puszek7 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Że Polska i tak dałaby plamę na mundialu i to dobrze, że nie jedziemy do Brazylii ? Może oto chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Wniosek jest taki że jak woda rybna to i na koze z nosa na wierzbowym blanku weźmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zmienilem troche temat, mysle ze padnie wiele ciekawych uwag.Od czerwca startuje za sandaczem, mialem plany na bialego drapieznika na ten sezon, oczywiscie za boleniem tez bede biegal, ale sandacz..... no jak go nie kochac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sandre Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Na karcze cykada może być dobrą, jadnak kogutowego pukniecia w dno nie zastąpi. Dobrze w pudle urodzaj różnych przynęt żeby się dopasowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Używałem dość długo cykad M. Pokutyckiego. Pięknie one latają i mało czepliwe. Niestety nie dawały mi ryb. Mozliwe ze jak sie je poprowadzi dobrze to nastąpi zmiana. Ja nie potrafiłemPotem zacząłem zabawę z cykadami ze Spinmad. Te latały już dużo gorzej. Często sie czepiły za plecionkę . Ale dawały wyniki. okone i sandaczyki ( u mnie nie ma dużych sandaczy)Potem trafiłem na cykady S. Szuszkiewicza. Podobnie jak te wyżej. Latają w miare dobrze ale sie zaczepiają za pletkę. Ryby też dają. Sandaczyki i okonie je lubią ( dorsze też ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marius13 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Na pewno to ze jesteśmy zapaleńcami jesl chodzi o wedkarstwo ha ha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 (edytowane) Poświęciłem sporo czasu cykada Marka Pokutyckiego i uważam, ze jest to najlepsze rzeczne przynętą. Do łowienia z brzegu oczywiście. W zeszłym roku łowiłem na nie jazie, klenie, bolenie, sandacze i sumy. Jak każda przynęta posiada swoje wady i zalety i nie jest skuteczna w każdych warunkach. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Patryk1125 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Dobry kogut na dobrym haku... SuperStock_1830-11022.jpgSłyszałem od leśnych dziadków, że kiedyś na "podwędzonego" kurczaka poławiało się sumy, ale o sandaczach nie słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Dokładnie jak kolega pisze ja kręciłem swoje na zwykłych główkach gamakatsu, piorka miałem ze sklepu z materiałami i chenile też do tego kilka nitek odblaskowych to wszystko wiazałem w zwykłym imadełku plecionką i sklejałem superglue do dzisiaj mam niektóre ( wiekszosc straciłem na zaczepach) nie bede sie chwalił ale kilka ładnych rybek na swoję koguciory wyciągłem mimo iż nie miały ucha zagietego do tyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Poswiecilem sporo czasu cykada Marka Pokutyckiego i uwazam, ze jest to najlepsze rzeczne przyneta. Do lowienia z brzegu oczywiscie. W zaleszlym roku lowilem na nie jazie, klenie, bolenie, sandacze i sumy. Jak kazda przyneta posiada swoje wady i zalety i nie jest skuteczna w kazdych warunkach.Może byś znalazł chwilkę by opisać jak poprowadzić skutecznie cykady Pokutyckiego? Zawsze podobała mi sie wnich ich lotność. Gdyby do tego doszła mi w miare skuteczność to byla by to dla mnie idealna cykada. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Może byś znalazł chwilkę by opisać jak poprowadzić skutecznie cykady Pokutyckiego? Zawsze podobała mi sie wnich ich lotność. Gdyby do tego doszła mi w miare skuteczność to byla by to dla mnie idealna cykada.PozdroNie ma problemu, nie jest to żadną tajemnicą jak to najczęściej bywa diabeł tkwi w szczegółach, czyli: - agrafka: nie stosuje do cykad innych jak ta na foto poniżej. Chodzi o kształt kolanka, musi być półokrągłe i dość duże żeby nie zakłucić pracy przynęty. - uzbrojenie: stosowane przez Marka P. kotwy (chyba VMC) są dobre, sprężyste, wystarczające jeśli chodzi o łowienie ryb średnich. Jeśli nastawiamy się na większe to należy je wymienić jednak nie mogą być zbyt ciężkie bo również zakłuca to prace. Po za orginalnym uzbrojeniem ja stosuję Ownery ST41 #6 do cykad 15g i #4 do cykad 25g. - dobór odpowiedniej dziury: sprawa najważniejsza. Ja zapinam cykady na dziury od 1-3 (licząc od przodu)dziura nr. 1. Cykady 15g przy szybszym łowieniu boleni, rzadko ale czasem przy cykadach 25g gdy uciąg wody jest bardzo duży.dziura nr. 2. zazwyczaj jest to opcja wyjściowa kiedy pojawiam się na brzegu, od niej zaczynam łowienie. Jeśli ryby nie reagują, zapina na dziure nr 3.dziura nr. 3. w miejscach gdzie nurt płynie spokojniej lub ryby potrzebują mocniejszego bodźca. prowadzenie zazwyczaj jest to strzał nieco w górę tak żeby cykada osiągnęła dno najpóźniej na mojej wysokości wtedy ją podrywam, stuknięcie w dno i znów poderwanie.Poderwania robię mocniejsze, słabsze, dłuższe, krótsze. Te mocniejsze i dłuższe bardziej działają na denne bolki (przynajmniej u mnie).czasem prowadzę jednostajnie bardzo powoli zwijajac, lekko podrywając jedynie przy stuknięciu cykady o dno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Kurde, Czyli w sumie tak samo to robimy . A jakos nie miałem na nie wyników.Trzeba jeszcze raz sie przyłozyć.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) jeszcze jedno w lecie stosuję 15g, na jesieni 25g.brania są zazwyczaj zdecydowane i mocne.cykady zawodzą zakładam gumy RH w kwestii splątań to Cykady Marka P. też lubią się przewinąć jednak nie tak często jak spinmady czy cykady SS. Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez Patryk1125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) Sandacze to to nie są Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez MIGOTKA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi