Mosteque Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Pozdrawiam wszystkie osoby, które, tak jak ja, z utęsknieniem czekają na rozpoczęcie sezonu szczupakowego.W Lidlu właśnie można dostać świeże płaty ze szczupaka. Kraj pochodzenia Polska, wody śródziemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Pozdrawiam wszystkie osoby, które, tak jak ja, z utęsknieniem czekają na rozpoczęcie sezonu szczupakowego.W Lidlu właśnie można dostać świeże płaty ze szczupaka. Kraj pochodzenia Polska, wody śródziemne.A co tak późno wprowadzili ? W Realu czy Auchan już pod koniec lutego można było kupić szczupaki i sandacze. A chciałbym przypomnieć że dzierżawców nastawionych na odłowy gospodarcze okresy ochronne z RAPR-u nie obowiązują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosteque Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 To ja doskonale wiem, że nie obowiązują...Tylko po prostu jak widzę coś takiego, to mi się krew w żyłach ścina. Większość tych płatów to pochodziła z takich sztuk 30-40 cm zresztą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slav Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 To nie są ryby z hodowli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 To nie są ryby z hodowli?Poważnie pytasz? Nie dowiemy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 zawsze można bojkotować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Większość tych płatów to pochodziła z takich sztuk 30-40 cm zresztą.Raczej ze skladek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosteque Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 To nie są ryby z hodowli?Nie. Gdy ryba jest z hodowli, napisane jest: Kraj pochodzenia:XXX, Wyhodowano w akwakulturze. To są nasze ryby, które potem wypuszczamy do wody, a rybacy, za zgodą i zachętą PZW, je potem wyławiają, najlepiej w okresie ochronnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Pozdrawiam wszystkie osoby, które, tak jak ja, z utęsknieniem czekają na rozpoczęcie sezonu szczupakowego.W Lidlu właśnie można dostać świeże płaty ze szczupaka. Kraj pochodzenia Polska, wody śródziemne. Co prawda nie w Lidlu ale w realu(nomen omen)sezon szczupakowy już w pełni.Pływające bombki żywcowe(oczywiście postawione na okonia,no bo kto zabroni?!)kpią sobie w żywe oczy z tak zwanego okresu ochronnego.Nie słyszałem o tym,widziałem,a i tłumaczenia że duże okonie biorą jak wściekłe na duże żywce też mi przedstawiano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 To są nasze ryby, które potem wypuszczamy do wody, a rybacy, za zgodą i zachętą PZW, je potem wyławiają, najlepiej w okresie ochronnym.Nie muszą być z Twoich czy moich składek. Zauważ że zdecydowana większość jezior na Kaszubach, Mazurach czy Warmii jest dzierżawiona od RZGW przez osoby prywatne i spółdzielnie rybackie więc tych jezior z naszych pieniędzy się nie zarybia.Jak sobie zarybiają inni? jak i ile odławiają? Tego nikt, nawet kontrola z RZGW się nie dowie tajne/poufne .Gdzieś tak w końcówce lat 90 i początkowych obecnego wieku bywałem często na Mazurach i pomieszkiwałem w domu .........rybaka pracującego w sp. rybackiej . Z roku na rok odłowy im spadały co wiązało się z mniejszymi wypłatami bo i plan niewykonany i premii za przekroczenie brak. I w 2001 albo 2 usłyszałem że nie zarybiają bo .......... nie mają za co . Więc to co odławiali i odławiają do tej pory to z tarła naturalnego. Jeśli się nic nie zmieniło przez te ponad 10 lat to dalej siatki stawia się na tarliskach bo wtedy są odławiane największe ilość.Kolejnym przykładem jest jezioro na Kaszubach w pobliżu Somin ale nie to wielkie przy szosie tylko tak bardziej w lesie.Jest prywatny dzierżawca, gdy tam bywałem w I poł. lat 90 kilka razy to i szczupak się trafił, i piękne okonie, leszcze, płocie i liny.Osoby z którymi się przyjaźnie od wieków kupiły tam działki i jakieś przedłużone weekendy i wakacje tam spędzają. Nie są wędkarzami tak jak zdecydowana większość tutaj, ot, od czasu do czasu nad jezioro pójdą jak są na miejscu. Od 10-15 lat kiedy dzierżawca ze względu na wiek nie zajmuję się tym tylko jego syn to ryb z roku na rok mniej, z trudem przy pomoście da się jakiegoś okonka oszukać . Ale w/g dzierżawcy takie są nasmaczniejsze bo nie trzeba skrobać a na tzw. frytki sam raz. Nawet 3-4 lata temu sugerowano mi kupno tam działki ale raz że za daleko na weekend jak dla mnie (400km mam z domu) ale opowieści o okonkach też mnie zniechęciły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Panowie, kolega ma smażalnie.Z hurtowni non stop dowożą mu filety z sandała max 30cm.Żeby kupić u niego większe sztuki to trzeba się zapisać z miesiąc wcześniej....Ponoć sandacze z hodowli.... Co do jezior i dzierżawy - Sacha:http://www.pzw.suwalki.com.pl/index.php?id=102 Na Suwalszczyźnie do 19 roku życia spędzałem każde wakacje.Stan wody jest fatalny... nie ma tam prywatnych dzierżawców za wiele, to nie mazury. Odłowy są codziennie, do tego niewodem ciągną co jakiś czas.Ludzie kupują działki i co robią?Agregacik... kupa narybku ugotowana... Nie raz, nie dwa wyciągałem śnięte leszcze po 3kg z dna podczas nurkowania... czyż ta woda nie jest z naszych składek opłacana?Próbowałem dowiedzieć się o rybostan, plan zarybień pzw suwałki odsyłają do ZG a ZG mówi:From: Przemysław Mielcarski [mailto:micek@zgpzw.pl]Sent: Tuesday, January 28, 2014 11:46 AMTo: 'Marcin Szumicki'Subject: RE: zapytanie o zarybienie pzw suwałki WitamProszę spróbować na stronie http://www.pzw.org.pl/suwalki/ Tam znajdzie Pan informacje na temat działalności GR PZW Suwałki From: Marcin Szumicki Sent: Tuesday, January 28, 2014 9:54 AMTo: micek@zgpzw.pl; pzw@suwalki.com.plSubject: zapytanie o zarybienie pzw suwałki Witam.Zwracam się do Państwa o pomoc w zlokalizowaniu raportu/tabeli zarybień wód PZW Suwałki 2013, ewentualnie plany na 2014.Przeszukałem strony przedsiębiorstwa rybackiego oraz zarządu pod który podlega PZW Suwałki i nie mogę znaleźć takiego dokumentu.Gdzie mogę przejrzeć/znaleźć taki dokument? Chce wykupić zezwolenie na pzw suwałki i chciałbym wiedzieć jak wygląda zarybienie tych wód. Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez ezehiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Co do jezior i dzierżawy - Sacha:http://www.pzw.suwalki.com.pl/index.php?id=102Dlatego w moim poście nie było słowa o Suwalszczyźnie, wiem o tym. Sam kiedyś szukałem na stronie PZW Suwałki - takie info nie istnieje. Na forum ZG PZW chyba ze 2 lata temu pytałem o odłowy gospodarcze w OM PZW i ówczesny rzecznik odpowiedział że są to "DANE WRAŻLIWE" . A oto definicja owych danych :Dane wrażliwe, dane sensytywne – termin potoczny, nie występujący w ustawie o ochronie danych osobowych, oznaczający grupę szczególnie chronionych danych osobowych.Za takie dane ustawa o ochronie danych osobowych uznaje informacje dotyczące:pochodzenia rasowego lub etnicznego,poglądów politycznych,przekonań religijnych lub filozoficznych,przynależności wyznaniowej, partyjnej lub związkowej,stanu zdrowia, kodu genetycznego, nałogów lub życia seksualnego,skazań, orzeczeń o ukaraniu i mandatów karnych, a także innych orzeczeń wydanych w postępowaniu sądowym lubadministracyjnym.Proszę userów o pomoc w dopasowaniu rybaków z OM PZW do któregoś z tych punktów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 z tego co pamiętam to dzierżawca powinien składać co roku informacje odnośnie zarybień do rzgw może trzeba się tam dowiedzieć? ogólnie.... nie będę kończył... żelbetu się nie ruszy, a grabież pozostanie grabieżą...tym razem w świetle prawa... pasuje tu sentencja z matrixa o ludziach jaką mówi agent smith Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosteque Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (edytowane) Mam doświadczenia z jeziorami dzierżawionymi z okolic Bydgoszczy. Nóż mi się sam w szafce właśnie otworzył...Do tego dołóżmy jeszcze informację z "Wieści znad wody" Zalew Zegrzyński. Jak to PZW będzie odnawiać flotę rybacką na Zalewie i stawiać nowe smażalnie i sklepy. Następnie informują nas, że odłowy są konieczne, bo wędkarze naruszają równowagę ekologiczną (czy tam ichtiologiczną, nie chce mi się sprawdzać, z pamięci piszę) i oni ją, w trosce o dobro wszystkich, odłowami wyrównają. Argument z tych z serii, że jak sieciami nie ciągną, to ryba karłowacieje. Zapraszam do Szwecji, tam wyjątkowo skarłowaciałe osobniki można spotkać. Edytowane 10 Kwietnia 2014 przez Mosteque Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Szczupak świeży/patroszony na bazarze przy rondzie Wiatraczna 38/plz. Leżały po 17:00 takie po 70-90cm sztuk 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 (...)A oto definicja owych danych :Dane wrażliwe, dane sensytywne – termin potoczny, nie występujący w ustawie o ochronie danych osobowych, oznaczający grupę szczególnie chronionych danych osobowych.Za takie dane ustawa o ochronie danych osobowych uznaje informacje dotyczące:pochodzenia rasowego lub etnicznego,poglądów politycznych,przekonań religijnych lub filozoficznych,przynależności wyznaniowej, partyjnej lub związkowej,stanu zdrowia, kodu genetycznego, nałogów lub życia seksualnego,skazań, orzeczeń o ukaraniu i mandatów karnych, a także innych orzeczeń wydanych w postępowaniu sądowym lubadministracyjnym.Proszę userów o pomoc w dopasowaniu rybaków z OM PZW do któregoś z tych punktów .Jak rozumiem, w tym wypadku pojęcie "dane wrażliwe" odnosi się wprost do "stanu zdrowia". Psychicznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Jak rozumiem, w tym wypadku pojęcie "dane wrażliwe" odnosi się wprost do "stanu zdrowia".Ufffffffff, jedyny rozgarnięty w tym towarzystwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Gdyby była opcja "nie lubię", wciskałbym pod każdym postem opisującym działalność rybacko-rabunkową... Ciekawe jest to, że u nas gania się za pojedynczymi kłusownikami, a zupełnie przymyka się oko na zorganizowane wybijanie ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Chcecie mieć ryb pod dostatkiem?Zatrujcie wody , w których pływają. Trucizna jednak musiałaby być taka , co rybostanowi nie szkodzi , ale żeby człowieka po jej konsumpcji zalewała "czekoladowa lawina" - przynajmniej. Jest na tym świecie jakaś "biologiczna petarda" , której można by użyć w tym celu?Bakteria jakaś? Chociaż słyszałem ,że jak w Miedwiu jakiś czas tremu panowała jakaś pleśniawka - czy inny czort - to rybki i tak odławiano i do Szwajcarii na sklepy wysyłano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EMMS Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zamiast bakterii wystarczyłoby wysiedlenie naszych rybaków gdzieś w okolice Kamczatki - może by tam zamarzli zanim zdążyliby dorawć się do tamtych wód... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sacha Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Gdyby była opcja "nie lubię", wciskałbym pod każdym postem opisującym działalność rybacko-rabunkową... Ciekawe jest to, że u nas gania się za pojedynczymi kłusownikami, a zupełnie przymyka się oko na zorganizowane wybijanie ryb Jeśli masz na myśli spółdzielnie rybackie to wszystko dzieje się na całkowitym legalu.Nie było, nie jest i nie będzie tak że wody w Polsce będą eksploatowane tylko przez wędkarzy, te na które przetarg wygra sp. rybacka czy osoba prywatna będą odławiane sieciami bo przystępując do przetargu jest od razu założenie że będą odłowy i chciał nie chciał z tym trzeba się zgodzić. Mnie wq........a to że na wodach PZW takie odłowy są prowadzone .Tamci jak wyj.....ą wszystko do spodu np. w 3 czy 5 lat to do końca dzierżawy nie będą zarabiać bo nie będą mieli co sprzedawać a na mniej niż 15 lat dzierżawy nie ma (przynajmniej tak się mówiło w 2004).Też bym chciał żeby wody było do kolan a ryb do ch..... ale tak to nie ma nigdzie.Trochę winy wędkarzy w tym tez oczywiście jest.Jakoś tak zaraz po roku 2000 pojechaliśmy na Słowację. Polaków było tyle co kot napłakał a Słowacy na spining patrzyli jak szpak w......... i nie wiedzieli o co chodzi. Oni to tylko "karpy" na kuku albo na kartofla, no może i na kulki. Może co 5 albo i 10 postawił żywca i łowił szczupaki. O okoniach i sandaczach nie mieli pojęcia a jedne nawet twierdził że okonie to są ryby niejadalne a śmy trzepali po kilkanaście dziennie na osobę .Dziennie jedną 70 na kolację się zabrało i było fajnie. Z roku na rok coraz więcej Słowaków widziałem ze spinem a i Polaków było coraz więcej. Ostatnia jesieni na Oravie to była porażka, na 4 wędkarzy 3 sandacze na 2 dni łowienia.Wniosek jest taki że ilość wędkarzy+umiejętności+coraz doskonalszy sprzęt=zmniejszenie populacji ryb (odłowów sieciowych na zbiornikach zaporowych nie ma). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makamba Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2014 Zamiast bakterii wystarczyłoby wysiedlenie naszych rybaków gdzieś w okolice Kamczatki - może by tam zamarzli zanim zdążyliby dorawć się do tamtych wód...Albo nad jeziorko Karaczaj. http://szokblog.pl/Jezioro-Karaczaj-najbardziej-toksyczne-miejsce-na-%C5%9Bwiecie-/Blog/1350065820445 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosteque Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Słuchajcie, a może by tak pozew zbiorowy przeciwko PZW? Przecież to jest bezczel totalny, że oni wpuszczają rybaków na nasze wody. PZ Wędkarski! Ochrona wód i rybostanu w statusie, krzewienie idei C&R? Jest nas tu trochę, inne fora też są, są gazety wędkarskie, które jawnie na PZW jadą... To jest podobno nasz związek, a nie widziałem jeszcze wędkarza, który byłby z niego zadowolony. Może jest szansa skruszyć ten beton, tylko jeszcze nikt nie próbował nas zorganizować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 eeeee..... ale pozew przeciw czemu?Oni nie kryją się z tym, że maja gospodarstwa rybackie z odłowami i tak dalej.Pewnie są pod tym kątem mega legalni... czy ty-ja- stefan-inni jako członkowie PZW mogą czegoś od pzw wymagać?sprawozdań i innych takich? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/14423/pliki/statut_pzw.pdf 20 przykazań PZW:Cele Związku realizowane są poprzez: 1) reprezentowanie interesów Związku w kraju i za granicą; 2) współpracę z krajowymi, międzynarodowymi i zagranicznymi organizacjami wędkarskimi; 3) współpracę z organizacjami i instytucjami proekologicznymi; 4) współdziałanie z podmiotami powołanymi do ochrony przyrody, ekosystemów wodnych, zwalczania kłusownictwa rybackiego i innych szkód w środowisku wodnym; 5) współdziałanie z ośrodkami naukowo-badawczymi, między innymi w zakresie ochrony ginących gatunków ryb i ich restytucji; 6) nabywanie i uŜytkowanie wód, prowadzenie racjonalnej gospodarki rybackiej i wędkarskiej; 7) prowadzenie ośrodków zarybieniowych; 8) prowadzenie działalności gospodarczej z przeznaczeniem dochodów na działalność statutową; 9) prowadzenie schronisk i przystani oraz innych obiektów słuŜących uprawianiu wędkarstwa i rekreacji; 10) upowszechnianie sportu wędkarskiego, organizowanie zawodów wędkarskich w kraju oraz uczestnictwo w takich zawodach za granicą; 11) organizowanie rekreacyjnych imprez wędkarskich; 12) organizowanie współzawodnictwa sportowego opartego o zasady obowiązujące w polskich związkach sportowych; 13) wyłanianie kadry narodowej w dyscyplinach kwalifikowanego sportu wędkarskiego; 14) popularyzowanie idei wędkarstwa i działalności PZW wśród dzieci i młodzieŜy oraz prowadzenie pracy oświatowo-wychowawczej w tym zakresie; 15) edukację wędkarską i turystykę; 16) resocjalizację, zwalczanie nałogów i patologii społecznych oraz pracę ze środowiskami zagroŜonymi wychowawczo; 17) prowadzenie egzaminów na kartę wędkarską; 18) prowadzenie działalności wydawniczej; 19) działania na rzecz osób niepełnosprawnych; 20) podejmowanie innych przedsięwzięć i pozyskiwanie środków słuŜących do realizacji celów Związku. Kolorki.fiolet - coś co PZW może robićzielone - coś dla nas Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez ezehiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi