Skocz do zawartości

Blanki T-Russell Matagi

bardziu

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy,

Pisałem w wątku o blankach z FA, ale tu jest chyba bardziej odpowiednie miejsce. Rozważam budowę średnio-mocnego uniwersału o długości maks 245 cm. Kij, który obsłuży mi szczupaki na gumy/obrotówki/blachy i woby, bolenie na boleniowe pociski, nada się pod ciężki DS (gumy >6" na długim dyszlu), a jak mnie najdzie, dobrze żeby i na trociach się sprawdził.

Parametrami z tabelki pasuje tu blank Matagi Lesson Super Seven M.

Jeśli ktoś używał, lub używa taką wędkę, proszę o podpowiedź, czy jest to kij, który sprosta tak różnym zadaniom? Przede wszystkim mam wątpliwość co do rzucania woblerami (o ciężarze od 10-12g w górę) na zadowalające odległości - wiem, że z gumami na główkach i ciężkim DS kij sobie poradzi. Fajnie, jakby ktoś miał porównanie tego blanku do FA SLF7615-2N.

Pozdrawiam!

• 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...

Jak w temacie poszukuje opini na temat tych blanków. Chce na luty/ marzec zbudować kijaszek, którym zamierzam łowić kropki i okonie na przynęty gumowe, jigi i koguty. Ostatnimi czasy zrezygnowałem z łowienia pstragów woblerami i przerzuciłeś się na w\w przynęty. Byłby fajnie jakby jakiś użytkownik podzielił się swoimi doświadczeniami. Najbardziej interesuje mnie model L. Z góry dzięki.

Jak w temacie poszukuje opini na temat tych blanków. Chce na luty/ marzec zbudować kijaszek, którym zamierzam łowić kropki i okonie na przynęty gumowe, jigi i koguty. Ostatnimi czasy zrezygnowałem z łowienia pstragów woblerami i przerzuciłeś się na w\w przynęty. Byłby fajnie jakby jakiś użytkownik podzielił się swoimi doświadczeniami. Najbardziej interesuje mnie model L. Z góry dzięki.

Chodzi mi konkretnie o Matagi Super Twitching Special. Nie jest wyszczególnione bo temat został przeniesiony przez admina.

Mam L i M

L to genialny kijek na okonie, w tej długości i mocy obecnie nie znam szybszego. 

Matagi super shore tylko krótsze.

• 1 miesiąc temu...

Wkręcił mi się film na Aurigę do 11g jako kij stricte pod pstrągi średnie i duże, łowione w trudnych warunkach brzegowych (przybrzeżne krzaki, powalone do wody drzewa itp), głównie na woblery 5-6cm i obrotówki 1-2.

Wszyscy wychwalają ten blank, wielu rodbuilderow przedłuża go, a ja zapytam odwrotnie - czy ktoś skracał ten blank do dlugosci 5’6”-5’7”? Szukam krótkiego kija, lowie krótkimi patykami, stad chciałbym krótszy niż ten fabryczny 6’0” pręt. Jak go ciąć? Tylko od dołu? Po trochu od góry i dołu? Chciałbym aby zachował jak najdelikatniejszy szczyt, aby łatwo i celnie można było rzucać spod siebie (90% rzutow spod jajek) lekkie przynęty celnie w punkt, stad myśle o cięciu jedynie od dołu. Najważniejszym aspektem ma być jego celność przy rzutach spod siebie na odległości 8-12m. Wiadomo, ze w głównej mierze będzie tu ważne zbrojenie ale to już mam trochę ustalone co i jak, bardziej sprawa tyczy się charakterystyki samego blanku, czy ścięcie 3-4cm od szczytu zmieni jego parametry, czy lepiej zostawić oryginalny szczyt, a ciachać od dołu?

Za wszelkie porady serdeczne dzieki.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 2

Wkręcił mi się film na Aurigę do 11g jako kij stricte pod pstrągi średnie i duże, łowione w trudnych warunkach brzegowych (przybrzeżne krzaki, powalone do wody drzewa itp), głównie na woblery 5-6cm i obrotówki 1-2.

Wszyscy wychwalają ten blank, wielu rodbuilderow przedłuża go, a ja zapytam odwrotnie - czy ktoś skracał ten blank do dlugosci 5’6”-5’7”? Szukam krótkiego kija, lowie krótkimi patykami, stad chciałbym krótszy niż ten fabryczny 6’0” pręt. Jak go ciąć? Tylko od dołu? Po trochu od góry i dołu? Chciałbym aby zachował jak najdelikatniejszy szczyt, aby łatwo i celnie można było rzucać spod siebie (90% rzutow spod jajek) lekkie przynęty celnie w punkt, stad myśle o cięciu jedynie od dołu. Najważniejszym aspektem ma być jego celność przy rzutach spod siebie na odległości 8-12m. Wiadomo, ze w głównej mierze będzie tu ważne zbrojenie ale to już mam trochę ustalone co i jak, bardziej sprawa tyczy się charakterystyki samego blanku, czy ścięcie 3-4cm od szczytu zmieni jego parametry, czy lepiej zostawić oryginalny szczyt, a ciachać od dołu?

Za wszelkie porady serdeczne dzieki.

Moim zdaniem dobry wybór :good:

Skoro szczyt ma być jak najdelikatniejszy, stąd wniosek, że ciąć od dołu.

Ja z kolei nie obawiałbym się, że będzie za mocny na pstrąga, zwłaszcza że kawałek owego dolnika Kuba i tak będzie kazał obciąć. Poza tym zawsze może trafić się jakiś kaban ;)

Z kolei szczyt jest naprawdę finezyjny i delikatny, ma średnicę chyba 1,12 mm. Zaczyna pracować pod przynętami na główkach już od 3-4 g.

O, właśnie Kuba mnie ubiegł z tym wnioskiem odnośnie cięcia i mocy :)

Edytowane przez Krzysiek Rogalski

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Dzień dobry Panowie,prośba. Może ktoś miał do czynienia obydwoma blankami i coś podpowie.Chodzi mi  o różnice(praca ugięcie,realnie obsługiwane gramatury itp pomiędzy dwoma poniższymi blankami:

https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Blank-MATAGI-T-Russell-TR60-Super-Area-Sensor%2C-183cm%2C-2-czesci%2C-0%2C5-2%2C5g%2C-1-4lb/1111

https://sklep.brc.com.pl/pl/p/Blank-MATAGI-T-Russell-TR60-Super-Trout-2%2C-183cm%2C-2-czesci%2C-1%2C5-3%2C5g/776

Wiem że Area to wklejka,widzę też że ma sporo mniejszą średnicą szczytówki.Moja ułomna wiedza na temat rodbuildingu podpowiada że Area lepiej powinna w związku z tym podawać niższe gramatury.Pytanie czy nie jest przy okazji jakoś mocno szczytowa w ugięciu.Konkretnie ma być wędka castingowa działąjąca dobrze od 1,2-1,3g do górą...no właśnie.Stąd pytanie czy górne 2,5g.przy Area i 3,5g.przy Super Trout to opisy zgodne z rzeczywistością.Super Trout(blank)miałem w ręce i bardzo mi się spodobał,stąd moje pytanie o porównanie z TR60 Area Sensor bo tego nie miałem niestety okazji dotknąć.

Za wszelkie podpowiedzi będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam,Andrzej.

• Like 1