mdziam_78 Opublikowano 31 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) Napisałem bzdurę. Miałem na myśli całkiem na odwrót. Czyli mam M. Mam ML[\s]M i w pełnym komforcie przy lince #0,8 obsługuje 10-20g+3", jednak schodząc do linki #0,6 dawał radę 5/6g główkom. Z tego co widziałem to M[\s] ML jest odrobinę delikatniejsza i mniej szczytowa. Dla mnie Matagi Super Shore jest bardzo fajnym kijem pod opad, czułością nie ustępuje StC i Phenix. Edytowane 1 Listopada 2015 przez mdziam_78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Obdarty Opublikowano 1 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Dobrze zrozumiałem , że M jest delikatniejsza i mniej szczytowa od ML? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Czy robił ktoś kij na blanku Matagi Seabass 20lb 3,20 TR106 SUPER , chciałbym wiedzieć jaki jest realny przedział c.w ,blank jest opisany do 28 g ale mam wątpliwości czy jest to rzeczywista wartość graniczna . Chciałbym też się dowiedzieć jak wyglądają możliwości tego kija jeżeli chodzi o długość rzutu ,oraz będę wdzięczny za każdą informację o tym blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Masz wszystko na priv odnośnie tych blanków oraz w moim skromnym wątku o rodbuilingu . Zbudowałem już ich kilka i nimi łowiłem , niektóre nadal stanowią mój arsenał. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Czy robił ktoś kij na blanku Matagi Seabass 20lb 3,20 TR106 SUPER , chciałbym wiedzieć jaki jest realny przedział c.w ,blank jest opisany do 28 g ale mam wątpliwości czy jest to rzeczywista wartość graniczna . Chciałbym też się dowiedzieć jak wyglądają możliwości tego kija jeżeli chodzi o długość rzutu ,oraz będę wdzięczny za każdą informację o tym blanku. Szukasz Artur czegos zeby porownac z NFC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Chodzi mi o trochę szybszy i delikatniejszy blank .NFC widzę od Marca ,jak będzie można szybciej prowadzić przynęty , teraz przydałby mi się dużo delikatniejszy blank do prowadzenia bezsterowych wobów typu Witch 20 g czy też Gladsax 20 g , gdzie można je położyć na dnie i pokaże to szczyt , teraz prowadząc trochę szybciej blachy możesz wyczuć w NFC ,piasek ,kamienie ,trawy itp. ale wolniejsze prowadzenie ,takie jak teraz potrzebne to takie łowienie trochę na czuja a ja nie cierpię tak łowić ,muszę mieć cały czas kontakt z przynętą ,stąd pomysł budowy czegoś na zimę . NFC to super wędka ale jakoś nie mogę przekonać się do jej akcji takiego komicznego ugięcia to już dawno nie widziałem no może niektóre konstrukcje CTS były podobne .Chodzi o to że praca zaczyna się od 30 cm szczytu i jest dość wiotka szczytówka i przed złączem następuje spory przyrost siły .Trochę zmanierowały mnie Elitki więc szybkość tej NFC to jak traktor przy Ferrari Edytowane 3 Grudnia 2015 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Super Sea Bass jest delikatniejszy, szybszy z delikatniejszą szczytówką przyrostem mocy w dole. Dla mnie komfort kończy się przy ok 24-25g. Czułość ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Super Sea Bass jest delikatniejszy, szybszy z delikatniejszą szczytówką przyrostem mocy w dole. Dla mnie komfort kończy się przy ok 24-25g. Czułość ok.Jaki model posiadasz ? Piszesz komfort a jakie twoim zdaniem są granice ? Jakie odległości rzutów wchodzą w grę ? Edytowane 3 Grudnia 2015 przez mrWhite7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Obecnie uzbrojony 8'6". Dłuższy jest po prostu dłuższy, nie traci parametrów. Minimum dla mnie to 4g w pękatym wobku z dużym sterem do 25g bezsterowca. W gumie używałem od 9g masy całkowitej do 22g. Maksimum nie testowałem , po prostu nim łowiłem. W moim odczuciu nie przekroczy 28g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) Tyle to akurat maksimum mojego łowienia , zadam zatem pytanie czy np. nie bałbyś się "pociągnąć" rzut na maxa przynętą o ciężarze skupionym powiedzmy 25 g ? Myślę że model 10'6" będzie troszkę wolniejszy i więcej wytrzyma niż krótsze ,chociaż ten 8'6" zachęcająco wygląda podczas rzutu Edytowane 3 Grudnia 2015 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 23g na 100%, tyle latało. I już jesteśmy blisko granicy. Wg mnie 25g powinno polecieć w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 (edytowane) Dzisiaj przetestowałem dłuższego brata a więc kij na blanku TR106 SUPER długości 320cm c.w 8-28g oraz mocy 8-20lb i mam bardzo dobrą wiadomość dla trociarzy bałtyckich oraz wszelkiej maści łowców bolenia z brzegu którzy lubią łowić z dalekich i bardzo dalekich odległości . Kij na tm blanku pociągnie bez obaw wszelkiego rodzaju przynęty nieznacznie przekraczające 30 g .Do testów użyłem dzisiaj najcięższych blach tociowych o wadze Möre Silda 27 g oraz stare Hanseny Flash 30 g do tego woblery Gladsax 27 g .Cięższych przynęt trociowych nie posiadam ale muszę przyznać że kij ma jeszcze rezerwy i myślę że bez problemu powinien pociągnąć jeszcze + 5 g na pełen dystans bez żadnych ograniczeń . Rzuty około 100 metrów więc to typowy Long Range zarówno trociowy jak i boleniowy, bo praca pod obciążeniem jest wręcz wymarzona . Kij obsłuży bez problemu na pełen dystans także przynęty typowo boleniowe jak gumy RH 12 ,29 g oraz woblery . Jest to kij o ugięciu bardziej szczytowym co nie znaczy że ma sztywny dół . Pod obciążeniem dół także ładnie pracuje . Poniżej kilka fot z ugięcia przy rzucie i myślę że te kilka fot bardziej opisze co ten blank potrafi niż kilka stron tekstu.Dodam tylko że po rzucie kij bardzo szybko gaśnie.Przynęta Gladsax 27g firmy Fiske Edytowane 16 Lutego 2016 przez mrWhite7 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 16 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2016 Widzę ,że jednak dałeś się skusić na MATAGI i myślę , że będziesz zadowolony . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Odświeżę temat. Czy założyciel wątku lub inny użytkownik mógłby napisać kilka słów opinii o tytułowym blanku TR76 Super Shore MH? Chodzi zwłaszcza o grubość ścianek, ugięcie, pracę pod rybą i optymalny ciężar przynęt. Dodatkowo bezpośrednie porównanie tego blanku z oczko słabszym modelem TR76 Super Shore M byłoby super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Ktoś coś wie o tym blanku ? Blank MATAGI T-Russell TR74 Super Mebaru-L, 0,4-4g, 220cm, pełna wklejka węglowa Od dłuższego czasu rozglądam się za czymś pod mikrojigi ok. 0,8 gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekD Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Ktoś coś wie o tym blanku ? Blank MATAGI T-Russell TR74 Super Mebaru-L, 0,4-4g, 220cm, pełna wklejka węglowa Od dłuższego czasu rozglądam się za czymś pod mikrojigi ok. 0,8 grBardzo fajny szybki blank, z delikatną szczytówką, zakres przynęt to raczej od 1grama, do 5gr (może nawet 6) i twisterek 3,5cm. Dość duży zapas w dolniku poradzi sobie z większym przyłowem. Po kontakcie z kijkiem na tym blanku, zmieniłem zdanie na temat wklejek i nie są już dla mnie takie bllleeeeee 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Czymś lżejszym rzucałeś ? Nimfy i inne cudaki pod białoryb ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekD Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Czymś lżejszym rzucałeś ? Nimfy i inne cudaki pod białoryb ? Tylko twisterkami łowiłem 2,5-3,5cm i głowkami 1-5gram, na cieniutkiej plecionce momoi oshikage 0,064mm. Popytaj o blank TR69 Super Ajax chyba pod białoryb będzie lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Crocker Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Jaka jest faktyczna różnica między jednym a 2 ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Witam Mam kij na blanku Matagi Super Sea Bas 260cm/ 20 lbs/28 g zbrojony przez Dąbka 111 , zbrojony fuji sic od 20 plus tunel i szczyt Torizaity , 4,5 -plus uchwyt TVS , docelowo miał uzupełnić arsenałniejako od dołu do M1 86 MH pod gumę 8-10 cm i główki 10/12/14 g i zastąpić zbyt już długiego CD xls 9"/ 15 lbs / do 25 g. Okazało się dobrym wyborem . Rzutowo bardzo dobrze się ładuje w opisanej gramaturze . Łowię na Odrze i w/w gramaturach część pracy wykonuje prąd wody , więc podbicie gumy 10/12/14 g Keitech 4ESjest komfortowe / czucie b.dobre . Wczorajsze testy 17/21 g plus 4" ES również ok chociaż 21 g /+ guma uważam za górny zakres zebrania . Matagi ze względu na finezyjny szczyt również fajnie pracuje z woblerami 7-10 cm /7-10 g/rapala x rap i x-rap cont. bardzo fajnie chyba polubię łowienie na wobki . RH /10/17 g również ok . Testy plecionka Duel 8 PE 1,5 - planuję zejść na PE 1,2 Duel lub HM 8 Dragona powinno być bardziej komfortowo/ czulej i dalej , przede wszystkim z wobkami .Kij zdecydowanie zyskał po zbrojeniuze sztywnej szpady na wędkę o fajnym pełniejszym ugięciu pod obciążeniem , a tego szukałem czyli finezji / szybkości /lekkości / odp. mocy w dole / Dziękuję Rafałowi za uzbrojenie ... PozdrawiamMaciej / Szczecin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Widzę Maćku, że przypasował patyk Mówiłem, że będziesz zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 8 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Witam Mam kij na blanku Matagi Super Sea Bas 260cm/ 20 lbs/28 g zbrojony przez Dąbka 111 , zbrojony fuji sic od 20 plus tunel i szczyt Torizaity , 4,5 -plus uchwyt TVS , docelowo miał uzupełnić arsenałniejako od dołu do M1 86 MH pod gumę 8-10 cm i główki 10/12/14 g i zastąpić zbyt już długiego CD xls 9"/ 15 lbs / do 25 g. Okazało się dobrym wyborem . Rzutowo bardzo dobrze się ładuje w opisanej gramaturze . Łowię na Odrze i w/w gramaturach część pracy wykonuje prąd wody , więc podbicie gumy 10/12/14 g Keitech 4ESjest komfortowe / czucie b.dobre . Wczorajsze testy 17/21 g plus 4" ES również ok chociaż 21 g /+ guma uważam za górny zakres zebrania . Matagi ze względu na finezyjny szczyt również fajnie pracuje z woblerami 7-10 cm /7-10 g/rapala x rap i x-rap cont. bardzo fajnie chyba polubię łowienie na wobki . RH /10/17 g również ok . Testy plecionka Duel 8 PE 1,5 - planuję zejść na PE 1,2 Duel lub HM 8 Dragona powinno być bardziej komfortowo/ czulej i dalej , przede wszystkim z wobkami .Kij zdecydowanie zyskał po zbrojeniuze sztywnej szpady na wędkę o fajnym pełniejszym ugięciu pod obciążeniem , a tego szukałem czyli finezji / szybkości /lekkości / odp. mocy w dole / Dziękuję Rafałowi za uzbrojenie ... PozdrawiamMaciej / Szczecinfajny konkretny opis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 9 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2016 Witam Zbiku dzięki też za Twoje rady -napisz proszę kilka słów szerszego komentarza od Siebie , a dla mnie info jaką plecionka / grubość stosujesz -polecasz ............ Ja myślę jeszcze o modelu Super Shore 76 ML czyli 14 lbs / lub mocniejszy M/16 lbs ktoś może ma te kije w użytkowaniu ....proszę o komentarze / szukam czegoś od dołu pod mniejsze akweny kanały i wtedy główka od 5/6 g plus guma np kopyto 7 cm / do 10 cm wtedy żyłka / od góry Odra ponton max 14/17 g plus Kei 4" ES opad ......plecionka . pozdrawiam Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Ja mam SS TR76 M i daje radę od 7g do 20g +3", ale komfort to 10-17g+3". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 15 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Ma ktoś z kolegów kija na ss ML ? I mogł by się podzielić wrażeniami z użytkowania tego kija ? Jaki realny c/w itp. był bym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi