Skocz do zawartości

Blanki T-Russell Matagi

bardziu

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie wasza opinia na temat blanków T-Russell Matagi.

Mam zamiar zamówić sobie wędkę na tym blanku pod bolenia: MATAGI T-Russell Super Seabass-M TR86 8-28g 260cm

Zainteresował mnie blank bo ma bardzo ciekawe parametry i do tego ma łączenie na spigocie które bardzo lubie.

Może ktoś używa wędzisk na tych blankach?

Pogadaj z mario, ma świetną sandaczówkę na Matagim. Blanki bardzo smukłe, lekkie, ścianka umiarkowanie cienka (miałem do czynienia z UL/L), bardzo równomierna, powierzchnia nieszlifowana. Wyważone, gną się płynnie. Niesamowicie cienkie szczytówki. Najwięcej do czynienia miałem z bodajże 12lb, fi tipu było chyba 1,25, czy coś koło tego. Mi osobiście bardzo się podobają.

Edytowane przez krzysiek
  • Like 1

Potwierdzam, to TR76 Super Shore L, czyli 'czarna strzała' projektu @Friko.

Moja ulubiona sandaczówka do lekkiego łowienia (szczytówka 1,23mm!), blank b. szybki, pod obciążeniem gnący się progresywnie i płynnie. Świetnie wyważony i lekki.
Po prostu kosa.
No, ale nie o ten blank kolega pytał B)

ps. cały kij waży 104 gramy, przelotki SIC w stalowej ramce, split grip pianka Eva, uchwyt NPS18 przycinany z obydwu stron

Edytowane przez Friko

Potwierdzam, to TR76 Super Shore L, czyli 'czarna strzała' projektu @Friko.

Moja ulubiona sandaczówka do lekkiego łowienia (szczytówka 1,23mm!), blank b. szybki, pod obciążeniem gnący się progresywnie i płynnie. Świetnie wyważony i lekki.

Po prostu kosa.

No, ale nie o ten blank kolega pytał B)

Pięknie, teraz mam zabitego klina :) . Bo w planach tez była lekka sandaczówka. Popatrzyłem sobie na parametry i faktycznie troszkę w szoku jestem.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Pytanie w temacie blanków MATAGI T-Russell SUPER SHORE. Z poznanych opinii dowiedziałem się że model L 3-11g 6-12lb,

pozwolę sobie zacytować: 'w miarę jeszcze komfortowo - 15g + 2,5" kopyto albo 3,5-4" Keitech'.

Co wskazuje na fakt że niedoszacowany opis cw.

Użytkuje może ktoś model LL? 3-7g 4-10lb, jeśli podobna sytuacja to te max 7-10g + 2,5" powinien ogarniać :) Am I right?

Edytowane przez shavt

Pytanie w temacie blanków MATAGI T-Russell SUPER SHORE. Z poznanych opinii dowiedziałem się że model L 3-11g 6-12lb,

pozwolę sobie zacytować: 'w miarę jeszcze komfortowo - 15g + 2,5" kopyto albo 3,5-4" Keitech'.

Użytkuje może ktoś model LL? 3-7g 4-10lb, jeśli podobna sytuacja to te max 7-10g + 2,5" powinien ogarniać :) Am I right?

Wczoraj na ten temat rpzmawiałem z Robertem.Taki wywiadzik ,bo poważnie przymierzam sie do tego blanku.

W/g niego ten 12lb bardzo komfortowo do 12g+3" ,moze troche więcej ale nie próbował.

Słabszy do 7+7cm maks 10+ 5cm na stojącej wodzie.

I nie jest to kwestia braku mocy ,tylko delikatnej szczytówki.

Moje łowisko dla 12lb to głównie wiślane klatki,a cel to okoń z sandaczowym przyłowem.

Zapytaj Wojtka @pstrągman - on użytkuje LL.

Ja używam L i potwierdzam, że 15g + 2,5" kopytko 3,5-4" Keitech to max. Komfortowo 12g + wspomniane przynęty.

• 4 tygodnie później...

Poszukuje opini na temat tego blanku :Matagi TR76 Super Shore MH10-28gr .

Moze ktos ma zbudowaną wedke na nim?

Może ktoś obmacywał go?

Jakie wrażenia?

Może jakieś porównanie do innych blanków w tym przedziale cw?

Zastosowanie jakie miał by mieć to główka 18-25 plus smukła czterocalówka z łódki pod sandacza.

Zależy mi szybkości ale również na tym żeby to nie był sztywny kołek. No i na tym by pracował pod rybą.

Marek

Miotam sie z decyzją jak osioł.

Alternatywą(przynajmniej narazie) jest tx715

Ale słyszałem z jednego źródełka że właśnie ten model jest bardzo dobrym wyborem.

Masakra. Te dylematy :P

Zadzwonie potem do Roberta.

• 4 tygodnie później...

Ponieważ nie udało mi sie znaleźć zbyt wiele informacji na temat powyższego blanku zaryzykowąłem zakup z tym ze jednak oczko niżej czyli

Matagi TR76 Super Shore M

Będzie uzbrojony w tytany ale nie torzlte a KR system

T- KLSG 16H. 8H . 5,5H T   T-KBSG 4 T-KTSG 4 I NA CZUBKU T-LGST 4-1,4

Do tego uchwyt TVS 73 16

plus pianki.

A jeśli kijek spełni oczekiwania to dokupię mu silniejszego brata i będzie komplet

Pan Mamuru pisał że w grudniu będzie dostępny model MH w nowej wersj( cokolwiek to znaczy)

No i ma fajną cenę na przesyłki bo za blanki i reszte pierdół do nich zapłaciłem za przesyłkę 170 zł co przy cenach zamówień z Usa jest dobrą ceną.

• Like 3