popper Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Witam Interesuje mnie Matagi SS 76 LL czy ktoś z użytkowników łowiących może napisać przedział komfortu przynęt i jak z okoniami , czy nie odbijają się od niego taki < 20 cm okoń ? jak z nim pracuje czy tylko szczytem................ ...................... jest to kij do łowienia na małe przynęty dużych ryb ......Czy aby nie obojętne, w takim razie a nawet lepiej, jeśli się taki 20-stak "odbije"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Nic sie nie odbija z niego Chyba ze waszke odbijesz ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Nic sie nie odbija z niego Chyba ze waszke odbijesz ? Potwierdzam. Przy dobrze wyregulowanym hamulcu nawet małe okonki nie spadają z tego blanku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Potwierdzam. Przy dobrze wyregulowanym hamulcu nawet małe okonki nie spadają z tego blanku. A znowu przy okoniu 40cm można dokręcić i wyjedzie bez oddania cm linki Bardzo udane blanki, tylko moim zdaniem za długie. Swojego skócilem do 2,08m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karbusd Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 (edytowane) Co do Matagi Super Shore LL, myślicie że poradzięki sobie z zacięciem sandacza? czy jednak może być ciężko? Pytam bo będą łowił głównie okonie ale w miejscu gdzie dość często przyłowem jest sandacz i tak kombinuje jaki kij kupić... Edytowane 17 Listopada 2016 przez karbusd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Ja też mam taką wodę w Lubece. Okoń i sporo sandacza ale okoń jako ryba docelowa. Postawiłem na Matagi Shore i to całą serię LL w Lubece ,LM,M do ciezszego łowienia do tego jeszcze Auriga i wszystkie kije sprawdzają się w 100% Auriga najbardziej uniwersalny kij pokrywa klasy UL i L Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Witajcie do shavt : skróciłeś blank Matagi SS 76 LL to rozumiem że od góry i od dołu , czy jak bo nie kumam o skracaniu mono słyszałem ale o tym j/w ...?? mrWhit7 ta Auriga to pełen węgiel do 11 g ...? jest pomiędzy LL a L ..? Mam SS ML i też jestem zadowolony 10-17 g plus wąski ES 4" Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Witajcie do shavt : skróciłeś blank Matagi SS 76 LL to rozumiem że od góry i od dołu , czy jak bo nie kumam o skracaniu mono słyszałem ale o tym j/w ...?? mrWhit7 ta Auriga to pełen węgiel do 11 g ...? jest pomiędzy LL a L ..? Mam SS ML i też jestem zadowolony 10-17 g plus wąski ES 4" MaciejDokładnie ten blank .Do gumy raczej średni bo ugięcie jak u szklaka i trudno podbijać cięższe główki ale do "leniwej" gumy prowadzonej bardzo płasko to doskonały kij , oczywiście na pewno rybą docelową nie jest sandacz ale raczej pstrąg i okoń ,kij wymiata . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter1986 Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 Witamchciałbym dowiedziec sie cos wiecej na temat ponizszych blankow matagi: TR84 Super Chinu-M 2-spigot 253cm 1-7 6-15lb EX-Fast L 55g 11,2mm 1,02mm TR84 Super Chinu-ML 2-spigot 253cm 1-5 6-15lb EX-Fast L 51g 11,1mm 1,01mm tabelki ze strony BRC.Pytanie moje jest takie jak realnie to wygląda w łowieniu od ilu gram faktycznie pracuje? czy nada sie do jigów 1-3g? Byłbym wdzięczny za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekD Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2016 TR84 Super Chinu M: przepiękna wklejka w japońskim stylu (brak przesztywnienia w miejscu łączenia wklejki z blankiem) płynnie uginający się szybki blank. Dolny ciężar wyrzutu myślę, że od 2-3 gram plus smukła guma 2", góra niedoszacowana - według mnie spokojnie 10 gram ( może nawet 12) i guma 2" . Myśle, że Robert BRC na swojej stronie niewłaściwie porównuje to do tango kongera, z którym ta konstrukcja nie wiele ma wspólnego. Blank ML, może być też niedoszacowany i pod lekkie jigi 1-3 gramy, będzie zbyt mocny. Do Twojego zastosowania, to raczej Matagi TR69 Super Ajax (tu masz link https://m.youtube.com/watch?v=m9Bo9bMtW-g)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) Witajcie do shavt : skróciłeś blank Matagi SS 76 LL to rozumiem że od góry i od dołu , czy jak bo nie kumam o skracaniu mono słyszałem ale o tym j/w ...?? Maciej Skracałem tylko z dołu, nie żałuję. Nic lepszego na lekko nie miałem. Co do Matagi Super Shore LL, myślicie że poradzięki sobie z zacięciem sandacza? czy jednak może być ciężko? Pytam bo będą łowił głównie okonie ale w miejscu gdzie dość często przyłowem jest sandacz i tak kombinuje jaki kij kupić... Łowiłem swego czasu tym kijkiem nieduże sandacze na smukłe 3' plus 8-10g, powyżej 6m już skuteczność wciętych brań znacznie spadała. Warunkiem dobrego zacięcia są najostrzejsze haki nie większe jak 1/0. Edytowane 18 Listopada 2016 przez shavt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej 77 Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Witajcie shavt czyli jedną część masz ca 1,0 m dolną , a górną ca 1,18 m czyli dół przez skrócenie nieco bardziej miękki od pierwotnej konstrukcji ..? to znaczy że pierwotnie był za mocny nie ragował tak jak chciałeś podczas holu ? napisz kilka słów ... pozdrawiamMaciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Generalnie kijek teraz pracuje bardzo głęboko.Zwyczajnie nie lubię długich konstrukcji. Dla mnie to jest idealna okoniówka. Zdjęcia ugięcia, przed cięciem, gdzieś w moim zapomnianym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 Witamchciałbym dowiedziec sie cos wiecej na temat ponizszych blankow matagi:TR84 Super Chinu-M 2-spigot 253cm 1-7 6-15lb EX-Fast L 55g 11,2mm 1,02mm TR84 Super Chinu-ML 2-spigot 253cm 1-5 6-15lb EX-Fast L 51g 11,1mm 1,01mm tabelki ze strony BRC.Pytanie moje jest takie jak realnie to wygląda w łowieniu od ilu gram faktycznie pracuje? czy nada sie do jigów 1-3g? Byłbym wdzięczny za wszelkie info.Pod takie łowienie jak kolega pisze to polecam TR68 Super Ajax, ogarnie każdego paprocha, robiłem takiego dla kolegi który gania z nim okonie oraz białoryb...co najlepsze zaliczył 70cm sandałka jako przyłów i spokojnie kijek dał radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter1986 Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 TR84 Super Chinu M: przepiękna wklejka w japońskim stylu (brak przesztywnienia w miejscu łączenia wklejki z blankiem) płynnie uginający się szybki blank. Dolny ciężar wyrzutu myślę, że od 2-3 gram plus smukła guma 2", góra niedoszacowana - według mnie spokojnie 10 gram ( może nawet 12) i guma 2" . Myśle, że Robert BRC na swojej stronie niewłaściwie porównuje to do tango kongera, z którym ta konstrukcja nie wiele ma wspólnego. Blank ML, może być też niedoszacowany i pod lekkie jigi 1-3 gramy, będzie zbyt mocny. Do Twojego zastosowania, to raczej Matagi TR69 Super Ajax (tu masz link https://m.youtube.com/watch?v=m9Bo9bMtW-g)Pozdrawiamdzięki za odpowiedz sporo mi pomogła,a propozycja Matagi tr69 fajna ale szukam czegoś dłuższego jak 2,5m. Wracając jeszcze do TR84 Super Chinu może posiadasz ten kijek, to czy mógłbyś zamieścić jak się zachowuje pod obciążeniem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter1986 Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 ...pogrzebałem troche sam na necie i cos takiego znalazlam na stronie producenta cos moze komus pomoze:http://www.matagi.co.jp/2016pdf/index3.htmlrysunki opisy blanków w plikach pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter1986 Opublikowano 20 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2016 (edytowane) np ten blank co dopytywałem super chinu http://www.matagi.co.jp/2016pdf/p14.pdf Edytowane 20 Listopada 2016 przez Hunter1986 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
workshoprods Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Witamchciałbym dowiedziec sie cos wiecej na temat ponizszych blankow matagi:TR84 Super Chinu-M 2-spigot 253cm 1-7 6-15lb EX-Fast L 55g 11,2mm 1,02mm TR84 Super Chinu-ML 2-spigot 253cm 1-5 6-15lb EX-Fast L 51g 11,1mm 1,01mm tabelki ze strony BRC.Pytanie moje jest takie jak realnie to wygląda w łowieniu od ilu gram faktycznie pracuje? czy nada sie do jigów 1-3g? Byłbym wdzięczny za wszelkie info.- TR84 Super Chinu-ML prawdziwy test 3-4 - 12g- TR86 Super Chinu-M prawdziwy test 5 - 14g- TR90 Super Chinu-MH prawdziwy test 5-6 - 16g 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Viktorze, montujesz wędki?Witamy na forum Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Krzysiek Rogalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
workshoprods Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Viktorze, montujesz wędki?tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 No to czekamy, aż założysz swój autorski wątek w dziale Rodbuilding Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 No to czekamy, aż założysz swój autorski wątek w dziale Rodbuilding Na razie na FB można prace kolegi podziwiać, część z nich można już było u nas na forum zobaczyć. https://web.facebook.com/pg/WorkshopRods.Ukraine/photos/?ref=page_internal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 Mam nadzieję, że nie pomyliłem twórców 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hunter1986 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 ...ps dzięki za odpowiedz w powyzszym temacie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszD Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 No to czekamy, aż założysz swój autorski wątek w dziale Rodbuilding Na razie na FB można prace kolegi podziwiać, część z nich można już było u nas na forum zobaczyć. https://web.facebook.com/pg/WorkshopRods.Ukraine/photos/?ref=page_internal A co jak ktoś nie ma fejsika i nie wie czy chce mieć jakoś czuję się coraz bardziej wyalienowany z rozentuzjazmowanego tłumu 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi