 czy się da?żeby tylko ryby były http://www.youtube.com/watch?v=sHRtMKczShs 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 zastanawiam sie czy uzywajac wlasnie tak ostrych "narzedzi" mozna skutecznie ciac sandacza z daleka kijem szybkim ale nie typowym kijem od miotly nie zastanawiaj sie, sprawdz, masz gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 ..15lat temu, gdy nie znałem jeszcze ostrych, wysokomodułowych wykałaczek, łowiłem je średnioszybkim wildriverem 8`6 3/4oz...i na rzece, i na zbiorniku, i nawet kogutem...nie widzę różnicy w ilości skutecznych zacięć tudzież spadów. Grunt to refleks, ostry hak i ryby w łowisku...P.S baa, łowiłem nim wszystkie rzeczne drapiezniki...no oprócz sumów ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 (edytowane) czy się da?żeby tylko ryby były http://www.youtube.com/watch?v=sHRtMKczShsMiałem o tym wspomnieć właśnie.Robert Taszarek łowi na serii tych filmów , między innymi na Odrze kijem Cormoran Black Star Cm 270 Jigrute Jigrod 10-25.Mam ten kij, co do jego akcji i ugięcia - dla mnie to nawet med/fast nie jest i dodatkowo gnie się po dole bardzo łatwo. Edytowane 9 Kwietnia 2014 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Kiedyś, kiedyś, kije na sandacza to było coś zupełnie innego niż tzw. dzisiejszy standard. Używało się kluskowatych wędzisk o długości nierzadko 3 metrów i to z łodzi, na kołowrotkach nawinięte były żyłki. Podobno zestawy takie pochodziły od sandaczowych wędek stosowanych do połowu na martwą rybkę, które nie miały stawiać oporu ostrożnie biorącemu sandaczowi, za to umożliwiały wyciągnięcie ryby zapiętej dosłownie za skórkę. Podobnie trochę jak dzisiejsze jaziowe kosy. I mimo tak odmiennej koncepcji w podejściu do sprzętu ryby się łowiło . Jasno z tego widać, że różne są drogi do osiągnięcia celów i jedyne słuszne rozwiązania to raczej tylko w bajkach, gdzie tylko czerń lub biel, dobro lub to drugie . To właśnie, podkreślane już kilkukrotnie przeze mnie, piękno wędkarstwa. Wiele rozwiązań, wiele pomysłów i przede wszystkim umiejętność korzystania z dostępnej wiedzy. Kto tego nie umie, wiele w mojej opinii traci.Trochę odbiegłem od tematu, więc od siebie dodam, że największego swojego zanderka złowiłem na beastmastera z pierwszej serii cw. 5-20g i długości 2.70m. Na żyłkę 0.18. Przynętą był Mans Predator nr 3 i główka Gamakatsu 12g.Pozdrawiam Was wszystkich panowie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemas107 Opublikowano 9 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2014 od jakiegoś czasu jest moda na szybkie i sztywne wędki nastawiając się na sandacza, kiedyś miałem shimano technium zander , był to średnio szybki kij ale na pewno nie sztywny, pozwalał bezpiecznie holować nawet okonie bez spadów, idealny był dla mnie na sandacze i szczupaki, po nim miałem kilka sztywnych i szybkich wędęk kupionych typowo na sandacza przez 2 lata przerobiłem chyba z 4 takie wędki, nie wiem czy więcej zacinałem ryb ale na pewno miałem wiecej spadów w trakcie holu, od 4 lat łowię ticą fario 2,6m z cw. do 28gram, jest to dla mnie idealna wędka na sandacza przy czym łowię na nią też szczupaki okonie, czasem trafia się przyłów w postaci bolenia, klenia czy suma, zabieram też ze sobą nad wodę beastmastera bx czy st.croix wild river i też łowię nimi sandacze,myslę że ważniejszy od sztywności i szybkości kija jest odpowiedni moment zaciecia, chwila zawahania lub nieuwagi przy braniu i mozemy zapomnieć o skutecznym zacieciu sandacza nawet najszybszym i najsztywniejszym kijem,znam też osobe która skutecznie łowi sandacze wędką shimano ultegra cw 10-30 gram, akcja tej wędki to pełna parabola idealny kij na szczupaka łowiąc plecionką, a jednak łowi piękne sandacze takim kluskowatym-spolegliwym spinningiem a na młynku ma nawiniętą dodatkowo żyłkę,wybierając sie na sandacza zabieram przeważnie kołowrotek twin power 4000 z hamulcem walki, a co do wędki to każdy musi ją dopasować sam do swoich upodobań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Kiedys probowalem polowic okoni metoda drop shot.Zastanawiam sie nad jedna sprawa oraz jakie bylyby tego konsekwencje.Mamy zestaw drop shot.Ale hak offsetowy mozna zawiazac tak aby byl skierowany w dol, czyli odwrotnie.Moze sandacz dolna szczeka ma bardziej miekka niz podniebienie i latwiej byloby wbic taki hak.Zastanawiam sie tylko nad tym czy tak zaczepiona ryba, nie mialaby latwiej aby sie wypiac.Czy istnieja takie dwuramienne hako/kotwiczki ale w sposob taki aby haki lezaly w jednej plaszczyznie.Nie chodzi mi o dwuramienne kotwice, ktorych haki sa ustawione wzgledem siebie pod jakims katem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Tez sie zgodzę z kolegą przemas że im sztywniejszy kij tym wiecej spadów. Kiedys łowiłem starym robinsonem diplomat troche kluchowatym ale żadna ryba mi nie spadła był tylko jeden warunek dobry ostry hak na główce. Kija sprzedałem i do tej pory żałuję bo kupiłem kija o akcji typowo szczytowej i to nie jest to wiadomo plecionka plus daleka odległość to pewniejsze zaciecie ale ryba podczas holu poprostu spada. Wystarczy podpatrzec ruskich jak lowią kij 3m albo lepiej i akcja parabolik. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Osobiście najwięcej spadów miałem na dragona Guide Select "butcher" Szybko kupiłem i szybciej sprzedałem. Teraz łowię na Pezon&Michel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Osobiste preferencje, niektórzy lubią takie kije od miotły - dla mnie to nie do przyjęcia , wędka musi żyć choć odrobinę , do tego plecionka i można ciąć wszystko z każdej odległości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Mało kto łowi teraz na żyłkę.. większość łowiąc z łodzi używa krótkich, szybkich kijów i plecionki.. Ja też.. Ale gdy "nastały" gumy... mniej więcej w latach 90-92, łowiłem na Zalewie Zegrzyńskim kijem Shimano Diaflash 270, z napisem Zander, pełny parabolik, opisanym do 40gr. Faktycznie był do max 18gr! Waży (mam go ciągle) 90gr!!!Pan Marek Kochański uświadomił mnie, że to kij dedykowany na holenderskie kanały do delikatnego wyrzutu żywca lub trupka z obciążeniem i wtedy to 40gr ma sens...Łowiłem żyłką 0,18 a po kilku większych rybach przeszedłem na 0,20 Siglon. To wystarczało. Spady niezwykle żadkie były. Brania się czuło (młodszy byłem to i sensory miałem sprawniejsze), zacięcia były skuteczne, hole również..To były czasy A teraz to ten diaflash to na kleniojazie tylko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Największą szkodę w myśleniu o skutecznej wędce "sandaczowej" zrobiły w wędkarskich mózgach ostro lansowane teorie o sztywnym wręcz betonowym dolniku i o zakręcaniu hamulca na amen, reszta już została powiedziana w tym wątku na szczęście dla wiedzy,- przez praktyków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi