Skocz do zawartości

Jaki rower Crossowy

Sebo0707

Rekomendowane odpowiedzi

Cale dzieciństwo jeździłem składakami, tandetnymi góralami, ukrainami czy nawet babcinym rometem z koszykiem na kierownicy (po wsadzeniu 5 piw strasznie podsterowny ;) ) i ZAWSZE jeździło się ok, każdy był amatorsko uniwersalny, dał radę na szosie, szutrze i gdzie tylko na wsi dało się wjechać.

Jak czytam, że w 2014 roku góral za około 5kzl nie nadaje się do jazdy po parku bo "potrzebuje" crossa to myślę sobie WTF?! Bo średnia prędkość niższa o 3kmh czy, że troszkę bardziej się spoce?

Wtedy rower z targu za 500 zł świetnie się nadawał a ten za 5k teraz już nie?

Śledzę fora rowerowe i często użytkownicy 29er piszą, że w codziennym użytkowaniu i jeździe po bułki wcale nie gorszy od crossa.

Ważę 100kg i nie mam zamiaru zwalniać przed krawężnikami ani innymi urbanistycznymi uprzykrzaczami, dlatego 29 wydaję mi się rozsądniejszy(wytrzymalszy)

Przymierzę oba i cos wybiorę.

Edytowane przez grzegorz88
  • Like 1

Nie używałem tego typu roweru (29er),ale  sprawia wrażenie strasznie cięzkiej konstrukcji(to tylko moje odczucia).Wybierając pomiędzy crossem a 29er, celował bym w crossa z jakimiś uniwersalnymi oponami ewentualnie jakieś dwa komplety slicki na szosę i coś w teren. Ten Unibike Zethos prezentuje się dosyć zacnie i osprzęt też powinien dac radę,dokupił bym  SPD, do tego buty i wykręcał pierwsze km :)

A da się Panowie, wszystko się da... Kiedyś były welocypedy i też się jeździło. Rower w obecnym kształcie, zasadniczo jest bardzo praktyczny i uniwersalny, ma jednak swoje "podgatunki" - dla naszej wygody, nic więcej. Ja samochodem terenowym też mogę jechać autostradą wiele kilometrów, ale staram się później nie przekonywać świata do racjonalności tego wyboru; może to fanaberia, może konieczność - byle nie zwykła głupota... :)

Do stukilogramowego Grzesia: Jak zwalniać nie chcesz, to musisz kupić sprzęt porządny, a nie duży. :)

Edytowane przez Tomasz K

Do stukilogramowego Grzesia: Jak zwalniać nie chcesz, to musisz kupić sprzęt porządny, a nie duży. :)

Zakupiony został Cube LTD 29er rama 21 cali, hamulce wymienione na SLX, opony na Smart samy. Poza korbą(deore) i tylną przerzutką (xt) całość na SLX.

Widelec Rock Shox Reba.

Rama dopasowana do wzrostu.

Mam nadzieję, że będzie wystarczająco dobry i pod "Grzesiem" się nie rozleci ;)

Edytowane przez grzegorz88

• 8 miesięcy temu...

Co tam w peletonie słychać? Dwa kółka tak wciagneły, że wygrywają z łowieniem.

Rower w tym sezonie nowy, oczywiście jak na wędkarza przystało z węgla ;)

to jeszcze szybko napisz jaki moduł węgla i cw ramy :lol: 

no i czy aby osprzęt masz shimano, bo jak wiadomo ten sprzęt (naj)wyższej klasy potrafi ząbkować i łożyska szumią... ;)

PS. niektórych jerkbait tak wciągnął, że wygrywa z łowieniem... a co dopiero dwa kółka i pedały

• 2 lata później...

Najlepiej to spina  w pokrowiec i heja nad wode to jest przyjemność. Kiedyś poleciałem nad Wieprza 28km tam 2-3 godzinki spina i na koniec powrot do bazy. Innym razem tez na Roztoczu poleciałem nad Pora 30 km ale tak pobłądziłem ze rzeki nie zobaczyłem a zrobiłem cos koło 80 km. Po takim czyms to wieczorem browarek i spisz jak dziecko.

Przeczytałem temat i mysle, ze moge sie trochę wypowiedzieć. Od wielu wielu lat ścigam sie w maratonach i wyścigach XC. Miałem niestety bardzo długa przerwę ale niedawno znowu wrocilem i próbuje zaczac cos jeździć.

Moje rowery to zawsze były customy, budowane od podstaw pode mnie.

Niedawno zbudowałem nowy rower pod starty w maratonach.

Ktos wczesniej wypowiadał sie , ze podstawa jest osprzęt, osprzęt i jeszcze raz osprzęt. Przykro mi ale to bzdura kompletna. Podstawa w dobrym rowerze jest zawsze jego baza, czyli rama. Musi ona byc dostosowana do rowerzysty wielkością i przeznaczeniem do jego stylu jazdy. Musi miec odpowiednia geometrię, bo bez tego po godzinie jazdy kręgosłup nam wysiądzie, a ręce odpadną.

Drugim najistotniejszym elementem po ramie sa koła. To one odpowiadają za napęd i ich masa oraz wytrzymałość za predkosc i możliwości roweru. Im koła lżejsze tym "masa rotacyjna" mniejsza i rower łatwiej sie napędza.

Majac dobrze dobrana dobrej klasy ramę z lekkimi wytrzymałym kołami mozemy zbudować swietny rower. Poza tym małe podzespoły można sobie sukcesywnie wymieniac na lepsze i lżejsze, a ramy juz nie tak łatwo wymienić ze względu na częsta konieczność zmiany wielu innych podzespołów, kompatybilnych z rama (suport, sztyca, amortyzator, korba, hamulce itp)

Na zdjęciu moj startowy rower, zbudowany w zeszłym roku. Baza była seryjna Merida Big Seven 800 '15, w której po 2 miesiącach została tylko rama i amortyzator... Reszta podzespołów została zmieniona na inne, lepszej klasy. Obecnie rower jest na pełnej grupie XT (hamulce, korba, manetki, przerzutki, kaseta, łańcuch), ma nowe lekkie i wytrzymałe koła DT Swiss z piastami XT, nowa kierownice, mostek, karbonowa sztyce. Całośc dopełniają nowe gripy i siodło.

Edytowane przez Żbiku
  • Like 3

Żbiku zapytam jako zupełny amator, a jedynie miłośnik jazdy po lasach. Jak w praktyce wygląda to dopasowanie ramy do rowerzysty ? Rozmiar ramy to wiadomo, ale to chyba nie wszystko ?  Tym bardziej trudna sprawa jeśli zaczynamy budowę od gołej ramy, skąd wiadomo, że ta będzie ok, a tamta już mniej ;)

No bo metoda prób i błędów w tym wypadku może być bardzo kosztowną :P

Edytowane przez thug

Niestety? tak jest jak Żbiku napisał. Musisz wyczuć czego chcesz. Czy rama bardziej zawodnicza czy wyluzowana. Na początek nie pchał bym sie w wyczynowy lub customowy rower. Kupic coś od 1 do 2k i jezdzic jezdzic jezdzic. Objedziesz gości na furach za parę kilo - gwarantuje Ci. Smutne jest to, że często najwiecej jeździmy na słabym sprzęcie, a jak stać nas na lepszy to czasu brak... zupełnie jak z wędkami :( ech, przypomniały mi się stare czasy, jak na amatorskim wyścigu koleś na starej kolażówce musiał co jakiś czas przystawać żeby poprawić tylne koło w widełkach, a i tak po kilku minutach doganiał mnie i utrzymywał tempo w terenie (!). Tam nie było że ryby nie biorą. Liczyło się tylko to, co w nogach. Przepraszam, wspomnienia 8 lat wstecz się załączyły :)

• Like 1