Skocz do zawartości

Poczta Polska

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli termin nie zostanie dotrzymany można wnieść skargę z tytułu opóźnionego doręczenia przesyłki listowej.

Wnosiłem - beznadziejna sprawa !!!

Najpierw trzeba udowodnić PP że doszło do opóźnienia doręczenia przesyłki i to nie z winy odbiorcy - tutaj zawsze PP twierdzi iż przesyłka była awizowana a odbiorca nie odebrał w terminie i to jego wina więc po sprawie. By nie zostać odpalonym na tym etapie ( po kilku takich przypadkach ) zgłaszałem zaginięcie przesyłki. Wtedy PP przeprowadza własne dochodzenie i wysyła na piśmie informację w tej sprawie. Przy odrobinie szczęścia mamy na piśmie że przesyłka nie zaginęła lecz że ją doręczono i podany konkretny termin. Jeśli wykracza on poza normy czasowe to możemy dalej się skarżyć na co otrzymamy pismo typu że jest nam bardzo przykro z zaistniałej sytuacji i że dokładamy wszelkich starań i tym podobne komunały. O rekompensacie nic. Jeśli dalej mamy zapał dochodzić swoich praw po kolejnej skardze i żądaniu odszkodowania zostajemy w oględny sposób poinformowani że jeśli nie jesteśmy zadowoleni ze sposobu załatwienia reklamacji to możemy dochodzić swoich spraw przed sądem. Oczywiście każda skarga trafia coraz wyżej i za każdym razem trzeba opisywać wszystko od początku po to, by na koniec pakiet pism trafił do Warszawki. Wniesienie sprawy do sądu to kolejne miesiące bicia piany. Jeśli ktoś nie miał do czynienia z sądami to szybko jego pozew bez rozpatrzenia zostanie zwrócony ze względu na braki formalne. Jeśli przebrnie się i tą przeszkodę to na własny koszt ( wpis do pozwu ) trzeba udowodnić że wystąpiła szkoda oraz wycenić tą szkodę. I tutaj totalna lipa bo jak udowodnić że jeśli jakiś kolo nie odebrał woba wartego piątkę w określonym terminie, lecz dwa dni później to poniosło się szkodę dajmy na to wartą dychę ??? Można to obejść wnosząc pozew o odszkodowanie ( np symboliczna złotówę ) i zadośćuczynienie ( za straty moralne  :lol:  :lol:  :lol: ). Jeśli sędzia będzie miał poczucie chumoru to jesteśmy wygrani. Ja nigdy tak daleko nie zaszedłem w swoich staraniach.

Należy tylko sobie zadać pytanie czy warto toczyć taką walkę ?

Listonosz wrzucił list przez płot. Zniszczył zawartość. Napisał "wrzut do skrzynki". 

Poprosiłem o okazanie mi potwierdzania odebrania listu poleconego lub mojej pisemnej zgody na "wrzut do skrzynki". Cóż, ten listonosz jest lżejszy o "3 stówy", za to bogatszy o wiedzę, czego nie należy czynić. 

Problemem jest instytucja, ale bardziej ludzie, którzy w niej pracują. Im mniej nas szanują, tym większe opóźnienia, lekceważenie skrycie i jawnie wyrażane. Każdy, kto "odpuszcza" jest winien gorszego traktowania nas wszystkich w przyszłości. Jeśli ktokolwiek otrzymuje towar (usługę) niezgodnie z zamówieniem, powinien zareagować. Dla siebie, dla mnie, dla wszystkich. 

(...)

Należy tylko sobie zadać pytanie czy warto toczyć taką walkę ?

Moim zdaniem - warto, a nawet należy. Taka walka, to obowiązek. 

• 4 tygodnie później...

Cześć

Postanowiłem założyć wątek o naszej ukochanej PP. I raczej nie będzie miło ;)

Otóż mam dość złodziejstwa!!!!

Ostatnio kilka nisko budżetowych przesyłek typu priorytet ekonomiczny nie dotarły do adresatów. Np do kolegi z naszego forum: thug

Macie takie przypadki na swoich placówkach Poczty Polskiej czy tylko u mnie siedzi kret? :)

Pozdo

Seb@

Edytowane przez 5384

Jeszcze mi się nie zdarzyło żeby coś nie doszło, czasami są opóźnienia 1-2 dni ale nigdy nic nie zginęło ani nie zostało zniszczone. Wysyłam bardzo dużo listów w 99% polelcony priorytet, ale ze zwykłymi poleconymi też nie ma najmniejszego problemu.

Z PP powiem szczerze jestem zadowolony jako wysyłający. Dużo paczek wysyłam i kiedyś tylko jedna doszła po tygodniu z niewiadomych przyczyn. Dodam że był to priorytet i nie wysyłałem jej do Etiopii :D  tylko do Warszawy. Teraz nawet listy wysyłam poleconym.

Natomiast jako odbierający to nie tak do końca. Raz czekałem na łożyska od kolegi @Brando prawie 4 tygodnie !!!! Twierdził że poczta zgubiła jego list.

Unie jak narazie wszystko dochodzi nawet czasem bardzo szybko tak ze ja jestem zadowolony ale nurtuje mnie jedna rzecz wysylalem ze 20 paczek ostatnio identycznych w przeciągu miesiąca placilem od 11zl do 16.50 paczka pocztowa priorytetem. Skąd taka rozbieżność?

Pewnie każdy inaczej interpretuje GABARYT danej paczki :D

List nie polecony, który nie zmieści się w skrzynkę jest często wyrzucany, a zazwyczaj nie zabierany z placówki przez listonoszy. Tak powiedziała mi pani w okienku pewnego czasu.

A to ciekawe. Bylem na PP i nic nie ustaliłem ale o to czy wysłali to nie pytałem ;) Jutro się tam wybiorę raz jeszcze :)

Cześć

Postanowiłem założyć wątek o naszej ukochanej PP. I raczej nie będzie miło ;)

Otóż mam dość złodziejstwa!!!!

Ostatnio kilka nisko budżetowych przesyłek typu priorytet ekonomiczny nie dotarły do adresatów. Np do kolegi z naszego forum: thug

Macie takie przypadki na swoich placówkach Poczty Polskiej czy tylko u mnie siedzi kret? :)

Pozdo

Seb@

Połączyłem wątek z już istniejącymi

• Like 1

Powiem Wam, Czcigodni, tak: jeżeli zamawiam produkty od sprawdzonego dostawcy, to nigdy nie mam problemu z dostawą, piszę szczególnie o progmarze i lunari. Opóźnienia pojawiają się zwykle gdy zamawiam u "nowego" kontrahenta, więc może warto zweryfikować to z kim handlujecie, zamiast szczekać na złego listonosza- nie pasuje weźcie kuriera, wtedy zacznie Wam się Meksyk typu: "ooo Pan w pracy, to ja przywiozę kiedyś tam albo niech Pan zapieprza na magazyn pod Warszawą i proszę uprzejmie uważać na dupę- różne rzeczy dzieją się w tej okolicy".

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Może ktoś ma doświadczenia. Chcę nadać kilka przesyłek za granicę. Jaka jest różnica między paczką pocztową, a EMS? Chodzi mi o realną różnicę. Wiem, że prawdopodobnie czas, ale tu się nie pali. I tu i to są dostępne te same funkcje, jak ubezpieczenie, śledzenie (podstawa) tylko EMS z PL to są jakieś chore ceny. Paczka wychodzi dużo taniej, nawet z opcją ekspres i potwierdzeniem odbioru. Czy jest jakiś powód dla którego rzeczywiście warto skorzystać z EMS? 

• 2 lata później...

Odkopie temat.

Niestety mnie też spotkała bardzo niemiła sytuacja, a raczej trwa nadal. Blisko tydzień temu wysłałem forumowemu koledze przesyłkę zwykłym priorytetem i do dziś nie dotarła. Pierwszy raz mnie coś takiego spotkało, a wysyłam naprawdę sporo rzeczy. Problem tkwi w tym, że to zwykły priorytet, a nie polecony. Macie może jakiś sposób, jak odnaleźć lub namierzyć tą przesyłkę?

Edytowane przez kleniu25

Nie ma opcji.... Dałeś ciała z wysyłka... Nie ma opcji trackingu

Pozdrawiam, Tomasz eS

Wiesz, sporo rzeczy wysyłam, zawsze poleconym lub zwyklym priorytetem i pierwszy raz taka sytuacja.  Nigdy wcześniej przez kilka lat nie było problemu. Więc czy dałem ciała? Nie wiem.

Moim zdaniem piłka jest krótka, chciałeś zaoszczędzić na wysyłce to teraz sam pokrywaj koszty własnej (bez spinki) głupoty.

Co do przesyłki, to wysyłam taką przesyłką jaką wybiera kupujący czy osoba zainteresowana.

Nie ja pierwszy i nie ostatni mam taki zgryz. Sądząc po tym wątku, to się już zdarzało.

Ale dlaczego cisnąć mnie za winę poczty?? Jeżeli idąc tym tropem, to niedługo będziemy wysyłać tylko polecone, bo inne nie będą wcale dochodziły.  Tak więc pozostaje czekać.  Może jeszcze się znajdzie...