Skocz do zawartości

Wszyscy mogą - a Ja nie????

miramar69

Rekomendowane odpowiedzi

Domyślam się, że paprochami nie będziesz tym łowił :) Kwestia ładności - zrozumiałe, ale jeżeli chodzi o bezpieczeństwo - przecież w cascie podczas ugięcia stopki przelotek "odginają" się od blanku a nie "wciskają" się w niego tak jak w spinie. Jak w takim razie podomotka wpływa na bezpieczeństwo w castingu?

Edytowane przez Pumba

Jest taki moment przy większych obciążeniach w czasie gdy ryba zmienia szybko kierunki. Wtedy można wyczuć jak przelotki (a właściwie plecionka na nich) przeskakuje z jednej strony blanku na drugi. Wtedy zauważyłem ,że na przelotki działa siła która bardzo wciska/naciska bokiem/kantem ramionek - przelotek na blank. Nie kierowałem się zabezpieczeniem blanku które opisałeś , a właśnie tym. 

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

• 2 miesiące temu...

To tak na foto wygląda (na różowy), w realu bardziej jest łososiowo-pomarańczowy.

Może teraz będzie lepiej widać:

post-47757-0-41052400-1462545321_thumb.jpg a tak wygląda złącze w całości i raczej nie przeoczyłeś takiego rozwiązania , bo go nikt chyba jeszcze nie zastosował  :)  :P

post-47757-0-89141800-1462545321_thumb.jpg

ProWrap ColorFast 813 - Silver Shiner

Mam ale akurat color fast, pewnie polprzezroczysta sie nie zrobi ;) Trzeba bedzie wyprobowac

Ta o której piszesz jest jej odpowiednikiem , a tu jest powyższa nitka https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Nici-ProWrap-Nylon/100

Color Fast dużo bardziej trzyma kolor i nie ma efektu "marmurkowania". 

Powiem , że przy pierwszej wędce do której ją zastosowałem byłem zdumiony aż taką różnicą po lakierowaniu, ale właśnie TO stało się jej zaletą  ;)  :) . Szczególnie fajnie to wychodzi na ciemnych (szczególnie grafitowych) i matowych blankach. 

• 3 miesiące temu...

Panowie,  w związku z wymogami nowego (właściwie starego) łowiska ,ale nowego sposobu łowienia poszukuje blanku pod ukręcenie CASTA pod szczupaki i łowienie JERKAMI około 10 cm i wagi 35-50gr. 

Wymogi:

- siłowy rzut aby osiągnąć MAX odległość;

- pracujący głębiej by rybki nie spadały i łatwiej się ładował;

- grube ścianki by wytrzymywał takie katowanie;

i najważniejsze długiego , tzn 290-305cm bo łowienie tylko z brzegu i zarośnięte trzcinami

Co możecie zaproponować ??? ze sprawdzonych i pewnych rzeczy. Jestem otwarty na wszelkie propozycje  :) .

Brat ma zielonego batsona 320 do 42gr nie idzie tym rzucać w niedziele możesz go obejrzeć i porzucać,jak coś nr tel znasz.

Straszne brody się robią,weź swój multik  :D jakby co. 

Edytowane przez Raffaello