Skocz do zawartości

Poczta Polska

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Przeczytałem i dobrze wiem o co Ci chodzi. Dla mnie poczta w takiej formie w jakiej obecnie istnieje jest przeżytkiem. Jasne jest to instytucja potrzebna chociażby do tego aby urzędy i zwykli ludzi mogli wysłać list ale ich polityka przesyłek gabarytowych jest kompletnie z czapy. Zresztą kwestia czasu jest jak rynek ich zweryfikuje. Ba jestem pewien, że za 10 lat ich pozycja na rynku zmaleje do tego stopnia, że zostaną im już tylko listy. To zresztą już zaczyna się dziać. Przy takiej polityce cenowej i "jakości uslug" ludzie pokażą im poprostu środkowy palec. Z mojej strony tyle.

Dlatego wyrzuciłem możliwość wysyłki pocztą u mnie w sklepie :) jest tylko kurierska. Biorąc pod uwagę dojazd do poczty staje się to nie opłacalne. 

Wysyłałem kolegom z forum woblerki. Liczyłem, ze zmieszczę się w 10 zł za wysyłkę + koperta bąbelkowa. Zaskoczenie było bardzo niemile, ponieważ zapłaciłem za każdy polecony 15,60+ 3,50 za kopertę bąbelkową. Horror. Skasowali mnie za gabaryt L, gdyż koperta była grubsza niż 2 cm. Teraz tylko kurier, a poczta tylko listy.

Wracam właśnie z Poczty. Zwycięstwoooo!!! Wszystkie przesyłki weszły na rozmiar M ;) Najgorzej zmiany cennika klnie Pani z poczty bo nie ma ani druków ani znaczków. Sama zrobiła sabotaż i doradziła, że lepiej wysyłać paczką niż tą j.... Lką hehe. Ciekawostka, za priorytet do Szwecji zapłaciłem 17 zł czyli mniej niż za naszą krajową przesyłkę poleconą priorytetową. Ten największy rozmiar powinien się nazywać "Łowca jeleni".

Z ciekawości przeczytałem cennik i porozmawiam sobie z koleżanką z Poczty.

Generalnie jest tak: wszystko co jest grubsze niż 2 cm, wysyłać paczką. Jest taniej o kilka zł. Do 1 kg, ekonomiczna to 12 zł.

Zmiany miały ukrócić wysyłanie gabarytów jako listy polecone.

A.

Mogli to po prostu zdjąć z cennika, a tak będą musieli zamówić znaczki i nowe druki na listy, a jeszcze nie wycofali nawet starych naklejek adresowych do paczek (tych żółtych). Nawet nie wiem czy nie przetrwały nowych naklejek hehe. Wot technika.

Ciekawostka nr 2. Dzisiaj te same koperty w innym UP zakwalifikowano jako S. Wczoraj były M. Najlepsze, że Pani poszła je zmierzyć.

Te Panie na Pocztach Same nieraz nie wiedzą co i jak.

Mają z tym wszystkim teraz tylko więcej roboty.

Są służbistki, które choć prawie przechodzi przez miernik oddają i każą wysyłać paczką.

Inna troche przymknie oko i puści listem. 

Panowie . Piszecie o poczcie czy innych jakiś.  

Od poniedziałku wysłałem 7 listów polecanych o wymiarach 23 cm na 16 cm na 2 cm. 

Koszt każdego to 5,9 zł.  

To o czym piszecie . :huh:

Tu ściąga.

attachicon.gif IMG_20190404_194226

Priorytetowe które możesz śledzić po numerze ? Czy zwykły

Przed podwyżka najtaniej było 6,8zł następny 8,5zł za polecony priorytet wiec nie wiem skąd te 5,9zł

Wyślesz klientowi listem towar standardowo za 50-250zł  za 5,9 i zaryzykujesz podkulanie ogona i przepraszanie klienta za to ze poczta ewentualnie da ciała z terminem dostawy lub zgubi list.

zwykłego listu nawet nie zareklamujesz bo to nie ma numeru nadania

Ja dziękuje za takie astracje wole nie zarobić niż psuć sobie markę przez słabego przewoźnika.

Standardowo w miesiącu miałem 2-5 paczek z problemami, bo listonosz awizo byle jak wsadził i wiatr zabrał, bo paczka uszkodzona, bo klient czeka już 12 dzien.... i tak dalej

Edytowane przez gajosik

Ile paczek miesięcznie wysyłasz?

Wysyłasz prywatnie czy jak ja gdzie ma to wpływ na ogólny odbiór Twojej firmy?

Do tego dochodzi jeszcze wiele innych czynników których nie bierzecie pod uwagę, nie wiem czy z braku świadomość czy to zwykle myślenie życzenie żeby było najtaniej.

Większość z was nigdy nie obsługiwana handlu internetowego ani w żadnym handlu nie pracowała a macie wyrobienie zdanie i oczywiście wiecie jak wysłać paczkę za 5.9 poleconym priorytetem.

Na koszt wysyłki ma wpływ to co klient zamówi jaka objętość masę ma towar. A ludzie zawsze będą wybierać najniższy koszt wysyłki, i co jak przekroczy gabaryty mam to głaskać w kopercie czy prosić o dopłatę? A może dołożyć z własnej kieszeni bo jestem złym człowiekiem który ma czelnosć prowadzić działalność i go na to stać? Bo przecież jak się firmę zarejestruje to samo z nieba kapie.

Inpost, DHL nie chce mieć nic do czynienia z nimi.

Ja korzystam z Fedex zero problemów.

Edytowane przez gajosik
  • Like 1