Skocz do zawartości

Daiwa Lexa 2500SH vs. Daiwa Aird 2500SH

FRS1985

Rekomendowane odpowiedzi

Już wiem , że zakupię którąś z tych konstrukcji jako pierwsze w karierze ze stajni Daiwy. Proszę bardziej doświadczonych kolegów o wszelkie informacje. Dodam że połączę to z Fenwickiem Elit Tech 2.60m 4-22g głównie w celu połowów pstrąga potokowego , pali większych okoni z przyłowami szczupaka. Pozdrawiam i dziękuję za informacje wykraczające po za ramy definicji firmowej.

W airdzie prawe łożysko na korbie nie jest niczym podparte, jak przeskoczysz ten temat pewnym zabiegiem to otrzymasz fajny młynek, miałem 4000, poszła na forum kilka tygodni temu. Ogólnie to sporo łożysk i w miarę solidne bebechy ale i tak nie jest warta swojej ceny, to łożysko ją dyskfalfikuje, nie wiem jak jest z lexa.

co oznacza podparcie łożyska ? W podobnej cenie mam tu jeszcze do zdobycia Okumę STX wszystko tak do 450zl a nie chcę kupować już wszedzie oklepanych Arców Zauberów itp.a o sprzęcie daiwy wiem niewiele zwłaszcza w tym przedziale cenowym.

nie chcę Cię martwić ale te oklepane redy i klony bezapelacyjnie są trwalsze od tanich daiwek, za nimi przemawia średnica szpuli , wzorowy nawoj i design, ale klony też nie są złe jeśli o te parametry chodzi, co do łożyska to możesz je wsadzic od wewnątrz lub od zewnątrz, wyjąć także, normalnie po Bożemu powinno mieć podparcie od zewnątrz, wtedy masz jakieś pole manewru w korekcie luzu na przekładni, oczywiście da się i w airdzie je podeprzeć ale czy o to chodzi żeby od nowości grzebać ?

Mialem lexe od maja 2013 i dwa tyg. Temu poszla na gwarancje a kolega mial exega (nie pamietam jak to sie pisze) i tez poszla na gwarancje... w obu poszlo lozysko wstecze( krecila sie w obie strony) oba byly uzywane do lekkiego opadu, a wiec nie polecam. Kupilem zaubera ryobi ktory wytrzymal tydzien na bornholmie pare kapieli w morzu. Dwie krople oleju i dalej smiga.

Posiadam od niedawna Aird 4000HS. Wykonanie i praca ok. Dołożyłem tylko dwa łożyska do rolki. Tworzywo z którego jest wykonany, może jest przezroczyste, ale bardzo sztywne. Zresztą potrzebowałem coś taniego z dużym nawojem, Aird 4000 w moim przypadku jest dobrym wyborem. Co do żywotności, to zgodnie z przysłowiem "jak dbasz, tak masz", ciężko określić ile wytrzyma. Napisze może za kilkadziesiąt miesięcy jak temat wygląda ;)