Skocz do zawartości

Jaki rower Crossowy

Sebo0707

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżdze w Sidi Dragon4(nie wiem czy są zawodnicze ale karbonowe owszem) nie ma szału, kupiłem bo wszyscy mają i każdy się podnieca jakie to SPD super ale chyba większość tych osób nie używała PRO sprzętu FR/DH.

@mathew

Czy używałeś skoro stwierdzasz, że SPD daje lepszą kontrole w każdym terenie?

W XC spd jest ok ale przy enduro ciężko wybrać jednoznacznie.

Wysłane z Tapatalka

Edytowane przez grzegorz88

Kiedys za szczeniaka jezdzilem troche w DH ale nie za duzo. Jedno co pamietam to bol przy w bijacych sie pinach w golen.

Co do zawodniczych shimano spd m181 butow to kupilem je tylko dlatego ze sa mega sztywne przydatne do szosy. Spd daje mi mega przeniesienie sily na naped.

Co do enduro to mam znajomych ktorzy uzywaja jakis crank brothers mullets. Jest polaczenie platform z ubijakami I wtedy mozna sie wpiac jak rowniez na luzno bez jezdzic.

Sent from my K6000 Pro using Tapatalk

Edytowane przez mathew.stepnicki

Piny w piszczelu sprawiają, że wyjazdy w góry są niezapomniane;) mi się raz zdarzyło, wytarta podeszwa w 5.10 i noga ześlizgneła się.

Przy w miare nowych byłem w stanie kręcić korbą jedną nogą.

Sztywna podeszwa też ma wpady;)

Wpychać w tym rower po korzeniach i kamieniach to sama przyjemność, stopy swoje też dostają w takim obuwiu.

Wysłane z Tapatalka

Pierwszy raz słysze żeby ktoś nie zakochał się w pedałach Spd ???? ale mówię z perspektywy ludzi jeżdżących xc/szosa. Na fotach zawodników i rowerów DH nieraz widziałem że jednak platformy, czyli coś w tym jest i nie ma co komu narzucać swoich racji (tym bardziej że próbował obu). Aczkolwiek, Spd w "klasycznej" jeździe uaktywniają więcej mięśni do pedałowania. Osobiście nie wyobrażam sobie jazdy bez nich i polecam spróbować każdemu.

A tu mala kolekcja bucikow spd od shimano...attachicon.gifIMG_20170311_072220.jpg

Sent from my K6000 Pro using Tapatalk

c9ea39f7f82343299f4367213563973f.jpg

Niestety zółte były za ciasne, wtedy nie do kupienia w PL w moim rozmiarze. Każdy ciuch mam czarny ale źółte buty z chęcią przygarnąłbym ;)

@Błachy

Masz racje, miłości nie ma ale zostane przy SPD bo jednak nogi lepiej pracują.

Przy platformach podeszwa na pedale jest zaklinowana, nieruchoma więc każdy ruch tylnego kołą w bok jest świetnie wyczuwalny, super czuć kiedy w zakrętach zaczyna brakować przyczepności lub jak koło tańczy w błocie. Spd ma luz w osi poziomej, który świetnie tłumi uskoki koła w bok, to mnie wkurza ;)

Wysłane z Tapatalka

Edytowane przez grzegorz88

Ten zakres luzu przecież się reguluje z tego co pamiętam, a spd powoduje, że pełen obrót korby przenosi napęd, a nie tylko moment, kiedy stopa naciska (przy spd stopa ciągnie też w górę kiedy trzeba siły np., na podjazdach). Dla mnie spd to inny świat w jeździe i bez tego bym się nawet nie bawił w poważniejsze jazdy. Nie mam doświadczenia w dh itp. gdy być może nie ma czasu na wpinanie i platforma jest jedynym sensownym wyjściem

• 9 miesięcy temu...

Tak, s2+. Bardzo przyzwoicie. Do mojego rekreacyjnego jezdzenia w zupełności wystarcza. Ale jeśli ktoś zamierza jeździć nocą w trudniejszym terenie to obowiązkowo druga na głowę. Bardzo udany zakup i polecam convoya(dwie kolejne do mnie jadą- s2 i c8) A m1 mam od dłuższego czasu.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez thug
  • Like 1

Pawgas, jaka masz szosę?

Cannondale CAAD 12 model 2017 na Shimano 105. W zeszłym roku za pieniądze które za niego dałem miałbym karbonowego Supersixa ale nie żałuję bo rama jest mega sztywna i to chyba najbardziej zaawansowana technicznie i najlżejsza rama aluminiowa na rynku. Porównywałem ją z Specialied Allez Sprint i jakość wykonania i malowanie Cannondale duużo lepsza choć Spec to rower aero i wiadomo wygląda fajnie agresywnie. Prawie też kupiłem sporo tańszego CAAD Optimo ale wersja z hamulcami felgowymi nie podobała mi się kolorystycznie a ta z tarczami była ładna ale jestem tradycjonalistą i tarcze w szosie mnie nie kręcą. 

post-57224-0-55473700-1515324313_thumb.jpg

Edytowane przez Pawgas
  • Like 4

Caad 12 to super sprzet, sam czaje się na rame...

Mam już cube cross race pro na ultegre 6800 i ksyrium disc pro ust. Pancernik ale masa ramy nie pozwala na rozwój bo przy 56cm waży 8.7kg przy tarczowkach.

Taka sama konfiguracja na ramie caad12 54cm daje około 8kg...

Lubię firmę cube ale nie ma porównania do cannondale...

Wysłane z mojego K10000 Pro przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez mathew.stepnicki
  • Like 1

Ceny ram w stosunku do całych rowerów to obecnie pomyłka. Jeśli nie kupi się ramy w okazyjnej cenie to lepiej kupić cały rower i komponenty sprzedać. Twój Cube musi być cięższy bo w końcu to Cross. Tarczówki też swoje ważą tak jak i koła. Ja bym nie demonizował ogólnie tematu wagi. 700 g różnicy to tak naprawdę waga pełnego bidonu. Dla zawodowca to bardzo dużo dla amatora to nie ma znaczenia. Ja przy mojej wadze (104 kg) i tak nie odczułbym różnicy. Dużo taniej jest odchudzić siebie niż rower  :P

Dziś też przejechałem swoje, tylko pogoda była gorsza bo tylko 3 stopnie. Ubrałem się nieco grubiej, Jerkbaitowy Buff na twarz i jazda. Odwiedziłem też nowy odcinek tutejszego Dunajca czyli rzeki Iller. Muszę koniecznie zrobić w końcu bawarską kartę wędkarską by móc tu legalnie połowić. Zdarzają się tu poza pstrągami też ogromne głowacice. 

post-57224-0-64544900-1515345826_thumb.jpg

post-57224-0-51875900-1515346827_thumb.jpg

Panowie, widzę, że to juz wysoki level.

Rozglądam się za pierwszą szosą, bralibyście używkę czy nową?

Myślałem o

https://uzywane.valdisport.pl/szosowe/349-537-bianchi-sempre.html#/40-rozmiar_szosa-55cm

Jako alternatywa - nowy Canyon Endurace AL 6.0 w identycznej cenie.

Co myślicie? ;)   na forach rowerowych ilu użytkowników tyle opinii.

Ja tylko kupuje uzywki w bardzo dobrym stanie...

Inaczej nie mógł bym sobie pozwolić na cannondale F29 team edition i cube cross race pro. Tylko niestety w Polsce ciężko trafić używkę taka jak się chce.

Ja swoje mam z uk, gdzie za F29 dałem 800£ a cube 650£. Cannondale miał przejechane dokładnie 300mil po ścieżkach leśnych i był bez najmniejszej rysy. Cube był praktycznie nowy bo facet kupił zły rozmiar a nie mógł już zwrócić więc chciał odzyskać jakaś kasę...

Rowerki trafione na jednym z forum cannondale i mtbr.com

Na pierwsza szosę fajny jest cube attain sl alu, w UK są po 600£. Masz cały osprzęt 105, koła mavic aksium. Ściągnięcie do polski to koszt 150zl za kuriera...

Kolego napisz jaki masz budżet...

Od 3000zl można już trafić super sprzęt nawet nowy. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czy rama ma być carbon czy alu.

Jeśli alu to w budżecie trafisz nawet ultegre disc albo napewno 105 disc. Przy carbon frame płacisz sporo za rame, która nie koniecznie będzie dużo lepsza od wysokiej klasy alu.

Używka tak pod warunkiem że odbiór osobisty i ocena stopnia zużycia, napędu w szczególności. Z używkami sprzedawanymi na Allegro czy OLX (szczególnie te topowe modele) dochodzi jeszcze problem, iż wiele z nich w cudowny sposób zniknęło z krajów europy zachodniej by wypłynąć u nas. Ta Bianchi jak to Bianchi - kolor Celeste jest piękny ale ten model nie ma w sobie nic ciekawego dla mnie. Dodatkowo osprzęt Campy jest specyficzny w utrzymaniu - dostępność i ceny w Polsce są nienajlepsze. Canyon dużo lepiej mi się podoba. Osobiście kupiłem nówkę i mam dożywotnią gwarancję na ramę - w Cannondale obowiązuję tylko dla pierwszego nabywcy.

Teraz jest już nieco późno bo wiele modeli z 2017 roku jest już przebranych i zostały tylko duże i małe rozmiary ale coś tam jeszcze można wybrać w twoim budżecie:

Wspomniany wyżej CAAD Optimo Disc:

https://www.bike24.de/1.php?content=8;product=184057;menu=1000,173,157;mid=0;pgc=0;orderby=2

Jest i Scoot choć model już 2018:

https://www.bike24.de/1.php?content=8;product=246731;menu=1000,173,157;mid=0;pgc=0;orderby=2

Jak trochę dołożysz to jest i Trek:

https://www.bike24.de/1.php?content=8;product=189498;menu=1000,173,157;mid=0;pgc=0;page=1;orderby=2

I nie patrz na detale typu osprzęt itp. Masz się dobrze czuć na rowerze i ma ci się podobać.

Edytowane przez Pawgas
  • Like 1

Dzięki za ekspresowe odpowiedzi! Wiadomo - Bianchi = Celeste = <3

Skłaniam się ku Canyonowi Endurace AL 6.0.

Jest całkiem lekki - 8.6 kg, w pełnej Tiagrze (nie to co w Trekach, gdzie część z grupy, reszta no-name), no i przyciąga wyglądem.

No i na Canyonie jeździ Valverde ;)

PS

@Pawgas, właśnie z używką jest ten problem, że nie jestem w stanie ocenić stopnia zużycia...

Edytowane przez wojciiech

Dzięki za ekspresowe odpowiedzi! Wiadomo - Bianchi = Celeste = <3

Skłaniam się ku Canyonowi Endurace AL 6.0.

Jest całkiem lekki - 8.6 kg, w pełnej Tiagrze (nie to co w Trekach, gdzie część z grupy, reszta no-name), no i przyciąga wyglądem.

No i na Canyonie jeździ Valverde ;)

PS

@Pawgas, właśnie z używką jest ten problem, że nie jestem w stanie ocenić stopnia zużycia...

Valverde to doper:

http://naszosie.pl/2017/11/17/afery-dopingowe-lupa-operacja-puerto-cz-2/

Idąc tym tokiem myślenia to sam kupiłbym chętnie sprzęt Kwiato czyli Dogmę F10  :D