Skocz do zawartości

Blanki T-Russell Matagi

bardziu

Rekomendowane odpowiedzi

Kijek wykonał Dąbek111, jest przedłużony do 193cm i jest bardzo "elektryczny". Na plecionce Mamoi Jigline 10lb sandacze do 60cm nie uruchomią chamulca. Sum o którym Rafał wspominał to prawda, zdjęcie zrobiłem chwilę po tym jak się wypiął gdy próbowałem go  podebrać. 

Zdjęcia robione telefonem na szybko, jakość taka sobie.

post-61244-0-10043100-1504292852_thumb.jpg

post-61244-0-53046300-1504292855_thumb.jpg

post-61244-0-22672400-1504292859_thumb.jpg

post-61244-0-41058700-1504292863_thumb.jpg

post-61244-0-49374200-1504292865_thumb.jpg

post-61244-0-83775700-1504292873_thumb.jpg

post-61244-0-89181800-1504292879_thumb.jpg

post-61244-0-59077600-1504292884_thumb.jpg

post-61244-0-03250700-1504292896_thumb.jpg

• Like 6

Panowie,

Od dwóch lat jestem szczęśliwym użytkownikiem Super Shore LL. Przyszedł czas że chciałbym wykonać sobie mocniejszego brata i tu pytanie. 

Czy do główek rzędu 10-15 gram i guma 4 cale (zdarzają się gumy z cyklu kopyto 4L które mocno zamiata, ale zazwyczaj łowię na smuklejsze gumy) wystarczy mi L czy raczej ML. Osobiście celuję w ML. Cel to gruby okoń na 10 metrach głębokości, późną jesienią. 

Pytanie 2: Charakterystyka i czułość SS LL odpowiada mi w 100% ale małą niedogodnością jest długość. Czy istnieje jakiś 2-częściowy blank o mocy ok 12-14 Lb który będzie zbliżony do Matagiego charakterystyką pracy i czułością, a krótszy np 7ft?

Pytanie 3. Czy któryś z forumowych rodbuilderów, byłby chętny na ukręcenie dla mnie takiego kijaszka? szczegóły na priv. 

Pozdr,

rower26

Pytanie 3. Czy któryś z forumowych rodbuilderów, byłby chętny na ukręcenie dla mnie takiego kijaszka? szczegóły na priv. 

Pewnie i chetni by sie znalezli, ale najlepiej popatrzec kto jak robi po watkach. I wtedy wybierzesz sobie takiego co Tobie pasuje ;)

Pewnie i chetni by sie znalezli, ale najlepiej popatrzec kto jak robi po watkach. I wtedy wybierzesz sobie takiego co Tobie pasuje ;)

Wiem, wiem, ale wszyscy ładnie kręcą i nie umiem się zdecydować :)

ja to gorzej niż kobitka z ciuchami...

Edytowane przez rower26
  • Like 1

• 3 tygodnie później...

...

Czy do główek rzędu 10-15 gram i guma 4 cale (zdarzają się gumy z cyklu kopyto 4L które mocno zamiata, ale zazwyczaj łowię na smuklejsze gumy) wystarczy mi L czy raczej ML. Osobiście celuję w ML. Cel to gruby okoń na 10 metrach głębokości, późną jesienią. 

Pytanie 2: Charakterystyka i czułość SS LL odpowiada mi w 100% ale małą niedogodnością jest długość. Czy istnieje jakiś 2-częściowy blank o mocy ok 12-14 Lb który będzie zbliżony do Matagiego charakterystyką pracy i czułością, a krótszy np 7ft?

Pozdr,

rower26

1 - ML

2 - nie ma anaiogow

3 - nie skracaj kiju, nie warto

nie ma analogów

• Like 1

• 1 miesiąc temu...
Gość Kontemplator

Miał ktoś już kontakt z tym blankiem? Matagi TR60 super area sensor 183cm 2 cześci cw. 0,5-2,5g. Jest to wklejka (w szczycie 0,77m) i co mnie pozytywnie zaskoczyło w dole zaledwie 6,15mm! We wklejkach matagi miało zawsze grubaśny dół i to mnie zniechęcało. Jakieś opinie?

• 3 tygodnie później...
Gość Kontemplator

Kontemplator ja uzywam tej wklejki jak dla mnie jedna z najlepszych okoniowek ,sam sobie ukrecilem ja

tu masz filmik z lowienia drobiazgu nie dosc ze delikatna to jak na swoj wyrzut dosyc szybka i nie gubi ryb

https://www.youtube.com/watch?v=IekXzsyayZw&t=68s

Widać właśnie, że przy podbijaniu dosyć szybka, a pod rybą ładnie się ugina. Jakiej wielkości młynek masz podpięty? I jaki set przelotek zastosowałeś?

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

• 4 miesiące temu...

MATAGI T-Russell Auriga Area-II TR60ACS-XUL

Witam może miał ktoś styczność z powyższym blankiem? Mam zamiar sam uzbroić sobie ten blank pod multiplikator, ale nie jestem jak to zrobić i czy blank jest odpowiedni.

Przynęty jakich będę używał 2-3gr główki z gumkami do 7cm, maksymalnie 4gr cykady. Jeśli blank się nie będzie nadawał do moich potrzeb można podesłać jakieś propozycje, interesuje mnie tylko 1skład

Przelotki oczywiście Fuji TORZITE KR Titanium T-RVTG 69  teraz pytanie czy pierwsza przelotka nie będzie zbyt mała? Multik jaki będzie do niej podpięty to Daiwa SS Air

Zbroić w spirale czy normalnie? Jest to moja pierwsza wędka którą będę budował od podstaw dlatego te pytania :/ 

Dziękuję za wszelkie porady :)

Edytowane przez Jano

• 2 tygodnie później...

Dzień dobry koledzy...

Prosil bym o porównanie nastepujacych blankow z przeznaczeniem jako srednio ciezki uniwersal brzegowo - lodkowy o przeznaczeniu 70 % opad sandaczowy na glowkach 8-25 gram + guma 4 cale relaxa , 30 % ciężki jesienny bolen na gumy rh do tego woblery sterowe i bezstresowe.

Chcialbym nadmienic ze wcześniejsze blanki które brakem pod uwage tj st croix 5sc86mhf zostal odrzucony z uwagi na nie pracujacy , mocarny dolnik w następnej kolejnosci brany byl pod uwage phenix m1 sp862 mh lecZ blank nie jest dostepny i nie wiadomo kiedy bedzie. Wobec powyższych okolicznosci pewny kolega ukierunkowal mnie na blank ...

Lesson PT SUPER EIGHT M

2-Put Over

254cm 10-25g 8-16lb Fast Med 59g 12,1mm 2,0mm

Teraz moje pytanie

Jak ten blank po ww zastosowanie będzie sie nadawac. Nadmienie ze lubie kije szybki , szczytowe ale progresywne z uruchamiajacym sie dolnikiem lecz z równomiernym ugięciem bez przeskokow mocy. Wszystko ma sie giac płynnie. Pomoże ktos kto ma ten blank?

Pozdrawiam

Mam i polecam - oba M i H

M - Szybki kijek który niczym nie ustępuje St.Croix i ma tą zaletę , że pomimo akcji fast i szczytowej pracy pod przynęta w czasie holu pracuje progresywnie.

Jest słabszy "dołem" od LES 8,6"MHF2 , ale mocniejszy "górą" od 8,6" MF2 . Odpowiednikiem pierwszego MH2F  jest bardziej model Leson - H.

Kijek który pogodził te dwa blanki , czyli ELITKĘ i LESONA ; to nic innego jak:  MATAGI SILKY SeaBass 8,6" 20lb - jak na razie mój faworyt  ;) w tej klasie mocy, długości .....

Mam oczywiście wszystkie z wymienionych  ;) .

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

Dzień dobry koledzy...

Prosil bym o porównanie nastepujacych blankow z przeznaczeniem jako srednio ciezki uniwersal brzegowo - lodkowy o przeznaczeniu 70 % opad sandaczowy na glowkach 8-25 gram + guma 4 cale relaxa , 30 % ciężki jesienny bolen na gumy rh do tego woblery sterowe i bezstresowe.

Chcialbym nadmienic ze wcześniejsze blanki które brakem pod uwage tj st croix 5sc86mhf zostal odrzucony z uwagi na nie pracujacy , mocarny dolnik w następnej kolejnosci brany byl pod uwage phenix m1 sp862 mh lecZ blank nie jest dostepny i nie wiadomo kiedy bedzie. Wobec powyższych okolicznosci pewny kolega ukierunkowal mnie na blank ...

Lesson PT SUPER EIGHT M

2-Put Over

254cm 10-25g 8-16lb Fast Med 59g 12,1mm 2,0mm

Teraz moje pytanie

Jak ten blank po ww zastosowanie będzie sie nadawac. Nadmienie ze lubie kije szybki , szczytowe ale progresywne z uruchamiajacym sie dolnikiem lecz z równomiernym ugięciem bez przeskokow mocy. Wszystko ma sie giac płynnie. Pomoże ktos kto ma ten blank?

Pozdrawiam

Jak jesteś jeszcze na etapie szukania blanku to polecam ci blanki FishingArt 

Ja obecnie mam całą gamę wędek na blankach MATAGI LESSON 8 - 3szt (jeden nie dostępny w PL LESSON EIGHT 8'4" - line PE 1-2;   piece -2;   tip 1.8;   butt 13) ; dodatkowo SILKY i SUPER SEA BASS - łącznie 5 szt wędek w długości 8,6"

- jestem zadowolony z tych blanków.

Edytowane przez miramar69

Ale  czy  na  pewno  chcesz  się  męczyć   z  długością  2,5-2,6 m  na  łódce  ??I i to  z  sandaczem  z opadu   .....2,30 to i tak  długo  może  Matagi SS  M/ MH   .....   ale  moim  zdaniem  to tak  max  2,13 m  .

co do  długości  8"6" możesz  jeszcze rozważyć  Avida  17 lb  / 28 g ...........niestety :D ale  raczej  trzeba  by   planować  dwa  kije ...