Skocz do zawartości

RZGW - nie wolno!!!

Greg77

Rekomendowane odpowiedzi

Kolego Greg77, nie wiem, skąd czerpiesz informacje, ale w moim okręgu o każdym zarybieniu obwodu musimy informować RZGW z minimum tygodniowym wyprzedzeniem. Na 90% zarybień jest obecny przedstawiciel RZGW, sprawdza ilość narybku, pisze protokół z prawidłowego zarybienia, czyta faktury, kontroluje prawidłowość transportu, itd, itp.

Może po prostu macie gównianych pracowników RZGW ?

Kontrole dokumentacji miewamy raz na kilka lat, urzędnicy mają wszystkie kwity na bieżąco i nie muszą nikogo uprzedzać, ani szukać drugiej dziury w dupie.

"Tu chciałbym zadać pytanie czy koledzy znają budżet np. PZW Szczecinek, czy taki podmiot stać na utrzymanie takich jezior odpowiedź oczywiście nie a rybaka stać i kropka."

Kto to PZW Szczecinek?  :ph34r: Nie wymieniałeś takiej jednostki gospodarczej, uczestniczącej w przetargu. Na czym polegały błędy w złożonych ofertach? 

Nikogo nie bronię, ale coś mi brzydko pachnie w Twoim poście. To może być demagogia, albo brak wiedzy, a może jeszcze coś innego?

Nie obraź się na mnie, tylko czytam, co napisałeś i widzę sprzeczności i niedopowiedzenia. Nawet, jeśli służą słusznej sprawie, to nie godzę się na takie metody. 

Cytuję wypowiedź strony która startowła w przetargu żeby  zapobiec aby jeziora o które dbaliśmy nie  wpadły w ręce pewnej spółki rybackiej , która od lat niszczy bezkarnie jeziora w naszym regionie. Dziwiło nas to wędkarzy , że zawsze ta spółka wygrywa przetargi mimo to że jest tyle ofert. "Tu chciałbym zadać pytanie czy koledzy znają budżet np. PZW Szczecinek, czy taki podmiot stać na utrzymanie takich jezior odpowiedź oczywiście nie a rybaka stać i kropka- chodzi o wysokość ofert." Co do PZW Szczecinek to bardzo dobre pręzne koło , które działa a nie jęczy jednak brak srodków uniemożliwia im walkę o jeziora gdyż ich oferty są realne i wynikają z racjonalnej gospodarki...

Edytowane przez Greg77

Dzisiaj rozmawiałem z kompetentną tak mi się wydaje osobą, nie będę mówił kto nią jest , ale tak na szybko i treściwie.

Nikt nikogo nie namawia, ale można sobie łowić na Wisełce, a ewentualny mandat zanosimy do sądu i sprawa wygrana na naszą korzyść.Komu oczywiście będzie się chciało w to bawić ?

Druga sprawa to, że 15 czerwca na 99 % woda będzie oficjalnie w okręgu mazowieckim i można sobie będzie odbierać dodatkowe kwitki to potwierdzające.

Mam nadzieję, że się nie zawiodę.

http://biznes.onet.pl/nik-o-rybach-na-mazurach,18565,5633539,1,news-detal    od wypowiedzi pan prezesa NIK-u z Olsztyna bardziej ciekawe są komentarze... Jak to jest przynajmniej u nas nie ma PGR ( brak sieci , agregatu ,sznurów etc.) natomiast są wędkarze i kormorany a ryby w jeziorach od 4 lat przybywa... to ci zagadka dla ichtiologów

Edytowane przez Greg77

W każdym poważnym , gospodarczo znaczacym kraju fukcjonuje zorganizowane śródlądowe rybactwo . Ku ogólnemu pożytkowi i zadowoleniu . W Polsce - kraju porzuconym i zdewastowanym przez własną ludność oraz jej niewiele lepszych przedstawicieli , rybactwo tak jak i reszta gospodarki w całkowitym upadku leży , a jak nie leży to dla miłej odmiany sobie na głowie stoi  :)

Najwyższa pora sobie uświadomić - nawet tocząc przy tym ślinę nienawiści , pieniąc sie obficie , kargulując , klepiąc dowolne kretynizmy , epatując  głupstwamu wypisywanymi przez kultowych redaktorów i redaktorków nie stworzymy literalnie żadnej nowej jakości , ani tym bardziej niczego na kształt wyidealizowanej republiki wędkarskiej , bo przecież nawet tak lichego stowarzyszenia funkcjonujacego pod nazwą PZW nie potrafimy wypełnić oczekiwaną treścią , a jest to jakby nie patrzył , emanacja naszych zdolności , a także zbiorowa wizytówka :D

Dużo więcej sensu , a zapewne bardziej skutecznym środkiem byłaby natomiast zbiorowa modlitwa , szczere pacierze  i regularnie wnoszone litanie błagalne , aby polskie rybactwo zechciało zmartwychwstać i wspomóc nas w wydobyciu się z nędzy i opuszczenia ,  swoim instytucjonalnym wysiłkiem .

Aha - jeszcze coś więcej .. 

Braterską pomocą  :)

• 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Greg. To co cytuje autor artykułu na GK 24 to uniwersalna odpowiedź NIK którą dostałem ( chyba między innymi ) na swoje pismo. Zresztą  z tego co wiem dostałeś całość od Pana K. Część mojego pisma do NIK cytuje WŚ z autopoprawkami redakcji.

Tak oczywiście wysłałem je do RZGW w Poznaniu i nie dostałem odpowiedzi więc poprosiłem Rajmunda z GK24 jemu odpowiedzieli sam widzisz jak... Słów brakuje jedno co "udało" się zrobić po naszych pismach i rozmowach z samorządem to pożegnaliśmy pana dyrektora RZGW z Poznania... Według mnie to wylecieć powinien główny z KZGW to on nakazał regionalnym bezpodstawnie wprowadzić zakaz sprzedaży zezwoleń . Z odpowiedzi na Twoje pismo jasno wynika że NIK nie zakazał sprzedaży zezwoleń generalnie nic nie nakazał w naszym regionie! Co do kontrolowanych regionów i reszty kraju to mieli czas od lutego aby to uporządkować , najprościej było wprowadzić "no kill" i sprawa załatwiona ale do tego trzeba ludzi mądrych i kompetentnych których na wyższych stanowiskach w naszym kraju brakuje...

Jak zwykle niewygodne tematy są omijane lub zostają bez odpowiedzi . Co do zgody jakie wydało RZGW w Poznaniu na odłów w celach naukowych sielawy to aż trudno w to uwierzyć ale na zgodzie nawet nie było sprecyzowane jakim rodzajem sieci ma być to zrobione i jak długo sieć ma być zastawiona tacy  właśnie niekompetentni ludzie zarządzają w imieniu państwa naszymi wodami...

Szkoda, że nikt nie zrobił dokumentacji fotograficznej ilości odłowionych i zabranych ryb. Gdzieś koledzy na innym forum pisali , że Panu K wolno było odłowić i zabrać do celów naukowych 60 sztuk.

Własnie mądrale ze Szkoły Wyższej z Olsztyna ( Instytut Rybactwa  czy jakoś tak ) negatywnie zaopiniowali propozycję Ministerstwa Rolnictwa na temat udostępnienia wód wędkarzom do połowu ryb bez ich zabijania i zabierania.

K......wa skąd to lobby rybackie???? dla tych marnych 30 mln obrotu w skali kraju????

To jest dopiero przekręt !!!!!!!!

http://www.ww.media.pl/?page=Structure&id=5&nid=296

A nasze WW też lobbują za rybakami. Autor tego artykułu już na wstępie się odcina od protestu pisząc na wstępie ....( ich zdaniem )

Zresztą kopie listu do NIK wysłałem też do WW i.......CISZA !!!!

Chyba się wypiszę z takiego związku co to jest za rybakami a nie za wędkarzami. Ciekawe co oni zrobią bez naszych składek.

Szkoda, że nikt nie zrobił dokumentacji fotograficznej ilości odłowionych i zabranych ryb. Gdzieś koledzy na innym forum pisali , że Panu K wolno było odłowić i zabrać do celów naukowych 60 sztuk.

Własnie mądrale ze Szkoły Wyższej z Olsztyna ( Instytut Rybactwa  czy jakoś tak ) negatywnie zaopiniowali propozycję Ministerstwa Rolnictwa na temat udostępnienia wód wędkarzom do połowu ryb bez ich zabijania i zabierania.

K......wa skąd to lobby rybackie???? dla tych marnych 30 mln obrotu w skali kraju????

To jest dopiero przekręt !!!!!!!!

Ciekawe. Źródło jakieś możesz przytoczyć, czy tylko pomawiasz?