Skocz do zawartości

C&R - badania zagraniczne


hlehle

Rekomendowane odpowiedzi

- Wpływ presji na okazy na ewolucję gatunków. Niestety nie mam dostępu do pełnego artykułu - jedynie skrót i dyskusja poniżej:

http://human-macroecology.blogspot.com/2007/11/nets-versus-n ature-interesting-news-and.html

W skrócie egzamplarzy dużych jest coraz mniej. Nie tylko ze względu na bezpośrednią przyczynę, czyli że nie nadąrzają dorastać, ale tez z tego względu, że te największe są pod dużą presją (czynnik ewolucyjny).

 

- Wpływ trwającego juz kilkanaście lat programu C&R mającego na celu zwiększenie pogłowia muskie i wychowania większej ilości okazów

http://www.visit1000islands.com/news/article_8.shtml

Szacuje się, że liczba i wielkość ryb poprawiła się o 300% w stosunku do stanu sprzed lat ponad 20'u na terenach objętych programem

 

- Negatywny wpływ zarybień małymi rybami w przeciwieństwie do utrzymywania pogłowia ryb dużych na wysokim poziomie.

http://www.dnr.state.mn.us/fish/northern/management.html

Okazuje się, że na badanych zbiornikach zarybienia małym szczupakiem w dużych ilościach przynosiło dużo szkód. Zdecydowanie bardziej sprawdza się zasada no kill. To że wielkie szczupaki przynoszą szkody można sobie wsadzić.... gdzieś tam.

 

- Badania na temat wpływu złowienia i wypuszczenia szczupaka na pojedyńczy egzemplarz

http://www.springerlink.com/content/m1tlk60g35365777/

Jak się okazuje wpływ jest jedynie bardzo krótkotrwały.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w ostatnim EA jest swietny artykul pete maina o wymiarach widelkowych i ich katastrofalnym wplywie na poglowie duzych ryb a co za tym idzie na poglowie drapieznikow, w ktora strone bysmy sie nie obrocili, zabieranie ryb duzych i bardzo duzych wykancza lowisko, poniewaz eliminujemy najlepsze geny

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

(...) artykuł(...) o wymiarach widelkowych i ich katastrofalnym wplywie na poglowie duzych ryb (...) zabieranie ryb duzych i bardzo duzych wykancza lowisko, poniewaz eliminujemy najlepsze geny

Może o katastrofalnym wpływie braku wymiarów widełkowych...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

(...) artykuł(...) o wymiarach widelkowych i ich katastrofalnym wplywie na poglowie duzych ryb (...) zabieranie ryb duzych i bardzo duzych wykancza lowisko, poniewaz eliminujemy najlepsze geny

Może o katastrofalnym wpływie braku wymiarów widełkowych...

 

Też tak mi się wydaje. Chyba że wymiar widełkowy rozumiemy inaczej. Może Pittowi chodzi o widełki typu: 0-50, 70-90 ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chyba jednak musze was rozczarowac, tutaj chodzi o przykladowe widelki 90-125, tzn. od 126 mozna zabrac rybe jako trofeum ... czyli z osobistego pustostanu korowego robimy pustostan lowiskowy ... i do tego calkiem legalnie

wedlug mainy (i paru innych, ktorzy badali potencjal genetyczny kilku lowisk) jedynym wyjsciem jest totalne C&R od pewnego wymiaru ryby, np. zebacze od 95 cm sa pod totalna ochrona i nie powinny byc zabierane z lowiska, albo przakladowo musky od 50 cali sa regulowane prawnie jako tabu i nie moga byc zabierane jako trofeum ... itd ... itp

z grubsza chodzi o to, ze w kazdym lowisku jest pewien lancuch genetyczny i ryby, ktore urosly do bardzo powaznych rozmiarow powinny byc wypuszczane, punktem priorytetowym w tej sytuacji jest mozliwosc przekazania najmocniejszych i najlepszych genow dalszym generacjom drapieznikow w danym zbiorniku wodnym

ergo, selectiv harvesting tak, ale do wymiaru konsumpcyjnego, ktory laczy sie scisle z potencjalna iloscia osobnikow danego gatunku w lowisku, przykladowy szczupak do 75cm ... potem juz calus i foto na pamiatke

zworccie prosze uwage na fakt, ze takie rozwazania poruszaja kultury wedkarskie, ktore praktycznie od 'piasta kolodzieja' uprawiaja C&R :D

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pitt wymiar widełkowy to dość ogólne określenie. Cały pic polega na tym aby dobrze go ustawić.

 

Jeśli gdzieś wymiar wyglądał tak, że pod ochroną były jedynie ryby w granicach 90-125, to faktycznie bezsensu.

 

Po pierwsze trzeba dążyć do utrzymania piramidy, czyli tak czy siak zawsze trzeba chronić te najmniejsze, które kilka razy powinny przystapić do tarła. Po drugie te najbardziej płodne (na różnych wodach będzie to rózny wymiar dla tego samego gatunku), czyli np. na łowisku X szczupaki 80-100.

Tak czy siak wiele badań wskazuje, że trzeba wypuszczać te największe, ponieważ zabijanie ich na przestrzeni lat powoduje zmiejszenie się ryb (szeroko rozumiana ewolucja).

 

Dlatego wymiar widełkowy jak najbardziej tak, ale dostosowany do wody i prawdopodobnie regulowany z roku na rok aby utrzymywać poprawną piramidę. Przykładowo 0-60 oraz 90 - ~

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak twarda potrafi byc ryba.

 

W tym roku złowiłem szczupaka z całkowicie rozwalonymi skrzelami (połamane, porozrywane). Wszystko ładnie zagojone. Kilka miesięcy wcześniej musiał ktoś go mocno za nie poholować.

 

Na WCWI został wrzucony link do szczupaka mocno zdeformowanego, który też nieźle dawał sobie radę.

 

http://img167.imageshack.us/my.php?image=p1100775ol0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Dlatego wymiar widełkowy jak najbardziej tak, ale dostosowany do wody i prawdopodobnie regulowany z roku na rok aby utrzymywać poprawną piramidę. Przykładowo 0-60 oraz 90 - ~

tak, widze ten problem tak samo, widelki owszem, ale zdroworozsadkowe z opcja ochrony tych najwiekszych (najcenniejszych genetycznie) i tych lekko srednich (najbardziej 'ruchliwych') osobnikow

 

jezeli bedziecie mieli ochote poczytac troche literatury na ten temat, to moge powstawiac (calkiem legalnie, bo rozmawialem na ten temat z pete i oczywiscie sie zgodzil) skany jego artykulow z EA na temat C&R

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sprawę ciekawie rozwiązano na wyspie - wprowadzając jedynie górny wymiar dla szczupaka - 50cm. Poniżej można wziać jednego dziennie, powyżej... trzeba się liczyć nawet z konfiskatą łodzi.

Sądze że w PL dobrym ruchem mogłoby być wprowadzenie dość wąskich widełek konsumpcyjnych - tzn 50-65cm, i to również w przypadku sandacza. Myślę że z jadnej strony byłoby to do przełknięcia dla tłuszczy, z drugiej umożliwiłoby dość szybką odbudowę. Zeby jeszcze papier miał moc sprawczą i ktokolwiek na to zwracał uwagę.

Niedawno też złowiłem rybę która z jednej strony nie miała praktycznie skrzeli - działała bez problemu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 5 lat później...
  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...