Skocz do zawartości

Wszyscy mogą - a Ja nie????

miramar69

Rekomendowane odpowiedzi

Karol wczoraj trochę tego pomacałem na RYBOMANII stoisko NORD...........ale nie powiem Ci o które chodziło. Za dużo wczoraj widziałem i "macałem"  - człowiek nie zapamiętał wszystkiego. Nie odpowiem na to pytanie ,i nie będę ściemniał . Musisz zapukać do ROBERTA BRC.

• Like 1

Ja bawiłem się oboma blankami gdy pojawiły się w sprzedaży.  SILKY vs SUPER :

- SILKI jest bardziej mięsiste ,można je delikatnie przeciążyć. Jest dość szybkie ale o płynnej,ciepłej progresywnej akcji. Ładnie się ładuje a pod rybą pracuje dość głęboko. Blank stworzony według mnie idealnie pod szczupaka i bolenia. Akcja MOD-FAST

- SUPER jest bardzo szybki o pracy typowo szczytowej. W stosunku do SILKI posiada delikatniejszą szczytówkę lecz mocy w dolniku mu nie brakuje. Ze względu na wysoki moduł jest lżejsze . Typowy kijek pod gumy i typowo gumkową rybkę - sandacza. Akcja FAST .

Jeden i drugi fajnie działają ze smukłymi woblerami 7-9cm o drobnej akcji (TAKIE RAPALOWATE )

Jeszcze jedno - obie serie w wersji 8.6" przy tej samej mocy co dłuższe 9" i 10,6" wydają się mocniejsze i sztywniejsze.

Przerobiłem w tym roku SILKI teraz czas na SUPER.

Mogę dodać że pojawiła się NOWA super seria blanków dla ludzi łowiących z pływadeł lub lubiących króciaki - SUPER SHORE

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-MATAGI-T-Russell-SUPER-SHORE/683. 

Super wykonane szybkie blanki i każdy znajdzie coś dla siebie oraz swój ulubiony sposób łowienia.

• Like 1

Myśle cały czas nad uzbrojeniem seciku ML + MH na łódkowe łowienie który ogarnął by klenio-jazie jak i boleń + sandacz.

Z tym że ten ML służył by również do łowienia pstrążków brodząc.

Czekam więc na wieści w temacie.

No to panie powiem ci że, taki komplecik to już zalatuje rzeźą nad wodą.

ML obrobi klenio-jazie i pewnie pstrągi , a ten MH to już bardzo szybki "kijek większorzeczny" .

Z tego co zapamiętałem z soboty - bardzo szybki ,szczytowy ,z dużym zapasem mocy, jak tym machałem  potrafi chyba więcej.

Edytowane przez miramar69
  • Like 1

Jakoś zawsze śledziłem phenixy, st. croix, fa, a matagi jakoś umknęło mojej uwadze. Znajdę tam jakąś ciekawa propozycję dla plażową trociówkę ?

SERIA SEABAS  - SILKY lub SUPER w długości 9.6" lub 10,6" 20lb i 1oz 

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-MATAGI-T-Russell-Silky-SeaBass-M/668

https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Blanki-MATAGI-T-Russell-Super-Seabass-M/669

Ewentualnie moja naj....najulubieńsza CD TAIAHA 10,6" 20lb 10-35gr

Edytowane przez miramar69
  • Like 2

No to panie powiem ci że, taki komplecik to już zalatuje rzeźą nad wodą.

ML obrobi klenio-jazie i pewnie pstrągi , a ten MH to już bardzo szybki "kijek większorzeczny" .

Z tego co zapamiętałem z soboty - bardzo szybki ,szczytowy ,z dużym zapasem mocy, jak tym machałem  potrafi chyba więcej.

Myśle cały czas nad uzbrojeniem seciku ML + MH na łódkowe łowienie który ogarnął by klenio-jazie jak i boleń + sandacz.

Z tym że ten ML służył by również do łowienia pstrążków brodząc.

Czekam więc na wieści w temacie.

Panowie szczerze,to nie wyobrażam sobie tych blanków na jaziach i kleniach.Łowię L-ką wiślane okonie i sandacze na lekko czyli 7-14g+guma 3",w/g mnie ta seria czyli Super Shore to blanki typowo jigowe ,czybkie i szczytowe.Choć gną się ładnie pod obciążeniem,to nie widze możliwości podania wobka klenio-jaziowego,w sumie to z każdym byłby problem oprucz bolkowych przecinaków.Miałem problemy z podaniem obrotówki 2-3 :) 

Blanki bardzo specjalistyczne i nie ma mowy o uniwersalności w obsłudze przynęt..

Karol mocniejsze modele na pewno sprawdzą się pod RH.a jako łodkową kleniówkę i bolka na lekko to z Matagi celowałbym w 12b Super Nimble Minnow 3-14g

• Like 2

Dzięki Rafał za info  ;)

Nie ma problamu,a jak chcesz to podeslę Ci na wyginanko swojego M1 10lb w dwóch kawałkach.Mocą dorównuje temu 12lb Super Shore, obsługuje przynęty w tym samym przedziale wagowym czyli 5-18g  ,ale znacznie bardziej urozmaicone.To taki mój łódkowy lekki ideał  :D

Edytowane przez Dąbek 111

Nie ma problamu,a jak chcesz to podeslę Ci na wyginanko swojego M1 10lb w dwóch kawałkach.Mocą dorównuje temu 12lb Super Shore, obsługuje przynęty w tym samym przedziale wagowym czyli 5-18g  ,ale znacznie bardziej urozmaicone.To taki mój łódkowy lekki ideał  :D

Rafał bardzo chętnie - tylko niech lód zejdzie  :P  ;)

Mariusz. Czy ten "M" kiedyś się ugnie w dolniku, czy już tak ma :huh:

PS

Bardzo i się podoba ale kiedyś musi się przecież "uruchomić" :D

Coś tam mało przelotek  i coś mały ciężar podwieszony to i dolnik nie zapracował jak trzeba. Z drugiej strony to blank 20lb więc jest co uginać :).

Matagi Super Shore LL poezja. Sandacz na lekko przy taki szybkim blanku. Aż się uśmiecham. I ta finezja tego blanku. Bardzo, ale to bardzo mi się podoba i chyba sobie zafunduje inaczej uzbrojony ten kijek kolejny.

Edytowane przez bardziu