lefrajt Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2018 Koledzy,Pisałem w wątku o blankach z FA, ale tu jest chyba bardziej odpowiednie miejsce. Rozważam budowę średnio-mocnego uniwersału o długości maks 245 cm. Kij, który obsłuży mi szczupaki na gumy/obrotówki/blachy i woby, bolenie na boleniowe pociski, nada się pod ciężki DS (gumy >6" na długim dyszlu), a jak mnie najdzie, dobrze żeby i na trociach się sprawdził.Parametrami z tabelki pasuje tu blank Matagi Lesson Super Seven M.Jeśli ktoś używał, lub używa taką wędkę, proszę o podpowiedź, czy jest to kij, który sprosta tak różnym zadaniom? Przede wszystkim mam wątpliwość co do rzucania woblerami (o ciężarze od 10-12g w górę) na zadowalające odległości - wiem, że z gumami na główkach i ciężkim DS kij sobie poradzi. Fajnie, jakby ktoś miał porównanie tego blanku do FA SLF7615-2N.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2018 (edytowane) Kto dobrze Matagi składa ? Którą pracownie polecacie ? BB Custom Rods (masz blisko ) Edytowane 31 Maja 2018 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Witam wszystkich.Poszukiwany blank:- krótki do 2m max najlepiej 180~190cm- 2pc- slim po całej długości- szybki ale nie pała tylko sprężysty- start od 12~15gProśba o pomoc w namierzeniu, może coś się znajdzie:) i istnieje taki.Pozdrawiam:)!PILOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Najpierw zachecam zeby popatrzec tutaj: http://jerkbait.pl/topic/101967-spis-treści-działu-tematy-techniczne-blanki-inne-tematy-rb/ I napisz wiecej, pod jakie przynety, ryby itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Przeczytane. Uniwersalny. Priorytet to prostym językiem opisane parametry j/w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Muszą być symetryczne składy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 20 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2018 Raczej symetryczne składy. Szukam uniwesału "bagażnikowego" i nie będzie do składania po kosztach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 Zerknij na Suzuki. Fakt ze miałem tylko lekkie wersje ale były szybkie i sprężyste, nie szybkie i kołek. Może w mocniejszych coś znajdziesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 21 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2018 Zerknę, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 25 Lipca 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2018 Jak juz sie zdecydujesz to daj znac co tam wybrales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
workshoprods Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 NEW Matagi TWA-662XUL length- 6'6"lure- 0.2 - 1.0g line- 1 - 2 Lb.Action - moderateBlank - 13.2 g 3.6/9.6gpiece - Put Over 2tip -0,6mmbut- 6.3mmcolor- carbon Solid Tip 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 Podoba mnie się ????. Nasuwa się pytanie jak sobie poradzić żeby nie przeciążyć kija ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 16 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2018 https://www.youtube.com/watch?v=Tu_e_Sk_S3I 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 18 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2018 aaaa... to taka ichnia uklejówka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemson Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Jak w temacie poszukuje opini na temat tych blanków. Chce na luty/ marzec zbudować kijaszek, którym zamierzam łowić kropki i okonie na przynęty gumowe, jigi i koguty. Ostatnimi czasy zrezygnowałem z łowienia pstragów woblerami i przerzuciłeś się na w\w przynęty. Byłby fajnie jakby jakiś użytkownik podzielił się swoimi doświadczeniami. Najbardziej interesuje mnie model L. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziemson Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Chodzi mi konkretnie o Matagi Super Twitching Special. Nie jest wyszczególnione bo temat został przeniesiony przez admina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Października 2018 Ziemson napisz do Bartosza z BB Custom Rods. Ostatnio widziałem wstawiał model 8 i 10 lb na fejsie. Zawsze warto podpytać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 25 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Jak w temacie poszukuje opini na temat tych blanków. Chce na luty/ marzec zbudować kijaszek, którym zamierzam łowić kropki i okonie na przynęty gumowe, jigi i koguty. Ostatnimi czasy zrezygnowałem z łowienia pstragów woblerami i przerzuciłeś się na w\w przynęty. Byłby fajnie jakby jakiś użytkownik podzielił się swoimi doświadczeniami. Najbardziej interesuje mnie model L. Z góry dzięki. Chodzi mi konkretnie o Matagi Super Twitching Special. Nie jest wyszczególnione bo temat został przeniesiony przez admina. Mam L i M L to genialny kijek na okonie, w tej długości i mocy obecnie nie znam szybszego. Matagi super shore tylko krótsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 (edytowane) Wkręcił mi się film na Aurigę do 11g jako kij stricte pod pstrągi średnie i duże, łowione w trudnych warunkach brzegowych (przybrzeżne krzaki, powalone do wody drzewa itp), głównie na woblery 5-6cm i obrotówki 1-2. Wszyscy wychwalają ten blank, wielu rodbuilderow przedłuża go, a ja zapytam odwrotnie - czy ktoś skracał ten blank do dlugosci 5’6”-5’7”? Szukam krótkiego kija, lowie krótkimi patykami, stad chciałbym krótszy niż ten fabryczny 6’0” pręt. Jak go ciąć? Tylko od dołu? Po trochu od góry i dołu? Chciałbym aby zachował jak najdelikatniejszy szczyt, aby łatwo i celnie można było rzucać spod siebie (90% rzutow spod jajek) lekkie przynęty celnie w punkt, stad myśle o cięciu jedynie od dołu. Najważniejszym aspektem ma być jego celność przy rzutach spod siebie na odległości 8-12m. Wiadomo, ze w głównej mierze będzie tu ważne zbrojenie ale to już mam trochę ustalone co i jak, bardziej sprawa tyczy się charakterystyki samego blanku, czy ścięcie 3-4cm od szczytu zmieni jego parametry, czy lepiej zostawić oryginalny szczyt, a ciachać od dołu? Za wszelkie porady serdeczne dzieki. Edytowane 29 Listopada 2018 przez Żbiku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Jak ciąć to tylko od dołu Jak zetnie z góry to zrobi się z tego lekki kołek Ten blank jest dość mocny Nie wiem czy nie Za mocny na pstrąga Żeby uruchomić dolnik to już trzeba kawałek ryby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Stad pomyślałem, ze ścięcie dolnika od dołu o te 13-15cm skróci go do porządane dlugosci i tez zdejmie mu trochę mocy z dolnika. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 (edytowane) Wkręcił mi się film na Aurigę do 11g jako kij stricte pod pstrągi średnie i duże, łowione w trudnych warunkach brzegowych (przybrzeżne krzaki, powalone do wody drzewa itp), głównie na woblery 5-6cm i obrotówki 1-2. Wszyscy wychwalają ten blank, wielu rodbuilderow przedłuża go, a ja zapytam odwrotnie - czy ktoś skracał ten blank do dlugosci 5’6”-5’7”? Szukam krótkiego kija, lowie krótkimi patykami, stad chciałbym krótszy niż ten fabryczny 6’0” pręt. Jak go ciąć? Tylko od dołu? Po trochu od góry i dołu? Chciałbym aby zachował jak najdelikatniejszy szczyt, aby łatwo i celnie można było rzucać spod siebie (90% rzutow spod jajek) lekkie przynęty celnie w punkt, stad myśle o cięciu jedynie od dołu. Najważniejszym aspektem ma być jego celność przy rzutach spod siebie na odległości 8-12m. Wiadomo, ze w głównej mierze będzie tu ważne zbrojenie ale to już mam trochę ustalone co i jak, bardziej sprawa tyczy się charakterystyki samego blanku, czy ścięcie 3-4cm od szczytu zmieni jego parametry, czy lepiej zostawić oryginalny szczyt, a ciachać od dołu? Za wszelkie porady serdeczne dzieki. Moim zdaniem dobry wybór Skoro szczyt ma być jak najdelikatniejszy, stąd wniosek, że ciąć od dołu.Ja z kolei nie obawiałbym się, że będzie za mocny na pstrąga, zwłaszcza że kawałek owego dolnika Kuba i tak będzie kazał obciąć. Poza tym zawsze może trafić się jakiś kaban Z kolei szczyt jest naprawdę finezyjny i delikatny, ma średnicę chyba 1,12 mm. Zaczyna pracować pod przynętami na główkach już od 3-4 g. O, właśnie Kuba mnie ubiegł z tym wnioskiem odnośnie cięcia i mocy Edytowane 29 Listopada 2018 przez Krzysiek Rogalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajKar Opublikowano 29 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2018 Auriga to genialny blank, wydłużony do 198cm nie wyobrażam sobie skrócenie od góry. Gdybym miał skracać to od dołu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2018 Sie ma gdyby ktoś szukał na yt filmiku z pracą Matagi Tr 74 Super Mabaru M, to zapraszam do zerknięcia, może komus pomoże w wyborze blanku... 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 3 Marca 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2019 Dzień dobry Panowie,prośba. Może ktoś miał do czynienia obydwoma blankami i coś podpowie.Chodzi mi o różnice(praca ugięcie,realnie obsługiwane gramatury itp pomiędzy dwoma poniższymi blankami:https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Blank-MATAGI-T-Russell-TR60-Super-Area-Sensor%2C-183cm%2C-2-czesci%2C-0%2C5-2%2C5g%2C-1-4lb/1111 https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Blank-MATAGI-T-Russell-TR60-Super-Trout-2%2C-183cm%2C-2-czesci%2C-1%2C5-3%2C5g/776 Wiem że Area to wklejka,widzę też że ma sporo mniejszą średnicą szczytówki.Moja ułomna wiedza na temat rodbuildingu podpowiada że Area lepiej powinna w związku z tym podawać niższe gramatury.Pytanie czy nie jest przy okazji jakoś mocno szczytowa w ugięciu.Konkretnie ma być wędka castingowa działąjąca dobrze od 1,2-1,3g do górą...no właśnie.Stąd pytanie czy górne 2,5g.przy Area i 3,5g.przy Super Trout to opisy zgodne z rzeczywistością.Super Trout(blank)miałem w ręce i bardzo mi się spodobał,stąd moje pytanie o porównanie z TR60 Area Sensor bo tego nie miałem niestety okazji dotknąć.Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam,Andrzej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi