Skocz do zawartości

SUMY 2014

suli102

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem jaki jest koszt wyjazdu nad Ebro. Od soboty koledzy tam łowią i jeśli będą mieli tak jak poprzednio to bajka.

Gdyby nie to że kolega z pracy na urlop poszedł to też bym był bo hol takiej ryby 30,40 czy więcej kilo musi być emocjonujący. 

W Polsce w ciągu niemalże 20 lat miałem DWA sumy na kiju, tam pewnie bym to miał w tydzień (tyle że u nas zupełnie nie nastawiam się na suma, obydwa brania to przez przypadek). 

Pewnie że wyjazd za granicę coś tam kosztuje ale absolutnie nie żałuję kasy wydanej na słowackich zbiornikach czy norweskich fjordach.  

Po drugie wyjazd wyjazdowi nierówny. Na niektórych nie śpi się w ogóle przez 2 -3 doby, a przez pozostałą część – po 3-4 godziny dziennie. Marznie się, moknie, niedojada, zmaga z wiatrem i falą, myje w lodowatej wodzie. Czasem zdarzają się wypadki, choroby i nieprzyjemne historie, po których trzeba się pozbierać i łowić dalej. Często brakuje sił, albo siada morale. A po tym wszystkim trzeba wsiąść za kółko i wrócić po nie zawsze idealnych drogach np. 2 – 2,5 tys. km. 

Gratuluje pomysła, ja bym się nie odważył albo za wygodny jestem  :unsure:. Ale takie lenistwo dopada człowieka z wiekiem  :rolleyes:  bo kiedyś postępowałem podobnie, no może z wyłączeniem tych 2 tys.km ale po 700 w jedną stronę na weekend zdarzało się.

Cóż, nam się zdarza wyjść po południu z pracy, zrobić 1200, łowić przez 4 dni, 4 dnia zejść z wody późnym popołudniem zrobić 1200 i rano pójść do pracy... Szkoda urlopu. Czas to jedyna rzecz, której zawsze brakuje.

Potwierdzam, uczestniczyłem. Polecam wszystkim - można.

Yglo, gdyby jeszcze można było wziąć ponton i silnik... Nie wszędzie można wypożyczyć szybką, niedużą łódkę... Druga kwestia to obiektywne ograniczenie wynikające z dni i godzin lotów. Transferu nie liczę, bo to do ogarnięcia, ale widomo, że to 1.30 to sam lot ;)

Moja wiedza ogranicza sie tylko do SE, domki i łodki, pozwolenia wychodza na osobe taniej niz PL przy załozeniu ze jedzie/leci sie w 4 a nawet w 2 osoby,

Przykład ; w zeszłym roku łowilismy na lowisku specjanym - sandaczowym, tygodniowa licencja na osobe kosztowała 40zł...  Zakupy robimy w LIdlu lub Tessco na miejscu...  ceny jedzenia 5-10% wyzsze jak u nas... No i tyle w temacie, ale najwiekszy "trud" to posiedzieć w necie i poszukać, poszukać, poszukać....

Edytowane przez yglo
  • Like 1

Ja dla przykładu ogarnąłem na czerwiec wyjazd do Laponii 1 900 km w jedną stronę. Jedziemy samochodem we 3 na 8 dni z własnym silnikiem. Koszt w Totalu całego wyjazdu bel alko bo jedziemy łowić a nie pić to 1600 zł od osoby.

Myślę, że to nie jest duża kwota i mam nadzieję, jak wrócę powiem sobie kiedy już odeśpię WARTO BYŁO :)

Podróż samochodem 800 km przez Finlandię to sama przyjemność a te 1200 do Tallina jakoś się przemęczymy :)

Koniec OT

Piękny sum gratulacje, łeb jak wiadro :)

• Like 1

proponował bym zrobić Sumy 2014 poza granicami i a osobny Sumy 2014 Pl,

bo na Ebro to każdy złowi, a na naszych rzekach to już są schody

pozdrawiam

nie pojadę w życiu bo żadna to dla mnie satysfakcja złowić suma tam gdzie pływają ich tysiące

@c1eśla sympatyczny chłopak z Ciebie i bardzo dobry wędkarz, ale czemu wypowiadasz się na tematy , o których nie masz pojęcia :) (swoją drogą nie pierwszy raz)

Zapewniam Cię, że łatwiej złowić suma na spining u nas w Polsce niż na Ebro. Byłem kilka razy w Hiszpanii i łowię sumy u nas. Mam porównanie.

Życiówkę mam z Polski i więcej ryb łowię u nas. Zdarzało mi się w Polsce łowić po 8-9 sumów dziennie. Na Ebro tyle łowi się przez tydzień.

Jedyna różnica jest taka, że u nas w rzekach nie ma szans na 2.5m rybę, a w Hiszpanii można złowić jeszcze większego.

Proszę Cię nie powtarzaj zasłyszanych głupot i bajek ;)

• Like 6

Turystyka wędkarska chyba tylko u nas nabyła jakiejś takiej dziwnej, smętnej otoczki, która nie wiadomo skąd i za wszelką cenę, musi, po prostu musi, zepsuć koledze radość ze złowienia okazu.

Jakby to był jakiś sport narodowy.

Jak dla mnie to zwykła zazdrość! Szkoda tylko ,że kolega @c1eśla nie umie zazdrościć z klasą, ale to już jego problem <_< .

Suli nie przejmuj się takimi ludzimi. Ryba piękna! Gratuluję ;) !

• Like 1

@mako150 nie ja się nie przejmuje opiniami innych ja poprostu łowie ryby dla siebie.Lubię się cały czas uczyć wędkarstwa;-) Rybkę wstawiłem ponieważ to moja życiówka i nie sądzę aby udało mi się ją kiedykolwiek pobić!;-) Chociaż z drugiej strony warto próbować!!!Pozdrawiam

• Like 6

@c1eśla sympatyczny chłopak z Ciebie i bardzo dobry wędkarz, ale czemu wypowiadasz się na tematy , o których nie masz pojęcia :) (swoją drogą nie pierwszy raz)

Zapewniam Cię, że łatwiej złowić suma na spining u nas w Polsce niż na Ebro. Byłem kilka razy w Hiszpanii i łowię sumy u nas. Mam porównanie.

Życiówkę mam z Polski i więcej ryb łowię u nas. Zdarzało mi się w Polsce łowić po 8-9 sumów dziennie. Na Ebro tyle łowi się przez tydzień.

Jedyna różnica jest taka, że u nas w rzekach nie ma szans na 2.5m rybę, a w Hiszpanii można złowić jeszcze większego.

Proszę Cię nie powtarzaj zasłyszanych głupot i bajek ;)

wybaczcie chłopaki , macie racje nie mam o tym pojęcia , ale mam ogromny sentyment do Polskich łowisk , nic głupiego już nie napiszę bo rzeczywiście strzeliłem Gafę :wacko:

sorry 

Edytowane przez c1eśla
  • Like 22

wybaczcie chłopaki , macie racje nie mam o tym pojęcia , ale mam ogromny sentyment do Polskich łowisk , nic głupiego już nie napiszę bo rzeczywiście strzeliłem Gafę :wacko:

sorry 

Każdemu zdarzy się czasem walnąć głupotę,daleko nie każdy potrafi się do tego przyznać.Bardzo fajnie że Ty to zrobiłeś :)

• Like 3