SlawekNikt Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Wysyłam prywatnie, ale pracuje w firmie gdzie wysyła się setki paczek tygodniowo. Wiem także jaki wpływa ma na ogólnie pojętą renomę firmy towar dostarczony na czas. Skoro uważasz, że kurierzy z jakiejś tam formy są ponad pocztę to oczywiście masz prawo mieć takie zdanie. Jak z kurierami ostatnio tylko walczyłem, a z sendit skończy się zapewne w sądzie. PP przy nich to miód z pasieki, a nie cukier z wodą z dodatkiem miodu z supermarketu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert7704 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Priorytetowe które możesz śledzić po numerze ? Czy zwykły Przed podwyżka najtaniej było 6,8zł następny 8,5zł za polecony priorytet wiec nie wiem skąd te 5,9zł Wyślesz klientowi listem towar standardowo za 50-250zł za 5,9 i zaryzykujesz podkulanie ogona i przepraszanie klienta za to ze poczta ewentualnie da ciała z terminem dostawy lub zgubi list. zwykłego listu nawet nie zareklamujesz bo to nie ma numeru nadania Ja dziękuje za takie astracje wole nie zarobić niż psuć sobie markę przez słabego przewoźnika. Standardowo w miesiącu miałem 2-5 paczek z problemami, bo listonosz awizo byle jak wsadził i wiatr zabrał, bo paczka uszkodzona, bo klient czeka już 12 dzien.... i tak dalejNie wiem ile to dużo ? Ja w styczniu robiłem porządki i miałem 350 papierków od listów polecanych priorytetowych za rok 2018. A przedsiębiorca nie jestem . 349 dotarło powiedzmy w terminie i jedna po 14 dniach roboczych . Napisałem w poście widzę mało wyraźnie czy z błędami? Wysyłam tylko listy polecone lub polecone priorytetowe . Polecony w sobotę 30 marca płaciłem 5,20 zł teraz kosztuje 5,90 zł. Priorytet polecony kosztował 6,80 zł dziś kosztuje 8,60 zł. Ot cyferki się tylko zamieniły . Mowa o liście 23×16×2 cm. Dbam o to aby tych parametrów nie zmienić. Oczywiście nie wszystko da się wysłać tym liścikiem .I tu są zmiany . Kiedyś było za wszystkie listy polecone priorytetowe 9,80 zł lub 11 dziś to 18 zł. I to chore. Ale paczka do 2 kg zwykła kosztuje 13 zł . Żadnym kurierem za tyle nie wyślesz. Pozdrawiam. Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez robert7704 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Nie precyzyjnie, poleconych są dwa rodzaje. Ale ja to wiem... zapytałem dla zasady. Z poczta znamy się nie od dzisiaj. Patrz szerzej, gdybym wysyłał pisma itp w ramach mniejszego gabarytu nie ma problemu. Wymiary i waga tego co wysyłam są nieprzewidywalne, zależy co zamówi klient i jak się nie zmieszczę w 8,6 mam dopłacać sam czy prosić klienta żeby dopłacił? Zaraz będzie pisk że przecież na stronie jest taki koszt i on tyle zapłacił i nie interesuje go to czy się zmieszczę czy nie, takich cebularzy jest masa. Weź pod uwagę wartość tego co wysyłasz, tym za 5,9 nawet reklamacji nie złożysz, wyłożysz z własnej kieszeni żeby oddać klientowi pieniądze jak poczta zgubi list? Ja niejednokrotnie musiałem dołożyć z własnej kieszeni bo koszt ubezpieczenia 150zł wypłacany przez pp nie pokrywał wartości tego co zamówił klient. I myślisz że klienta to interesuje czyja wina jemu kasa musi się zgadzać, on zapłacił i ja to szanuję. Zawsze mnie denerwowało że ktoś nie dostał paczki w terminie, to jest rozczarowanie gdy nie docierają przynęty przed planowanym wyjazdem. Mimo że nie moja wina to niesmak pozostaje. To co wysyłam musiało by iść poczta kurier 48 czy paczka 24 to już 2-3zł różnicy do FedEx który przyjedzie do mnie do domu i dostarczy paczkę na drugi dzień do klienta. Czy te 3zł to aż tak dużo? Od paczek poczty VAT nie odliczę a zapłacić go już muszę wpisując koszt dostawy na fakturę, na starcie jestem 23% w plecy na wysyłce, muszę to dołożyć z własnej kieszeni. Dokładałem w ten sposób te 23% przez dwa lata do każdej wysyłki realizowanej przez PP, ale po tej podwyżce dosyć tego. VAT od faktury firmy FedEx już odliczam. Zawsze staram się robić pod klienta żeby było najkorzystniej. Ale dopłacać do interesu nie zamierzam, wystarczą mi podatki które płacę na każdym kroku. Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez gajosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert7704 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Nie precyzyjnie, poleconych są dwa rodzaje. Ale ja to wiem... zapytałem dla zasady. Z poczta znamy się nie od dzisiaj. Patrz szerzej, gdybym wysyłał pisma itp w ramach mniejszego gabarytu nie ma problemu. Wymiary i waga tego co wysyłam są nieprzewidywalne, zależy co zamówi klient i jak się nie zmieszczę w 8,6 mam dopłacać sam czy prosić klienta żeby dopłacił? Zaraz będzie pisk że przecież na stronie jest taki koszt i on tyle zapłacił i nie interesuje go to czy się zmieszczę czy nie, takich cebularzy jest masa. Weź pod uwagę wartość tego co wysyłasz, tym za 5,9 nawet reklamacji nie złożysz, wyłożysz z własnej kieszeni żeby oddać klientowi pieniądze jak poczta zgubi list? Ja niejednokrotnie musiałem dołożyć z własnej kieszeni bo koszt ubezpieczenia 150zł wypłacany przez pp nie pokrywał wartości tego co zamówił klient. I myślisz że klienta to interesuje czyja wina jemu kasa musi się zgadzać, on zapłacił i ja to szanuję. Zawsze mnie denerwowało że ktoś nie dostał paczki w terminie, to jest rozczarowanie gdy nie docierają przynęty przed planowanym wyjazdem. Mimo że nie moja wina to niesmak pozostaje. To co wysyłam musiało by iść poczta kurier 48 czy paczka 24 to już 2-3zł różnicy do FedEx który przyjedzie do mnie do domu i dostarczy paczkę na drugi dzień do klienta. Czy te 3zł to aż tak dużo? Od paczek poczty VAT nie odliczę a zapłacić go już muszę wpisując koszt dostawy na fakturę, na starcie jestem 23% w plecy na wysyłce, muszę to dołożyć z własnej kieszeni. Dokładałem w ten sposób te 23% przez dwa lata do każdej wysyłki realizowanej przez PP, ale po tej podwyżce dosyć tego. VAT od faktury firmy FedEx już odliczam. Zawsze staram się robić pod klienta żeby było najkorzystniej. Ale dopłacać do interesu nie zamierzam, wystarczą mi podatki które płacę na każdym kroku.Masz rację. Dokładać do interesu nie można. Ja jak wysyłam coś wartościowego to pączka ubezpieczoną za 14 zł. Nic nie odliczam więcej wysyłam jak najtaniej. Czas realizacji poczty na dziś różny. Zależy od liczby listonoszy . U mnie np dwuch było przez 3 miesiące na 20 tyś ludzi . To była jazda . Listy po trzech tygodniach. A kolejka na poczcie zawsze ok godziny .Kurier zawsze szybszy .Powodzenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Widzę Paweł, że rozwinąłeś wpis już po mojej odpowiedzi i gloryfikujesz feedex dlatego ode mnie ostatnie słowa wyjaśnienia. Każdy polecony jeśli nie dojdzie można zareklamować. Zdarzyło mi się to dokładnie 2 razy przez ostatnich ponad 10 lat i za każdym razem otrzymałem najwyższą możliwą rekompensatę czyli około 110 zł. Także na przestrzeni ponad 10 lat feedex był u mnie pod blokiem 3 razy tylko, że nikt nawet nie zadzwonił dzwonkiem, a ktoś tam w mieszkaniu zawsze był bo były to opony i felgi, na które czekałem. 2 razy pojechałem sobie odebrać osobiście, za 3 nadawca miał na tyle mocną siłę przebicia i dość solidną pozycję w tej firmie feedex, że mi z około tygodniowym opóźnieniem opony przywieźli. Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez Sławek Nikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 To nie tak ze gloryfikuje FedEx. To rachunek plusów i minusów oni są jak do tej pory najlepsi i najlepsza relacja cena jakość. Jeżeli znajdę coś lepszego i taniego od razu zmienię żeby klient nie przepłacał na wysylce. Ja chcę to mieć jak najtaniej i jak najsolidniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Nie precyzyjnie, poleconych są dwa rodzaje. Ale ja to wiem... zapytałem dla zasady. Z poczta znamy się nie od dzisiaj. Patrz szerzej, gdybym wysyłał pisma itp w ramach mniejszego gabarytu nie ma problemu. Wymiary i waga tego co wysyłam są nieprzewidywalne, zależy co zamówi klient i jak się nie zmieszczę w 8,6 mam dopłacać sam czy prosić klienta żeby dopłacił? Zaraz będzie pisk że przecież na stronie jest taki koszt i on tyle zapłacił i nie interesuje go to czy się zmieszczę czy nie, takich cebularzy jest masa. Weź pod uwagę wartość tego co wysyłasz, tym za 5,9 nawet reklamacji nie złożysz, wyłożysz z własnej kieszeni żeby oddać klientowi pieniądze jak poczta zgubi list? Ja niejednokrotnie musiałem dołożyć z własnej kieszeni bo koszt ubezpieczenia 150zł wypłacany przez pp nie pokrywał wartości tego co zamówił klient. I myślisz że klienta to interesuje czyja wina jemu kasa musi się zgadzać, on zapłacił i ja to szanuję. Zawsze mnie denerwowało że ktoś nie dostał paczki w terminie, to jest rozczarowanie gdy nie docierają przynęty przed planowanym wyjazdem. Mimo że nie moja wina to niesmak pozostaje. To co wysyłam musiało by iść poczta kurier 48 czy paczka 24 to już 2-3zł różnicy do FedEx który przyjedzie do mnie do domu i dostarczy paczkę na drugi dzień do klienta. Czy te 3zł to aż tak dużo? Od paczek poczty VAT nie odliczę a zapłacić go już muszę wpisując koszt dostawy na fakturę, na starcie jestem 23% w plecy na wysyłce, muszę to dołożyć z własnej kieszeni. Dokładałem w ten sposób te 23% przez dwa lata do każdej wysyłki realizowanej przez PP, ale po tej podwyżce dosyć tego. VAT od faktury firmy FedEx już odliczam. Zawsze staram się robić pod klienta żeby było najkorzystniej. Ale dopłacać do interesu nie zamierzam, wystarczą mi podatki które płacę na każdym kroku.Cebularzy? To ich wina że masz tak skonstruowany sklep że nie rozróżnia gabarytu produktów?Ostatnio przez mój błąd na sklepie klient miał możliwość zakupu jednoskłada z wysyłką w cenie dwuskłada. Czyli zapłacił 15zł zamiast 35zł. I co? I nic, dostał kijek na drugi dzień a ja się cieszyłem z nowego klienta. A co za problem z VATem z PP? bierzesz fakturę i po problemie. Jak u kurierów. Wcześniej plecionki szły pocztą za 10zł priorytetem poleconym. Plus koperta z mojej kieszeni bo to koszta firmy. W tej chwili koszt to 18zł czy paczka 13zł. To wolę wysłać GLSem z którym mam podpisaną umowę za 10zł netto. Jeździć nie muszę, koperty dają. I tyle. I rezygnuję z PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Jeżeli refakturujesz Polecony Priorytet to w jaki sposób odliczasz VAT gdy ta usługa jest z niego zwolniona? Co da faktura ze stawką ZW ? Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez gajosik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Jeżeli refakturujesz Polecony Priorytet to w jaki sposób odliczasz VAT gdy ta usługa jest z niego zwolniona?Racja. Mój błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Faktem jest że kopałem z ustawieniami wysyłki na sklepie Koszt pakowania to sprawa naturalna, choć są tacy co również tutaj słono liczą. Za głęboko w to poszedłem, ale mleko się już wylało. Cebularze zdania nie zmienię, nawet jeżeli sklep jest postawiony tak a nie inaczej czy to znaczy że mam iść przez życie w myśl zasady co nie jest zabronione to jest dozwolone ? Miałem jedną jedyna pozycję która szła tylko kurierem (stwierdziłem że nie będę ustawiał sztywno ceny wysyłki, opis wystarczy o naiwności...), moja wina że zamiast zrobić sztywno cenę wysyłki liczyłem na uczciwość ludzi że będą wybierać tego kuriera o którego proszę w opisie produktu. Dla mnie to takie naturalne było. W opisie produktu była jasna i wyraźna informacja że WYSYŁAMY TYLKO KURIEREM a mimo to niektórzy testowali czy da się wysłać 5kg ołowiu poleconym priorytetem za 8,5zł w kopercie bąbelkowej W mojej ocenie jeżeli ja by tak postąpił no kim bym był jak nie cwaniaczkiem cebularzem (o ile robię to świadomie, celowe działanie, a nie przez zwykła pomyłkę które się zdarzały)? Pewnie część klientów mi teraz odpłynie obrażona, ale ja już taki jestem kasa nie za wszelką cenę, w tyłki włazić nie lubię. Najwyżej będę zbierał złom ale z podniesionym czołem Ja kończę, tyle lat na jerku bez karniaka i wolałbym utrzymać ten stan Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez gajosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 @gajosik,zgadzam się z Tobą, ale z jednym ale Do KAŻDEGO listu poleconego masz numer nadania, na podstawie którego składasz reklamację. Czy będzie to list za 5,90 / 8,50 / 9,80 czy 18,00 Generalnie przy obecnych stawkach PP jako firma wysyłałbym do Klientów towar tylko kurierem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Faktem jest że kopałem z ustawieniami wysyłki na sklepie Koszt pakowania to sprawa naturalna, choć są tacy co również tutaj słono liczą. Za głęboko w to poszedłem, ale mleko się już wylało. Cebularze zdania nie zmienię, nawet jeżeli sklep jest postawiony tak a nie inaczej czy to znaczy że mam iść przez życie w myśl zasady co nie jest zabronione to jest dozwolone ? Miałem jedną jedyna pozycję która szła tylko kurierem (stwierdziłem że nie będę ustawiał sztywno ceny wysyłki, opis wystarczy o naiwności...), moja wina że zamiast zrobić sztywno cenę wysyłki liczyłem na uczciwość ludzi że będą wybierać tego kuriera o którego proszę w opisie produktu. Dla mnie to takie naturalne było. W opisie produktu była jasna i wyraźna informacja że WYSYŁAMY TYLKO KURIEREM a mimo to niektórzy testowali czy da się wysłać 5kg ołowiu poleconym priorytetem za 8,5zł w kopercie bąbelkowej W mojej ocenie jeżeli ja by tak postąpił no kim bym był jak nie cwaniaczkiem cebularzem (o ile robię to świadomie, celowe działanie, a nie przez zwykła pomyłkę które się zdarzały)? Pewnie część klientów mi teraz odpłynie obrażona, ale ja już taki jestem kasa nie za wszelką cenę, w tyłki włazić nie lubię. Najwyżej będę zbierał złom ale z podniesionym czołem Ja kończę, tyle lat na jerku bez karniaka i wolałbym utrzymać ten stan Widzisz... jeśli to ta sama sytuacja co opisałeś wcześniej to w ten sposób przedstawiona wygląda całkiem inaczej. Racja po Twojej stronie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 @Marcyś Sytuacja ta sama, wcześniej emocje spłyciły, zbyt dużo niedomówień zrobiłem Wojtek : Sprawdziłem i dokładnie jak piszesz. Ja o zwykłym priorytecie zapomniałem już bardzo dawno temu, wszyscy chcieli szybko i tanio polecony priorytet był bardzo fajna opcją (mimo części niedogodności) dochodził często następnego dnia. Szkoda bo odpadnie część małych zamówień do tych 50-80zł z kosztem kuriera ceny robią się mało ciekawe. Ja nad tym specjalnie nie boleje bo więcej czasu poświęcałem na pakowanie niż zarabiałem . To bardziej komplikacja dla klientów, i ja jako klient jestem oburzony zamawiając jakieś pierdołki z różnych dziedzin życia nie tylko wędkarskie którymi nie handluję za powiedzmy 50-70zł no z kurierem średnio to wychodzi cenowo, nawet taniej będzie w pobliskich stacjonarnych. Tylko pewnie wielu jak ja cierpi na problem nazywany brakiem czasu. Jak potrzebowałem na szybko to zamawiałem z netu i na drugi dzień max następny towar był u mnie w domu. Żeby wybrać się osobiście zajmowało dłużej, zwyczajnie brakowało mi doby na wygospodarowanie tej 1-2h na wyjazd do sklepów które mam ok 30km od siebie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Marcyś GLS też od 1 maja drożeje....z ciekawośći zapytam ile wysyłasz paczek miesięcznie GLS?...pi razy drzwi...pytam, bo chyba będę musiał negocjować z nimi nową umowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Umowa to był mój skrót myślowy... mamy w sklepie stacjonarnym punkt odbioru/nadania paczek GLS. Jakaś kwota od paczek awizowanych oraz zniżka na nadanie paczek w punkcie. Kwota którą podałem to kwota netto po zniżce. Nie mam wymaganych minimalnej ilości nadanych paczek. Polecam. EDIT jest to kwota za dwa najmniejsze rozmiary paczek. Wysyłka wędki kosztowałaby mnie 40zł ale do wszystkiego co nie jest wędka (plecionka, kołowrotek, gumy itp) to się nadaje. Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez Marcyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Panowie...envelo i paczuszka do 30kg za 12,99. Niestety ale taniej się nie da 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2024 Dzisiaj się dowiedziałem, że na poczcie znowu podwyżka. Paczka priorytetowa do 1kg z 15zł na 16.20złInnych usług nie sprawdzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 2 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2024 W dobie paczkomatów nie widzę sensu nadawać pocztą polską nic poza pismami do sądów czy urzędów . Pewna era się skończyła, albo raczej jest sztucznie podtrzymywana przy życiu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 DHL - Deutsche Post AG - król polskich przesyłek? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Intro Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 Nie wszystko da się wysłać do paczkomatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 W dobie paczkomatów nie widzę sensu nadawać pocztą polską nic poza pismami do sądów czy urzędów . Pewna era się skończyła, albo raczej jest sztucznie podtrzymywana przy życiu.Dokładnie, ostatnio kupiłem przynęty. Listonosz oczywiście nie dostarczył, tylko kartka ze do odbioru. Już drugi raz wchodzę do poczty,kolejka na 5-10 osób i odwracam się bo szkoda czasu.Powiedziałem sobie że już nic nie kupię jeśli będzie wysyłka pocztą... P.s.Podziwiam ludzi co załatwiają sprawy przez pocztę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arkadio Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 Dokładnie, ostatnio kupiłem przynęty. Listonosz oczywiście nie dostarczył, tylko kartka ze do odbioru. Już drugi raz wchodzę do poczty,kolejka na 5-10 osób i odwracam się bo szkoda czasu.Powiedziałem sobie że już nic nie kupię jeśli będzie wysyłka pocztą... P.s.Podziwiam ludzi co załatwiają sprawy przez pocztęMam identyczne doświadczenia i od dawna nie kupuję niczego z dostawą wyłącznie PP 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dano-G Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 Nie wszystko da się wysłać do paczkomatu.Dlatego istnieją firmy kurierskie. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 DHL - Deutsche Post AG - król polskich przesyłek?Nie ważne kto,ważne że szybciej i pewniej, nie zamierzam rezygnować z wolnego rynku i mojego prawa wyboru . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 3 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2024 Niemcy nie robią takich rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi