Skocz do zawartości

Jaki rower Crossowy

Sebo0707

Rekomendowane odpowiedzi

W temacie składania roweru, to przynajmniej przed kilkunastu laty, gdy składałem rower krosowy, składak wychodził znacząco drożej niż rower fabryczny, aczkolwiek mogło to wynikać z braku kompromisów przy doborze osprzętu. Na marginesie dodać muszę, że jestem rowerowym dziwakiem, tj. w drugiej połowie lat 90, kiedy panował obłęd na rowery górskie, ja jeździłem krosówką, której rama leży w domku i czeka na lepsze czasy. Natomiast pod sakwy, odwrotnie niż większość rowerzystów, złożyłem sobie rower na starej górskiej ramie GF Tassajara, założyłem takie oponki http://www.schwalbe.com/en/tour-reader/marathon-supreme.html i z dużą satysfakcją nim śmigam.

Wybur padł jednak na Focus lost lagoon Cs 1.0

Coś więcej napisze jutro jak odbiorę rower ;-)

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalk

No i git :clappinghands: Osprzęt przyzwoity,na pewno trochę polata.Teraz tylko zmienić pedały na SPD,buciki i śmig :D  :D  :D

Gratuluję i miłych wrażeń życzę :good:

Wybur padł jednak na Focus lost lagoon Cs 1.0

Coś więcej napisze jutro jak odbiorę rower ;-)

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalk

Ale kolega napisze z jakiej perspektywy? Perspektywy laika,czy kogoś kto ma rozeznanie w temacie "rowerowym"?.Bo to jednak różnica jest ,i chciałbym wiarygodnej odpowiedzi.

Focus lost lagoon Cs 1.0 czy to jest model JDM, bo jeżeli nie to może ząbkować podaj ile ma łożysk S-ARB

Nie skomentuje tej wypowiedzi. Sprawdź sobie sam jak tak błyszczysz.

Ale kolega napisze z jakiej perspektywy? Perspektywy laika,czy kogoś kto ma rozeznanie w temacie "rowerowym"?.Bo to jednak różnica jest ,i chciałbym wiarygodnej odpowiedzi.

Łukasz bardziej jako laika z jakimś doświadczeniem . Więc nie będzie to jakimś punktem odniesienia.

Nie skomentuje tej wypowiedzi. Sprawdź sobie sam jak tak błyszczysz.

Łukasz bardziej jako laika z jakimś doświadczeniem . Więc nie będzie to jakimś punktem odniesienia.

@Sebo0707-widzisz ,przyjmuję z Twojej odpowiedzi,że po trochu jesteśmy tacy sami. Dziś wiedza ludzi sprzedających w przypadkowych sklepach/internecie rowery jest dość uboga.Przejechałem na rowerze na pewno więcej kilometrów niż samochodem........mimo iz było to jakiś kawał czasu temu,ale nadal .....wiem jak dobrze zrobiony rower i przede wszystkim "ustawiony" będzie dobrym rowerem.Fajna rama,czy osprzęt nie gwarantuje sukcesu/przyjemności z użytkowania.Rok temu dostałem rower-poprawiłem i jeżdżę,kosztował może 1k zł.Sąsiad wydał 3k zł i beczy. Dalej ........kupowałem rower córce (7lat) ,stara wyzywa,młoda beczy że nie taki,pan w decatholonie milczy,ale obiecał że ustawi i będzie git.............dupa panie,zero wiedzy .Godzina starczyła żeby wszyscy byli zadowoleni,tzn stara i córka,bo pan w decathlonie nie umiał ustawić zwykłego głupiego hamulca V-brake,a tarczy czy hydraulika to by pewnie google-a mu nie starczyło.Dlatego może głupio zapytałem,trochę hejtersko.Ale kasa wyłożona na rower ,nijak ma się do poprawności ,przede wszystkim do poprawnej regulacji roweru.O doborze wysokości ramy,rozmiaru kół itp i nazewnictwa ......to już za długa rozmowa.

@Sebo0707-widzisz ,przyjmuję z Twojej odpowiedzi,że po trochu jesteśmy tacy sami. Dziś wiedza ludzi sprzedających w przypadkowych sklepach/internecie rowery jest dość uboga.Przejechałem na rowerze na pewno więcej kilometrów niż samochodem........mimo iz było to jakiś kawał czasu temu,ale nadal .....wiem jak dobrze zrobiony rower i przede wszystkim "ustawiony" będzie dobrym rowerem.Fajna rama,czy osprzęt nie gwarantuje sukcesu/przyjemności z użytkowania.Rok temu dostałem rower-poprawiłem i jeżdżę,kosztował może 1k zł.Sąsiad wydał 3k zł i beczy. Dalej ........kupowałem rower córce (7lat) ,stara wyzywa,młoda beczy że nie taki,pan w decatholonie milczy,ale obiecał że ustawi i będzie git.............dupa panie,zero wiedzy .Godzina starczyła żeby wszyscy byli zadowoleni,tzn stara i córka,bo pan w decathlonie nie umiał ustawić zwykłego głupiego hamulca V-brake,a tarczy czy hydraulika to by pewnie google-a mu nie starczyło.Dlatego może głupio zapytałem,trochę hejtersko.Ale kasa wyłożona na rower ,nijak ma się do poprawności ,przede wszystkim do poprawnej regulacji roweru.O doborze wysokości ramy,rozmiaru kół itp i nazewnictwa ......to już za długa rozmowa.

Bo z rowerem,uogólniajac trochę,to tak jak z kijem z pracowni.Co z tego że super blank,tytany,itp itd. jak...po prostu w łapie nie leży.Nie mówiąc już o spasowaniu do zastosowań.Rower podobnie-osprzęt,rama ,to i tamto wszystko górna półka i też nie leży,tyle że pod dupa.Trzeba sporo pojeździć żeby poznać swoje potrzeby i preferencje,trochę czasu to potrafi zająć.Za to dobrze dobrany rower to coś pięknego,sama radość.Ja już od lat do samochodu wsiadam tylko jak muszę,a mam tę przyjemność że do pracy mogę rowerem.Uwielbiam :)

Ja także w swoim życiu przejechałem kilka tysięcy kilometrów (może mniej niż autem praca w DHL) ale i dlatego nie kupowałem roweru przez internet.

Pojechałem do kilku sklepów (nie był to decathlon czy inny tego typu) a we Wrocławiu jest ich kilka. Miałem okazję w jednym z nich przymierzyć się do każdego roweru z podanych prze zemnie linków. Panowie dali mi wiele rad a mówili naprawdę z sensem (świadczyć o tym mogł fakt że dosłownie co kilka minut wchodził ktoś z rowerem do regulacji i przeglądu mówiąc że polecał znajomy) . Spędziłem tam jakieś 3 h na rozmowie i testach. Wybór Padł na focusa ze względu na to że jest najlepiej dopasowanym rowerem do mnie a i osprzęt ma dobrej klasy.

Wczoraj przejazd jakieś 20 km i zero niezadowolenia (wszystko przed zabraniem roweru zostało wyregulowane)

Reasumując jestem zadowolony z zakupu nawet jako doświadczony laik.

Pozdrawiam Sebo. 

E tam,chyba świat poszedł do przodu,więc i uniwersalne w miarę opony jeszcze produkują,w latach 90'ych takie były. Wiem ,drogi mamy nie ciekawe ,ale taki maraton chyba takie oponki przetrwają. Na rowerze tez bym sobie pyknął powiedzmy 100km dziennie,więc czemu nie :D Pozwolę sobie na mała polewkę,ale najbardziej leję z ludzi którzy ,podobnie zresztą jak samochód,kupują drogą zabawkę(czyt.rower) i stosują bo jest modny i drogi.Pokonując leśne dukty,często spotykam "miłośników" tzw rowerów "holenderskich",jadąc szosą,spotykam fanatyków "górali" .......piękny widok,a i opowieści przy okazji jakiegoś postoju bezcenne.Porównując do wędkarstwa........to trochę tak,jak koledzy polujący na bolenie z wędką do 12gr cw i żyłką 0,16,lub koledzy którzy do codziennego łowienia używają wędki 30 lb i 0,35 .......bo nie wiadomo kiedy trafi się sum........zwłaszcza w kwietniu :doh: Pozdrawiam przy okazji świadomych rowerzystów :)

• Like 1

Może nie wszyscy mają miejsce co by mieć osobny rower na wyjazd po bułki i przejażdżkę po lesie? Może niektórzy wolą mieć jeden porządny niż trzy średnie.

Porównując do wędkarstwa to tak jakby do wobka 3cm jedynym słusznym wyborem był kijek 8lbs a do 5cm 10tka, a kto tak nie ma to nieświadomy jakiś. ..

Jakby wszystko bylo takie przewidywalne to zycie by było strasznie nudne ;) .Nie każdy lubi pokonywać leśne dukty i grube oponki,są też zwolennicy szybszej jazdy i węzszych kółek powiedzmy 700x23 i 8-9 bar  :D Najważniejsza to dobra zabawa i wiatr w plecy  :lol:

• Like 1

Ja mam powiedzmy uniwersalne .. wcześniej miałem opony z tyłu 3.0 i 2.5 przód i jakoś dojeżdżam wszędzie mimo że z przodu były tylko 2 zebatki. Teraz opony 2.1 dobrej w miarę firmy i nie czuje dyskomfortu ani na drodze ani w terenie... ot taki universal

• Like 1

Może nie wszyscy mają miejsce co by mieć osobny rower na wyjazd po bułki i przejażdżkę po lesie? Może niektórzy wolą mieć jeden porządny niż trzy średnie.

Porównując do wędkarstwa to tak jakby do wobka 3cm jedynym słusznym wyborem był kijek 8lbs a do 5cm 10tka, a kto tak nie ma to nieświadomy jakiś. ..

Grzegorzu-jeżeli uważasz że "holenderka" bądź typowy "góral"może robić za rower uniwersalny ......no cóż, wolny kraj.W mojej wypowiedzi chodziło o to ,że moda /trend nie ma nic wspólnego z dobrym wyborem,zwłaszcza jeśli sami jesteśmy laikami,a i sprzedawca do dupy.Nic więcej nie miałem na myśli. :)