Skocz do zawartości

Blanki T-Russell Matagi

bardziu

Rekomendowane odpowiedzi

To i ja kotleta odgrzeję . Ma ktoś SS ML ? Szukam informacji na temat c/w realnego i rodzaju przynęt - a raczej ich gramatury,którą obsługuje ten wlaśnie blank... Będe bardzo wdzięczny ,za wszelkiego rodzaju info . Pozdrawiam Paweł

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...

Witam

Wczoraj po testach  Matagi SS 76 ML   kołowrotek  Certatka 2500 plus plecionka PE  1,2  Sunline  8x   . Miejsce testów Odra  głębokość  4/5 m   bardzo wydolny  rzutowo  komfort   10 g  -14  g  plus Keitech  ES 4"  czucie przynęty

na wysokim  poziomie   jedno branie   -  elektrycznie  przekazane  .Kij  szybki  ale  z fajnym  ugięciem   nieco cieplejszym- pełniejszym   niż  St. Croix nowa Elitka   76/12 lbs. Jednak  od dołu  6  g plus  kopyto 3" nie miałem komfortu

z napięciem  zestawu  .Tutaj  raczej   cieńsza plecionka  0,8-1,0 PE    lub  żyłka  0,22-0,25 mm mogłaby pomóc    ...Kijem  można  " zagrać  "  przynętą   z nadgarstka  w w/w opisanych gramaturach  ....Co ciekawe  przy 17 g plus Keitech 

dawał sobie  jeszcze  świetnie radę  . Zdziwiło  mnie to  że  rzutowo  wypadał podobnie  jak mój Matagi  Super Sea bass  2,60 m/  28 g / 20 lbs  i ten jest bardziej  spolegliwy szczytem  co daje więcej możliwości  np. pracy z woblerem czy przy

dropie ...

Ten ML  typowo  pod jigi  w zakresie jak wyżej...

Pozdrawiam

Maciej

Cóż, ja długo tym kijem nie polowilem, gdyz choroba castingowa zwyciężyła i cały sprzet spiningowy znalazł lub jeszcze szuka nowych właścicieli ;)

Odnosnie Super Seabass TR86, blank na tyle mi podpasowal, ze planuje zrobic sobie boleniówkę pod casta na nim. Spin wędruje na sprzedaz po 2 uzytkowaniach.

Zasięg rzutu na tym kiju jest rewelacyjny. Użytkowany z TP 4000 XG '11 i linka Dragon HM8X 0.12 Forte. Przynety głownie to Panici 8-10cm, Matusiaki 14g, RH10. Patyk zbrojony w Torzite. Całośc 123g.

Zainteresował mnie  Blank MATAGI T-Russell AURIGA NUOVO! TR60CSN pełny carbon, max 11g, 183cm , szukam czegoś na pstrąga i sandacza na lekko , ewentualnie duży skandynawski okoń . Czy ktoś używa kija na tym blanku . Chciałbym otrzymać opinie ewentualnie foty ugięcia . 

Używam ja i mój przyjaciel. Jako uniwersał pod wymienione przez Ciebie ryby. Przy okazji zaliczył klenie i bolenie. Zbrojony w delfina, przedłużany z dołu do około 2,13m. Obsługuje szerokie spectrum przynęt, paprochy od jakieś 2,5g do 9g plus 3" niezbyt wypasionej gumki. Woblery już od kleniowych maluchów a skończywszy na odpowiednikach minnow 7, boleniówki bez sterów do około 12g.

Fot ugięcia nie mam i z pewnością dziś ich nie zrobię.

• Like 2

• 1 miesiąc temu...

Witam.
 Czy ze stajni Matagi występuje blank o długości 2,60m, który obsłuży komfortowo gumy w przedziale od 3g do 15g plus 3 cale guma?
Mam na myśli blank TR 86 Super Seabass. Czy nie będzie za mocny, choć grubość szczytu wskazuje, że powinno być ok.
Czy to blank ze wskazaniem pod gumy, czy raczej pod inne przynęty?

Jak najbardziej pod gumy. Ja już 3 sezon katuje na Wiśle i świetnie się spisuje. Ale ogarnie i inne przynęty jakieś wahadła czy wobki śmiało. Wirówki 4 i 5 trochę gorzej bo szczyt cienki.

Wg. Ciebie od ilu gram obsługuje komfortowo przynęty?

Edytowane przez Artek

Dołem gdzieś od 7gr plus guma a góra 20-22g plus guma przy podbijaniu z kija i pewnie trochę więcej z korby. Dobrze trzyma rybę i jest naprawdę czuły. Ja mam uchwyt skss z insertem drewnianym wklejonym na blank i dla mnie super wszystko czuć. Najlepiej w jak najlżejsze przelotki uzbroić bo szczyt tylko 1.36mm.

Wrzuć w wyszukiwarkę parę innych opinii znajdziesz. Pozdr.

Edytowane przez Obdarty

Dołem gdzieś od 7gr plus guma a góra 20-22g plus guma przy podbijaniu z kija i pewnie trochę więcej z korby. Dobrze trzyma rybę i jest naprawdę czuły. Ja mam uchwyt skss z insertem drewnianym wklejonym na blank i dla mnie super wszystko czuć. Najlepiej w jak najlżejsze przelotki uzbroić bo szczyt tylko 1.36mm.

Wrzuć w wyszukiwarkę parę innych opinii znajdziesz. Pozdr.

Dzięki, ;)

• 3 tygodnie później...

Witam

Ten Matagi  nie poderwie  energicznie   22/24 g plus guma   komfort   to 17 g  plus  np ES 4' .opinia  wynikająca z moich  użytkowych doświadczeń .  Te 20/22 g    ok   ale moim  zdaniem     do dropa   czyli jako  końcowe obciążenie . Dołem  zgoda  z opinią  jak  wyżej

przy zastosowaniu  plecionki   max   typu PE   1.0 -1,2  ....  przy PE  08    5 gr  plus kopyto  3"   jest  ok .

pozdrawiam

Maciej

Witam

oczywista  oczywistość  ,  a i czytający opinię    może   wyciągnąć  własne  wnioski   ,   np. w rozmowie   z dystrybutorem  lub i zaufanym  składającym  wędki   i taką  drogę  polecam .... A  najlepiej  spróbować  dorwać  blank  do ręki

a najlepiej   zrobiony kij  .......

pozdrawiam

Maciej

Witam

Interesuje mnie  Matagi SS 76    LL  czy ktoś  z użytkowników   łowiących  może   napisać  przedział  komfortu  przynęt  i  jak  z okoniami  ,  czy nie  odbijają  się  od  niego   taki < 20 cm  okoń   ?  jak z nim  pracuje  czy tylko szczytem

czy już głębiej  ,  nie szukam kija XUL ,   tylko takie ul  lekko wzmocnione  główki 2/3 g - 7 g   plus  guma 2"-3" .  Czy ew w/w  poradzi z przyłowem  szczupaka  50/60 cm ..? Szukam kija  raczej pod gumę   szybkiego w prowadzeniu  jednak

z pełniejszym ugięciem ..

pozdrawiam

Maciej

Witam

Interesuje mnie  Matagi SS 76    LL  czy ktoś  z użytkowników   łowiących  może   napisać  przedział  komfortu  przynęt  i  jak  z okoniami  ,  czy nie  odbijają  się  od  niego   taki < 20 cm  okoń   ?  jak z nim  pracuje  czy tylko szczytem

czy już głębiej  ,  nie szukam kija XUL ,   tylko takie ul  lekko wzmocnione  główki 2/3 g - 7 g   plus  guma 2"-3" .  Czy ew w/w  poradzi z przyłowem  szczupaka  50/60 cm ..? Szukam kija  raczej pod gumę   szybkiego w prowadzeniu  jednak

z pełniejszym ugięciem ..

pozdrawiam

Maciej

Będzie idealny jeśli mowa o super shore LL - piekny kij . Miałem ,sprzedałem i żałuję  :(

Witam

tak chodzi  Matagi  SS LL  domyślam  się  że ew  miałeś  jakiegoś  zastępce  na horyzoncie ...?  czy coś go podobnego zastąpiło  ? coś wcześniej w nim  nie pasowało  ?.... ja jeszcze rozważam  Kraaga  XF  76  5 lb lub 7 lb   może ktoś ew 

porównać  ...?

Maciej

Witam

tak chodzi  Matagi  SS LL  domyślam  się  że ew  miałeś  jakiegoś  zastępce  na horyzoncie ...?  czy coś go podobnego zastąpiło  ? coś wcześniej w nim  nie pasowało  ?.... ja jeszcze rozważam  Kraaga  XF  76  5 lb lub 7 lb   może ktoś ew 

porównać  ...?

Maciej

Nie miałem  :) To był mój nr 1 do tego typu łowienia. Życie zmusiło do jego sprzedaży :(  Jak to napisał jeden z kolegów z wielkim doświadczeniem , jest to kij do łowienia na małe przynęty dużych ryb :) I z tym się zgadzam w 100%.