Skocz do zawartości

Blanki T-Russell Matagi

bardziu

Rekomendowane odpowiedzi

LL najfajniej prowadzi gumy od 5cm na 5g do 10g z gumakiem 7cm.

Auriga jest moim zdaniem mocniejsza te 10g z +g7cm poprowadzi dynamiczniej.

Lepiej też znaczy szczytówką w dolnym c/w.Miałem okazję połowić dwoma jednocześnie i takie są moje spostrzeżenia.

Krótko po tym jak odsprzedałem Aurigę ,jej nowy nabywca podesłał mi fotę z sumkiem ok 2m ,którego przyciągnął do łodzi po prawie 2h.Ja byłem w szoku on zresztą też.

• Like 1

Używam Aurigi od ponad roku. Zaliczone kleń, boleń, okonie, szczupłe i sandacze. W delcie jest to niezwykle czuła wyciągarka do sporych ryb. Dolny zakres 3,5 plus nieduży gumiś, góra do 11g + 3" szczupłe. Szczyt delikatny wzmacnia się dosyć szybko, w ugięcie idzie chętnie. Nie mam obaw przed pełnym zablokowaniem hamulca na 10lb Stren. Próbowałem podnoszenia i machania 2,5l Coli, trochę mi brakło pary do wymachów. Blanki mam na stanie.

• Like 1

Delikatny szczyt .który jednak nie kładzie się podczas animacji wabiem,tak jak piszesz przyrasta szybko na mocy.

Wędka w pierwszym momencie holu pracuje od szczytu,ale szybko przechodzi w środkowe ugięcie .Ja wyjąłem nim szczypłego ok 80cm, więc nie pokazał do końca swoich możliwości.Kijek na tym blanku może spokojnie zastąpić 2 lub 3 inne wędki.Jest bardzo uniwersalny w obsłudze przynęt tj ich rodzaju i ogranicza go jedynie ich wielkość.

• Like 2

Jak Rafał wspomniał Auriga to nie tylko guma. Moja jest nieco przedłużona 7'  i jest uniwersalnym narzędziem także na rzeczne łowy. Bardzo ładnie obsługuje woblery kleniowe, wirujące ogonki 5-7g kogutki 5-10g. Nie używałem obrotówek, wiem że rozmiaru 3 czy 4 nie pociągnie. U mego przyjaciela zastąpiła kijki pstrągowe. Zostawił sobie kijek 5'5" do twicha i Aurigę.

Z okoniami nie ma problemu, z okonkami mniejszymi niż zawodniczy wymiar radzi sobie gorzej. Nie miałem z niej spadów ale maluchy poniżej 15cm to  holowało się na minimum komfortu. Tak w dużym skrócie to jest zmutowana wklejka a te trzymają na swoich szczytówkach ładnie. Gubią ryby przez sztywność połączenia z blankiem a w Auridze ten element konstrukcji nie występuje. Tydzień temu wbiłem się w okonie około 25-28 i ugiąć ją potrafiły bez problemu na długości ok 1 metra pod kątem mniej więcej 70 stopni. Łowiłem z łodzi na 3,3m przy burcie próbowały uciec pod łódź. Auriga ugina się w tym momencie, zatrzymuje i bez mojej reakcji podciąga do powierzchni.

• Like 1

• 5 tygodni później...

Mam kijka na blanku Matagi Auriga Nuovo TR60CSN w delfinie i w delcie. Okonki z niego nie spadają, sandacze 70+ zacina bez problemu i bardzo pewnie holuje do łódki. Kijek ma moc i jest bardzo uniwersalny. Łowię też nim pstrągi na okolicznym ciurku i nie zanotowałem jeszcze spadu. Sum około 2m był gotów do podebrania w 1:50 minut - niestety uciekł ale fotki są  :) 

Edytowane przez xeniowy
  • Like 1