Skocz do zawartości
  • 0

Kamizelka pneumatyczna - jaka?

payara

Pytanie

.Witam

Obserwując jak łowią wędkarze z zachodniej Europy da się zauważyć,że wiekszość z nich właśnie takich używa.

Cechuje je lekkośc,komfort łowienia w przeciwieństwie do spotykanych  u nas, siermiężnych ,cięzkich i niewygodnych typowych kapoków

Interesują mnie te kamizelki w kontekście typowo wiosenno-letniego wędkowania z łodzi,ponieważ na okres jesienno-zimowy wskakuję w pływający kombinezonik

Czy ktoś z kolegów używa takowych kamizelek,a jeśli już to może podzieli się jakimiś konkretami tzn.firma ,model ,na co zwrócic uwagę przy zakupie itp.. :)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

• 0

Wydaje mi się, że w kamizelkach generalnie były dwa systemy:

https://allegro.pl/oferta/naboj-do-kamizelki-pneumatycznej-z-tabletka-00542-14513822724

i

https://allegro.pl/oferta/naboj-33g-zwalniak-do-kamizelki-pneumatycznej-uml-11980792736

W przypadku tej kamizelki ze zdjęć obstawiałbym, że będzie pasował ten pierwszy. Rozkręć tą plastikową, przezroczystą obudowę i pomierz gwinty tabletki suwmiarką. Porównam to wtedy do tabletki Lalizas (pierszy link).

• Like 1

• 0

Wydaje mi się, że w kamizelkach generalnie były dwa systemy:

https://allegro.pl/oferta/naboj-do-kamizelki-pneumatycznej-z-tabletka-00542-14513822724

i

https://allegro.pl/oferta/naboj-33g-zwalniak-do-kamizelki-pneumatycznej-uml-11980792736

W przypadku tej kamizelki ze zdjęć obstawiałbym, że będzie pasował ten pierwszy. Rozkręć tą plastikową, przezroczystą obudowę i pomierz gwinty tabletki suwmiarką. Porównam to wtedy do tabletki Lalizas (pierszy link).

O ten gwint chodzi? Gdzie tutaj jest tabletka bo nie widzę?

post-48513-0-13945100-1714167711_thumb.png

post-48513-0-92590800-1714167721_thumb.png

• 0

W Lalizasie tabletka jest w środku w tej czesci z gwintem zewnętrznym. Niestety posiałem gdzieś suwmiarkę, więc pomiary mało precyzyjne. Ta szara część z gwintem wewnętrznym ma w środku zasadniczo tylko sprężynę z plastikowym zielonym pierścieniem pokazującym czy tabletka już się otwarła.post-45725-1714202600,9488_thumb.jpgpost-45725-1714202663,9681_thumb.jpgpost-45725-1714202674,5778_thumb.jpgpost-45725-1714202680,1801_thumb.jpgpost-45725-1714202684,3887_thumb.jpgpost-45725-1714202706,8781_thumb.jpgpost-45725-1714202719,5566_thumb.jpgpost-45725-1714202737,2705_thumb.jpgpost-45725-1714202747,6399_thumb.jpgpost-45725-1714202755,5236_thumb.jpg

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

• 0

Od siebie mogę napisać taką małą uwagę: kamizelka ze zdjęć ma już 10 lat życia za sobą. Po takim czasie powinno się praktycznie ją wymienić w całości a nie tylko system automatu. Nigdy nie wiemy w jakim stanie jest klej i zgrzewy po takim czasie i jak się zachowa po napełnieniu.

• 0

Jednak nie w Juli kupiona, hurtownia wędkarska - znalazłem dowód zakupu.

Od siebie mogę napisać taką małą uwagę: kamizelka ze zdjęć ma już 10 lat życia za sobą. Po takim czasie powinno się praktycznie ją wymienić w całości a nie tylko system automatu. Nigdy nie wiemy w jakim stanie jest klej i zgrzewy po takim czasie i jak się zachowa po napełnieniu.

8 lat.

Na starym naboju zawsze można ją wystrzelić i sprawdzić w jakim jest stanie.

Pociągnąć za sznurek? Jak później spuszcza się powietrze? 

• 0

Co się nie robi dla kolegów. [emoji16]

Kamizelka po ręcznym odbezpieczeniu i 3 godzinach. Nadal była napompowana tak jak bezpośrednio po odbezpieczeniu. Moja jest 3 lata starsza.

Aby spuścić powietrze w ustniku do dmuchania jest zawór zwrotny.

post-45725-1714242287,2262_thumb.jpgpost-45725-1714242355,0179_thumb.jpg

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez radeqs
  • Like 2

• 0

Zamówiłem , kupiłem , przyszło dzisiaj ... Nie mam specjalnych doświadczeń , ale jest lekka ( to na pewno w stosunku do Decathlon'owskiej ) i nieco zbyt mocno opinająca kark ( ja z tych małych , ale pakownych  :D ). Taki czy inaczej zostaje . Generalnie CCC , a nie przewiduję długotrwałego łowienie w tym rynsztunku , więc OK .Może po jutrzejszych przymiarkach coś jeszcze napiszę ...

• 0
  • 0

Oczywiście, że jest automatyczna. Fragment opisu z linku "Samopompująca kamizelka ratunkowa aktywuje się natychmiast po zanurzeniu – jeśli stracisz przytomność i wpadniesz do wody, kamizelka obróci Cię do właściwego położenia w niecałe 10 s! Można ją oczywiście aktywować ręcznie"

• 0

Przepraszam ale wkradł się chyba błąd.tu jest opis ze strony na tej jest opisane że jest aktywowana manualnie czyli chyba recznie

https://www.marinepool.com/150n-classic-iso-lifejacket-uml-wb.html

Coś jest złego na stronie marinepool bo jak wklejam odnośnik to przekierowuje na inną kamizelkę jeśli by ktoś był miły i sprawdził na stronie marinepool kamizelka taka sama jak ta z Juli jest opisana jako manualna. https://www.marinepool.com/150n-classic-manual-iso-lifejacket-wb-uml.html.  Ta jest poprawna i na rysunku jest opisane manual

Edytowane przez gryzon

• 0

Kupując kamizelkę automatyczną, czy jakakolwiek dmuchaną warto wydać trochę więcej kasy. Bo to już towar który musi być wykonany dobrze jakościowo. Musi odpalić, trzymać ciśnienie, być wygodny itd.

To nie kapok styropianowy gdzie każdy Chińczyk da radę.

Ja sobie chwale zakup crewsavera, już 3 rok leży w bakiście i nic się z nim nie dzieje  :D

• 0

Wszystko się zgadza. Ale chciał bym nie myśleć że jeśli ktoś daje 5 lat gwarancji mając świadomość że to może uratować życie sprzedaje bubel. Rozumiem kupując u chińskich sprzedawców ale Jula chyba jest zbyt dużym sklepem aby sprzedać gu.... Dodatkowo będę ja raczej mieć na jeziorach w sytuacji gdy rzeczywiście pogoda zmieni się na bardzo nie korzystną i nie zdążę dopłynąć do którego kolwiek brzegu. Bardziej mi chodzi czy jest błąd w opisie czy nie to zdjęcie.

• 0

Nie ma sensu kupowanie nawet najlepszej kamizelki po to, aby leżała w bakiście. Używam taką https://osprzetzeglarski.pl/sklep/153-kamizelka-pneumatyczna-ratunkowa-spinlock-deckvest-lite-170n-iso-12402-3.html. Przywykłem, noszę cały czas i jestem z niej zadowolony